Μέρες γιορτινές, και αναζητώντας τα εστιατόρια της Αθήνας που ξεχωρίζουν για την ατμόσφαιρα και παρουσιάζουν ευφάνταστα μενού για τις μέρες των Χριστουγέννων, προτείνω κάποια που θεωρώ ότι αξίζει να επιλέξετε, ώστε να χαρείτε ακόμα περισσότερο το γιορτινό κλίμα!
Aleria
Το εστιατόριο που αγαπώ και εμπιστεύομαι χρόνια! Και πιστέψτε με, καθόλου άδικα, καθώς το κομψό, ιδιοσυγκρασιακής μαξιμαλιστικής αισθητικής, εστιατόριο σε κερδίζει από την στιγμή που θα περάσεις την πόρτα του! Η κομψότητα και η αριστοκρατική σπιτική αύρα είναι διάχυτες στις σάλες με το γεμάτο ετερόκλητα θεατρικά στοιχεία ντεκόρ. Από την μπεζ αίθουσα «βιβλιοθήκης» μέχρι το μοναδικό αίθριο με την ταπετσαρία του Fornasetti, που αυτή την περίοδο με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, μοιάζουν με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.To “Aleria” αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή του Μεταξουργείου, όπου ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007. Τα δημιουργικά πιάτα του chef Γκίκα Ξενάκη, μια μεταμοντέρνα παρουσίαση κλασικών ελληνικών ιδεών, αλλά παράλληλα και μια τάση αποδόμησης των υλικών – χωρίς να χάνουν τίποτα από τη γεύση τους – ανεβάζουν τον πήχη. Οσες φορές κι αν έχουμε συναντηθεί με τη μαγειρική του σεφ, πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη!
Πιάτα, όπως το ψάρι ημέρας bianco με μπρόκολο και μύδια τουρσί, το αρνί με μελιτζάνα, σταφίδα και γιαούρτι ή το ριζότο «γεμιστά» με τομάτα, κολοκύθι και δυόσμο, είναι μια ωδή στην ελληνική κουζίνα, δουλεμένη από χέρια μαέστρου στο είδος του!
Η wine list του, δουλεμένη από την ψυχή του «Aleria», τον Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη. Η φιλοξενία του προσωπικού και το άψογο service συμβάλλουν να έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον χώρο. Δείτε στο link το μενού αλλά και τα γιορτινά δείπνα για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο – Αθήνα
Τηλ. 210 5222633
Varoulko seaside
Δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια με συνδέουν με τις γεύσεις του Λευτέρη Λαζάρου και πόσες φορές έχω συναντηθεί με τη μαγειρική του… το πρώτο «Βαρούλκο», που ξεκίνησε το 1987 Διστόμου και Κουντουριώτου στην Καστέλλα δεν το είχα επισκεφθεί. Πρωτοήρθα σ’ επαφή με την κουζίνα του Λαζάρου μετά το 1994, που είχε μετακομίσει στην ίδια γειτονιά του Πειραιά, στην οδό Δεληγιώργη. Όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του, ήθελε να μεγαλώσει το μαγαζί για να χωρέσει τα δικά του όνειρα και τους φίλους του. Εκεί, μας μύησε στην ταπεινή ψαροφαγία με την περιβόητη πεσκανδρίτσα στον ατμό, που ως τότε ελάχιστοι γνώριζαν την υπάρξή της, και τη μαύρη σούπα με το μελάνι σουπιάς. Γιος καραβομάγειρα ο ίδιος, γνώστης του ψαριού και με μεράκι για τη μαγειρική. Το 2004, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, το Βαρούλκο μετακόμισε στο Μαρούσι, στην ταράτσα του La Notte για λίγους μήνες. Κλείνοντας 20 χρόνια λειτουργίας – τον Νοέμβρη του 2004 – το Βαρούλκο πάει στην Πειραιώς σε έναν χώρο, που η ταράτσα του είχε θέα Ακρόπολη. Αλλά ένας γέννημα-θρέμα Πειραιώτης δε ζει μακριά από τη θάλασσα. Και όπως λέει ο ίδιος, έκανε την επιστροφή στο «σπίτι» του. Γύρισε το 2014 στη γειτονιά που μεγάλωσε και έστησε το «Varoulko seaside», που λειτουργεί σε 3 ορόφους, στο ιστορικό κτήριο του παλιού Αγλαμαίρ, που έγραψε ιστορία στον χώρο της γεύσης πριν από πολλά χρόνια! Η προνομιούχα θέση του, με τη φοβερή θέα στο Μικρολίμανο, σε αφήνει άφωνο.
Ο Λαζάρου στη μαγειρική του παραμένει διαχρονικός και δεν παύει ποτέ να ανανεώνεται.
Το Βαρούλκο είναι η ψυχή του Λευτέρη στο πιάτο! Και όσους chef έχει δίπλα του κατά καιρούς, ακούν πάντα τις συμβουλές του «καραβοκύρη» με σεβασμό. Ο Λαζάρου έχει καταφέρει να διαχειριστεί την ελληνική κουζίνα με έναν ευρηματικό τρόπο και να πείσει όποιον γεύεται τα πιάτα του, ότι δε χρειάζεται να σου σερβίρει φαγκρί ή τσιπούρα για να απολαύσεις ένα καλομαγειρεμένο ψαροφαγικό πιάτο. Με ταπεινή πρώτη ύλη μπορεί να φτιάξει ένα ευφάνταστο πιάτο, όπως η μαριναρισμένη λακέρδα σε μια παχύρρευστη σάλτσα από μάνγκο, ανανά και πορτοκάλι! Το δείπνο σας θα κλείσει γλυκά με τα αριστοτεχνικά φτιαγμένα γλυκά του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη.
Δείτε εδώ τo μενού για παραμονή Χριστουγέννων και εδώ της Πρωτοχρονιάς, κι αλλάξτε τον χρόνο, ακούγοντας τους χαρμόσυνους συριγμούς των καραβιών από το λιμάνι του Πειραιά!
Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς
Τηλ. 210 5228400
Sense Restaurant
Το εστιατόριο που βρίσκεται στο roof top του ξενοδοχείου Athens Was έχει μοναδική θέα και σερβίρει στο πιο όμορφο μπαλκόνι μπροστά στον Παρθενώνα! Chef ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος με δεξί του χέρι τον Χρήστο Παπαθεοδώρου, δημιουργούν με σεβασμό στο παρελθόν, πιάτα με ρίζες στην ελληνική παράδοση του τόπου μας. Οι δυο τους δείχνουν τον δρόμο προς την εξέλιξη της παραδοσιακής γαστρονομίας μας στο μέλλον.Τα μενού του τα ονομάζει «Ελευσίνια Μυστήρια». Το πρώτο ακούει στο όνομα «Μύηση» και το δεύτερο το ονομάζει «Εποπτεία». Πιάτα, όπως η γαρίδα με σφέλα Μεσσηνίας Π.Ο.Π., λάδι βασιλικού και ελαιόλαδο μεγαρίτικης ποικιλίας, ή το φαγκρί με αγκινάρα Τήνου και αρακά, σας δίνουν μια εικόνα για το που κινείται το menu που θα δοκιμάσετε.
Στο link θα βρείτε τα εορταστικά μενού των ημερών.
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα
Τηλ. 210 9200240
Simul
Με τη μαγειρική του Νίκου Θωμά πρωτοσυναντήθηκα το 2015, μόλις άνοιξε το εστιατόριο Simul στο Κολωνάκι, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, πριν γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό…και πριν καν βραβευθεί. Το ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή κι από τότε έχουμε περάσει πολλά γευστικά βράδια στο εστιατόριο, οικογενειακά αλλά και με φίλους.Ο chef παρουσιάζει πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Μια ρεβιθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδες είναι από τα πιάτα που σου μένουν για καιρό στη μνήμη. Όπως και ο κόκορας με τον πελτέ, τον ξινό τραχανά και το αρσενικό Νάξου. Η διακόσμηση του χώρου αφαιρετική και κομψή, ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν τα vintage ποτήρια του νερού.
Η φιλοξενία από την ομάδα του εστιατορίου ανεπιτήδευτη και ευγενική, και η ατμόσφαιρα φιλική. Αυτές τις γιορτινές μέρες, το μενού έχει πιάτα που συνάδουν με το εορταστικό κλίμα, και για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα το δείτε το μενού που ακολουθεί .
Υψηλάντου 63, Αθήνα
Τηλ. 210 7224737