FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Πρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι.
κρασι 222

Πρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι.

Η Πρωτοχρονιά είναι μία από τις 3-4 μεγαλύτερες εορταστικές μέρες του χρόνου. Ανάλογα εορταστικό είναι και το τραπέζι της ημέρας. Εμείς προτείνουμε κάποια κρασιά που θα το βοηθήσουν να είναι τέλειο.

Συνήθως τα άρθρα που ασχολούνται με το κρασί που θα συνοδεύσει τα νόστιμα και προσεγμένα φαγητά των γιορταστικών τραπεζιών κάνουν προτάσεις, που πολλές από αυτές είναι έξω από τις συνήθειες του απλού καταναλωτή, που θεωρεί το κρασί ένα ευφραντικό, απαραίτητο για την απόλαυση των ημερών αυτών. Αποφασίσαμε λοιπόν να απευθυνθούμε σε αυτούς που θέλουν μεν κρασί στο τραπέζι τους και φυσικά στο ποτήρι τους αυτές τις μέρες, δεν γνωρίζουν, όμως, πολλά σχετικά με εξεζητημένες ποικιλίες, περίτεχνες οινοποιήσεις και δυσνόητες περιγραφές.

Ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει συνήθως μία σούπα (βελουτέ κατά κύριο λόγο), ένα πρώτο πιάτο του τύπου λαχανοντολμάδες και φυσικά το απαραίτητο κρέας, συνήθως χοιρινό και πιο συχνά στο φούρνο. Προφανώς, για το τέλος υπάρχουν και τα γλυκά (τα κλασσικά αυτής της περιόδου) και η παραδοσιακή βασιλόπιτα. Για όλα αυτά τα εκλεκτά και γευστικά θα προτείνουμε ένα λευκό κρασί, ένα ροζέ, ένα κόκκινο, ένα ημίξηρο αφρώδες και ένα επιδόρπιο κρασί. 

Φυσικά, αυτή η πρόταση δεν είναι ιερό ευαγγέλιο ούτε υπονοεί ότι τα κρασιά που προτείνουμε πρέπει να μπουν όλα μαζί στο τραπέζι. Σας τα προτείνουμε συμβουλευτικά κι εσείς με τη σειρά σας, ανάλογα με το γούστο σας και με τις προτιμήσεις σας, θα αποφασίσετε ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε και με πιο κρασί θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας καθώς θα κάνετε τις ευχές σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Λευκό: Aristocracy ΠαπαϊωάννουΠρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι. - FlagInLife

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου, ο οποίος πλέον δεν είναι μαζί μας, υπήρξε ο καλύτερος έλληνας παραδοσιακός αμπελουργός, τα κρασιά του οποίου άφησαν εποχή με την εμφάνισή τους και εξακολουθούν να έχουν φανατικούς οπαδούς. Το Aristocracy είναι ένα μπλεντ με βάση το σοβινιόν και το αρωματικό gewurztraminer (προφ. γκεβούρστραμίνερ). Για όσους γνωρίζουν τις εν λόγω ποικιλίες, θα καταλάβουν αμέσως ότι πρόκειται για ένα έξοχο αρωματικό κρασί με μια καλή γευστική ισορροπία και καλή οξύτητα, που εξασφαλίζει η παρουσία του Σοβινιόν. Η τιμή του είναι στα 13€ περίπου και αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω. Μπορεί να συνοδεύσει άνετα τόσο την σούπα, όσο και τους λαχανοντολμάδες ή ό,τι άλλο παρεμφερές βάλετε στο τραπέζι.

Ροζέ: Ακακίες Κτήμα Κυρ ΓιάννηΠρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι. - FlagInLife

Και όταν λέμε Κυρ Γιάννη (για αυτούς που δεν το γνωρίζουν) εννοούμε έναν από τους μεγαλύτερους ανθρώπους του κρασιού, που δυστυχώς κι αυτός δεν είναι πια μαζί μας: τον Γιάννη Μπουτάρη. Ευτυχώς, ο Στέλιος (ο γιος του) είναι άξιος συνεχιστής της οινικής παράδοσης της οικογένειας και τολμώ να πω ότι οι Ακακίες, τόσο στην ήσυχη εκδοχή τους, όσο και στην αφρώδη, είναι δύο από τα καλύτερα ροζέ κρασιά, τα οποία μπορούν να κοσμήσουν το οποιοδήποτε εορταστικό τραπέζι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το χαρισματικό ξινόμαυρο, καλλιεργημένο στα 700 m στο Αμύνταιο, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο αρωματικά (άγρια φρούτα, νότες ντομάτας κλπ) όσο και γευστικά, με τη χαρακτηριστική δροσιστική οξύτητα να παίζει σημαντικό ρόλο. Και αυτό θα μπορούσε να συνοδεύσει αποτελεσματικά πρώτα πιάτα ακόμα κι αν αυτά περιλαμβάνουν κρέας. Η πιο τολμηροί, με γνώσεις σχετικές με το κρασί, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μας σε αυτό το σημείο να βάλουν στο τραπέζι και το αφρώδες Ακακίες ροζέ. Θα λέγαμε, για να μη σας κουράζουμε με αναλύσεις και εξηγήσεις, ότι μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ελληνικά αφρώδη. Οι τιμές είναι στα 10€ περίπου για τις απλές Ακακίες και στα 14€ για το αφρώδες. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε.

Ερυθρό: Κτήμα ΠαπαϊωάννουΠρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι. - FlagInLife

Το όνομα τα λέει όλα και πολύ περισσότερα θα έλεγα. Το κτήμα Παπαϊωάννου είναι το πρώτο κρασί στην ιστορία της Νεμέας που έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η ζώνη και ανέδειξε την ποιότητα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, απο την οποία παράγονται τα κρασιά της περιοχής. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, το όνομα Παπαϊωάννου και το κτήμα με το ίδιο όνομα σφράγισαν την ιστορία αυτής της αμπελοοινικής ζώνης. Ένα κρασί- υπόδειγμα, με παλαίωση τόσο όσο, εξαιρετική ισορροπία και οργανοληπτικούς χαρακτήρες, που κάνουν φανερή την προέλευσή του από την ποικιλία Αγιωργίτικο. Η τιμή του κινείται στην περιοχή των 12€ και, πιστέψτε με, αξίζει περισσότερο από πολλά άλλα «διάσημα» κρασιά.

Επιδόρπιος: Μοσχάτο Ρίου Πατρών ΠαρπαρούσηΠρωτοχρονιά: Κρασί στο τραπέζι. - FlagInLife

Χωρίς δισταγμό, θα πω ότι είναι το καλύτερο επιδόρπιο κρασί το οποίο παράγεται στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό ισχύει ό,τι για τα προηγούμενα. Ο γεννήτοράς του, ο Θανάσης Παρπαρούσης, εδώ και μερικά χρόνια δεν είναι πια μαζί μας. Δεν ξέρω αν η επιλογή των κρασιών που προαναφέραμε και η δημιουργία τους από μεγάλους οινοποιούς που δεν βρίσκονται πια κοντά μας είναι τυχαία. Όπως και να ‘χει, το πράγμα δείχνει ποιοι ήταν αυτοί που τη δεκαπενταετία 1980 -1995 έβαλαν τα στέρεα θεμέλια για να είναι το ελληνικό κρασί αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα. Δε νομίζω ότι το συγκεκριμένο κρασί χρειάζεται ιδιαίτερες περιγραφές. Το όνομα Μοσχάτο λευκό (η ποικιλία) και Θανάσης Παρπαρούσης (ο γεννήτορας) τα λένε όλα. Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν πολύ τα επιδόρπια κρασιά, είναι κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο πραγματικά να δοκιμάσετε. Την τιμή του σε φιάλη 0,5 l, που κινείται στο επίπεδο των 17€, την αξίζει με το παραπάνω.

Που θα τα βρείτε
www.houseofwine.gr Τηλ: 2106773315
www.wineshop.gr Τηλ: 2106204176

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.