Στο Barro Negro, η Αγαύη έχει τον πρώτο λόγο. Ένα καινοτόμο μπαρ που λατρεύει την Τεκίλα και το Μεζκάλ και το αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο στα cocktails του.
Στην εντυπωσιακή και πολυσχιδή μπαρ σκηνή της Αθήνας, το Barro Negro αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του -αφού είναι το πρώτο μπαρ που υπηρετεί πιστά τη μεξικάνικη κουλτούρα-, αλλά και στη συνολική του προσέγγιση ως μπαρ πόλης που ειδικεύεται στην Τεκίλα και το Μεζκάλ. Προσωπικά, θα το χαρακτήριζα ως ένα cocktail bar με ανεπιτήδευτο χαρακτήρα, φιλικό και νεανικό που από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, μας δίνει δημιουργίες υψηλού τεχνικού και γευστικού περιεχομένου με βάσει τα δυο αποστάγματα Αγαύης. Πλάι σε αυτές βέβαια, πάντα θα υπάρχει χώρος για μια καλοφτιαγμένη Paloma ή Margarita. Σίγουρα όμως, θα απομακρυνθείτε από ένα σημαντικό γευστικό κεφάλαιο αν δε δοκιμάσετε κάποιες από τις signature προτάσεις του.
Δυο λόγια για το Barro Negro
Τo Βarro Negro είναι το δημιούργημα δυο φίλων, του Γιώργου Καβακλή και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Δυο καταξιωμένων επαγγελματιών που αγάπησαν και μελέτησαν εκτενώς τα δυο αυτά αποστάγματα και την κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού γύρω από αυτά. Ουσιαστικά, το Barro Negro είναι το πρώτο Τεκίλα και Μεζκάλ μπαρ της Αθήνας. Άνοιξε τις πόρτες του σχετικά πρόσφατα (μόλις το 2019) και παρά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, κατάφερε πολύ σύντομα να αγγίξει την θέση Νο 52 στα 50-100 καλύτερα μπαρ του κόσμου.
Όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο Γιώργος: «Ταξιδεύοντας αρκετές φορές στο Μεξικό, ανακαλύψαμε πόσο μοντέρνα, νεανική και ταυτόχρονα παραδοσιακή μπορεί να είναι αυτή η χώρα. Βλέποντας τις ευρωπαϊκές βερσιόν των μπαρ και εστιατορίων με μεξικάνικη ταυτότητα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν αυθεντικό χώρο αφιερωμένο στην Τεκίλα και το Μεζκάλ, που να αντανακλά την αγάπη μας και τις εικόνες που αποκομίσαμε από το Μεξικό σε κάθε μας επίσκεψη».
Όσο κουβεντιάζαμε, εγώ δοκίμαζα μία Margarita με την προσθήκη του δικού τους εκλεπτυσμένου λικέρ πορτοκαλιού. Πρόκειται για το Med Liqueur, μια δημιουργία της ομάδας του Barro Negro, με πορτοκάλια από τον Αργολικό κάμπο και μεσογειακά αρώματα, με χαρακτηριστικό γευστικό προφίλ, σχεδιασμένο να δημιουργεί ένα ξεχωριστό ταίριασμα με την Τεκίλα, αναδεικνύοντας τα γλυκά χαρακτηριστικά της.
Ο κατάλογος εδώ χωρίζεται σε αρκετά μέρη. Δυο από αυτά είναι τα cocktail on tap και οι signature δημιουργίες. Από την πρώτη κατηγορία, το εξαιρετικό Cdmx Εspresso Martini που βγαίνει μέσα από την κάνουλα (on tap) σαν μια άλλη Irish stout beer χάρις στο άζωτο, με παχύ αφρό και έντονη την γεύση του καφέ από την προσθήκη cold brew, νότες από κακάο, βανίλια και μέντα, σε συνδυασμό με την επίγευση από την Τεκίλα, χαρίζει ένα πολυσύνθετο αποτέλεσμα με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Στο Cristalino Old Fashioned από το ίδιο section, η Cristallino Τεκίλα μαγειρεύεται με φυστικοβούτυρο σ’ ένα ιδιόμορφο πάντρεμα. Ελαφρά καπνιστό κοκτέιλ, με στιβαρό σώμα και λιπαρή ξηροκαρπάτη αίσθηση από το φυστικοβούτυρο, μπαχαρένιους και σοκολατένιους τόνους από τα χειροποίητα bitters χαρουπιού και μια άγρια βοτανικότητα από την Sarsaparilla,ένα βότανο της Κεντρικής Αμερικής.
Από τις signature δημιουργίες ξεχωρίζει μια σύνθεση με έντονα γαστρονομικό προφίλ, καθαρές γεύσεις και δυνατό χαρακτήρα. Πρόκειται για το Los Abuelos (οι πρόγονοι) και στην ουσία είναι για μια μεσογειακή Μαργαρίτα. Η Τεκίλα μαγειρεύεται με ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη και φινόκιο, δημιουργώντας ένα πολύ νόστιμο τελικό αποτέλεσμα με ευδιάκριτες γεύσεις και αρώματα. Όντας λάτρης της Pina Colada δεν αντιστάθηκα και πριν φύγω δοκίμασα την Fizzy Colada. Στο μονοπάτι ενός Low Abv cocktail, η ανθρακούχα παραλλαγή της νεανικής τρέλας των 80s είναι μια έξοχη επιλογή για τα καλοκαίρια που δεν τελειώνουν ποτέ..
Στο Barro Negor Athens, η δημιουργικότητα συναντά τις σύγχρονες τεχνικές και η φαντασία των συνθέσεων ισορροπεί με την εμπειρία των ανθρώπων μπροστά και πίσω από την μπάρα. Το τελικό αποτέλεσμα θέτει καθημερινά στους επισκέπτες τα ίδια διλλήματα που έθεσε και σε μένα. Με πιο κοκτέιλ να ξεκινήσω άραγε απόψε;
Barro Negro Athens
Cocktail Bar
Διευθ: Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα, 105 61
Tηλ: 210 0107618
Ώρες λειτ: καθημ. 10:00-02:00, Παρ-Σαβ. 10:00-03:00, Κυρ. 18:00-02:00