Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις αυτών που μας διαβάζουν, η καλοκαιρινή ψαροφαγία ειδικά δίπλα στη θάλασσα ενδιαφέρει πολύ περισσότερους από ό,τι νομίζαμε. Εξού και συνεχίζουμε.
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην παραθαλάσσια ψαροφαγία το αφιερώσαμε σε εμβληματικά σημεία εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, κυρίως σε αυτούς που μένουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και διάφοροι λόγοι δεν τους επιτρέπουν, τουλάχιστον προς στιγμήν, να απολαύσουν κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στη θάλασσα. Άρα επανορθώνουμε.
Γαρμπή (Καβούρι)
Ιστορικό εστιατόριο ψαροφαγίας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με το Καβούρι. Η ιστορία του ξεκινάει από το 1924, όταν ο Πέτρος Γαρμπής είχε μία ταβέρνα στην Πλάκα και ενα στέκι για τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία, που σήμερα είναι η πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, όπως λένε. Ο Γαρμπής εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται στα ίδια χέρια, για την ακρίβεια σε αυτά των διαδόχων, και ο χώρος τον 21ο αιώνα είναι κομψός, ευχάριστος, με μία επέκταση μπροστά στη θάλασσα. Προφανώς, το ατού στο εστιατόριο είναι το καλό ψάρι, το οποίο φτάνει στις ψαριέρες του Γαρμπή από νησιά των Κυκλάδων και από την Κρήτη. Το μενού όμως είναι αρκετά σύνθετο και προτείνει επίσης μια σειρά από ψαρομεζέδες, που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αλλά και διάφορα πιάτα με βάση το ψάρι.
Ηλίου 21, Καβούρι
Τηλ: 2108963480
Ξυπόλητος (Αρτέμιδα)
Κάποτε, μπορώ να πω ότι ήμουν ένας από τους τακτικούς πελάτες, το καλοκαίρι κυρίως, με τα τραπεζάκια έξω, τα οποία, πολλές φορές μάλιστα, δεν ήταν εξαιρετικά καλά στερεωμένα και γερνάνε λίγο. Είχα πάντα την απορία για το πώς είχε προκύψει το όνομα του μαγαζιού. Σε ό,τι με αφορά, δεν είχα δει ποτέ κανέναν σερβιτόρο ξυπόλητο. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ο Ξυπόλητος είναι αυτό που αποκαλούμε κλασική ταβέρνα. Με άφθονο διακοσμητικό ξύλο στο εσωτερικό, φωτογραφίες σχετικές με το ψάρι κι άλλα διακοσμητικά, που σου δημιουργούν ασφάλεια για την ποιότητα του προϊόντος. Στον Ξυπόλητο πηγαίνει κανείς κατά κύριο λόγο για το ψάρι. Υπάρχουν φυσικά και τα συνοδευτικά αλλά γενικά τα στολίσματα που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι είναι σχετικά λίγα. Κάποιο τηγανητό μικρό ψαράκι, γαύρος μαρινάτος, χταποδάκι και φυσικά σαλάτες. Σίγουρα όμως δεν θα μείνετε νηστικοί. Όσο για το ψάρι, τουλάχιστον η δική μου εμπειρία λέει ότι είναι πάντα καλό.
Ανδρέα Παπανδρέου1, Αρτέμιδα
Τηλ: 2294028342
Μαϊάμι (Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη)
Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα άφοβα ότι το Μαϊάμι είναι το καλύτερο σημείο για ψαροφαγία στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς, είναι δίπλα στη θάλασσα και έχει θέα που αξίζει τον κόπο να απολαύσει κανείς.Το περιβάλλον είναι αστικό, προσεγμένο αλλά ταυτόχρονα ο υπαίθριος χώρος έχει και στοιχεία με αυτή την απλότητα, που μπορεί να πει κανείς ότι θυμίζει και λίγο ταβέρνα. Το μεγάλο ατού στο Μαϊάμι είναι το φαγητό του. Στην κουζίνα τα ηνία κρατάει σταθερά η Σοφία Τεφτσή, η οποία προτείνει καταρχήν πολύ καλό ψάρι αλλά και πιάτα, τα οποία πατάνε στην ελληνική γευστική παράδοση και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από σύγχρονες νότες. Αν με ρωτούσε κάποιος, θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι το Μαϊάμι ανήκει στην κατηγορία των εστιατορίων της πόλης, από τα οποία ο επισκέπτης (και ο κάτοικος φυσικά) πρέπει να περάσει.
Θέτιδος 18- Καλαμαριά
Τηλ: 2310447996