Καταρχάς, για να μην παρεξηγηθώ, επειδή κι εμείς περίπου την ίδια δουλειά κάνουμε, όπως κι άλλοι συνάδελφοι εν όπλοις στην Ελλάδα, θα τονίσω για μία ακόμα φορά το εξής: Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό μου τομέα, σέβομαι τόσο τη δουλειά όσο και τις απόψεις των άλλων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Αν δε με απατά η μνήμη μου, τα τελευταία 30 χρόνια που υπάρχουν οι θεσμοί βράβευσης αυτού του είδους στην Ελλάδα, είναι ζήτημα αν έχω παρέμβει μία ή δύο φορές κι αυτές με ήπιο και όχι επιτιμητικό τόνο, σε ό,τι αφορά τις όποιες διαφωνίες εξέφρασα. Εάν παρεμβαίνω για μία ακόμα φορά, το κάνω για να επισημάνω κάτι (τουλάχιστον) περίεργο στη λίστα των 50 παγκοσμίως καλύτερων εστιατορίων.
Καταρχάς κάτι γενικό. Όταν βλέπω μία λίστα βραβευμένων χώρων με κάποιο εστιατόριο να φιγουράρει πρώτο ως το καλύτερο όλων, κάποιο να είναι δεύτερο και κάποιο να είναι 50ό στο τέλος της ουράς, κάτι δεν μου πάει καλά. Εύλογα αναρωτιέμαι ποιος είναι άραγε αυτός ο μηχανισμός, που με ακρίβεια ελβετικού χρονόμετρου αποφαίνεται ότι το τάδε εστιατόριο είναι πρώτο ενώ το δείνα εστιατόριο είναι δεύτερο με διαφορά κάποιων δέκατων του δευτερολέπτου όπως στα 100 m σπριντ. Είναι σαν κάποιος να αποφαίνεται, και μάλιστα με τρόπο που δεν επιδέχεται αντίρρηση, ότι ο Ferran Adria είναι σαφώς καλύτερος από τον Alain Ducasse και το ανάποδο.
Αυτό όμως που με εξέπληξε ακόμα περισσότερο είναι κάτι που αφορά τα αποτελέσματα της τελευταίας απονομής. Στη λίστα βράβευσης για το 2025 την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Maido (Λίμα-Περού) και τη δεύτερη το Asador Etxebarri (Atxondo-Ισπανία). Για το πρώτο δεν έχω να σχολιάσω τίποτα γιατί απλά δεν έχω πάει και δεν το γνωρίζω. Για το δεύτερο όμως…
…Στο Etxebarri, το οποίο απέχει 70 km περίπου από το Σαν Σεμπαστιάν έχω πάει αρκετές φορές, τις περισσότερες μάλιστα με φίλους, γνώστες της υψηλής γαστρονομίας και τακτικούς επισκέπτες μεγάλων εστιατορίων της Ευρώπης. Το δια ταύτα μετά από κάθε επίσκεψη ήταν ένα καλό φαγητό με καλά κρέατα και προσεγμένες γεύσεις, το οποίο, αν το δοκιμάζαμε σε ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, θα μπορούσε άνετα να κερδίσει από μία ποιοτική διάκριση (έπαινο) έως και βραβείο (ένα αστέρι). Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι η αξιολόγηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την άποψη ενός ατόμου (εμένα εν προκειμένω) αλλά αποτελεί μία σύνθεση οχτώ τουλάχιστον διαφορετικών απόψεων από ανθρώπους πολυταξιδεμένους και με αναμφισβήτητη γευστική εμπειρία. Προφανώς, δεν πρόκειται να σχολιάσω την άποψη του συγκεκριμένου θεσμού. Ούτε και να αντιπαραθέσω ως ορθή τη δική μας κρίση. Απλώς αναφέρομαι σε μία εμπειρία, η οποία μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Αν κάποιος έχει να προσθέσει κάτι, ευχαρίστως να το ακούσουμε.