FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Οινόραμα 2025: Μια Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού με Επίκεντρο την Ιστορία, την Προέλευση και τις Νέες Εσοδείες
Main

Οινόραμα 2025: Μια Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού με Επίκεντρο την Ιστορία, την Προέλευση και τις Νέες Εσοδείες

Το Οινόραμα είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση ελληνικού κρασιού, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για οινοποιούς, επαγγελματίες του κλάδου και λάτρεις του κρασιού. 

 

Από την πρώτη διοργάνωσή του, το Οινόραμα έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την εμπορική δυναμική των ελληνικών κρασιών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.Οινόραμα 2025: Μια Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού με Επίκεντρο την Ιστορία, την Προέλευση και τις Νέες Εσοδείες - FlagInLife

Η έκθεση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1994 στην Αθήνα, σε μια εποχή όπου το ελληνικό κρασί άρχιζε να εξελίσσεται και να απομακρύνεται από την εικόνα του μαζικού προϊόντος, αποκτώντας ταυτότητα και ποιότητα. Στόχος του Οινοράματος ήταν εξαρχής η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα έφερνε κοντά τους Έλληνες παραγωγούς με το καταναλωτικό και εμπορικό κοινό, αλλά και θα προωθούσε την εκπαίδευση και την ενημέρωση γύρω από την οινική κουλτούρα της χώρας.

Στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσής του, το Οινόραμα συγκέντρωνε κυρίως παραδοσιακά οινοποιεία, προσφέροντάς τους έναν χώρο προβολής και επικοινωνίας. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και καθώς η ελληνική οινοποιία γνώριζε μια ραγδαία αναβάθμιση, το Οινόραμα έγινε το επίκεντρο της οινικής σκηνής, φιλοξενώντας νεοσύστατα, πρωτοποριακά οινοποιεία, αλλά και τις μεγαλύτερες και πιο καταξιωμένες ετικέτες της χώρας.Οινόραμα 2025: Μια Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού με Επίκεντρο την Ιστορία, την Προέλευση και τις Νέες Εσοδείες - FlagInLife

Σήμερα, η έκθεση προσελκύει εκατοντάδες οινοποιούς και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές. Εκτός από την εμπορική της διάσταση, το Οινόραμα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός θεσμός, προσφέροντας σεμινάρια, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις που αφορούν τις εξελίξεις στην οινοποιία, τις τάσεις της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες στον αμπελώνα και το οινοποιείο.

Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια συνεχούς εξέλιξης, το Οινόραμα παραμένει το κορυφαίο σημείο συνάντησης του ελληνικού κρασιού, συμβάλλοντας στη διάδοση και ανάδειξη της πλούσιας οινικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Κάθε νέα διοργάνωση φέρνει στο προσκήνιο νέους οινοποιούς, καινοτόμες τεχνικές παραγωγής και μοναδικές ποικιλίες, συνεχίζοντας να γράφει τη δική του ιστορία στον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

 Το φετινό Οινόραμα ταξίδεψε τους επισκέπτες ακόμα πιο βαθιά στο κρασί, εστιάζοντας στην προέλευση, την ταυτότητα των εσοδειών και κυρίως στις ιστορίες που κρύβει κάθε κρασί πίσω από την ετικέτα του.

Η έκθεση ανέδειξε με έμφαση την έννοια του “αμπελοτοπίου” — τη σύνδεση του κρασιού με τον τόπο, την ποικιλία, το κλίμα και τους ανθρώπους του — και προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία σε επαγγελματίες του οινικού κλάδου και οινόφιλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να γνωρίσουν το ελληνικό κρασί στην πιο αυθεντική και εξελιγμένη του μορφή.

Το Οινόραμα 2025 φιλοξένησε περίπου 2.400 ετικέτες, ανάμεσά τους περισσότερα από 800 κρασιά της νέας εσοδείας 2024, εκπροσωπώντας 210 Έλληνες παραγωγούς, αλλά και κρασιά εισαγωγής από 16 χώρες, με ιδιαίτερη παρουσία της Κύπρου που συμμετείχε με 88 κρασιά από 15 παραγωγούς. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατείχαν τα “Εμβληματικά Κρασιά” (με συνεχή παρουσία από το 2000 και μετά) και οι “Νέες Κυκλοφορίες”, που παρουσιάστηκαν στην καθιερωμένη Πλατεία Γευσιγνωσίας©.Οινόραμα 2025: Μια Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού με Επίκεντρο την Ιστορία, την Προέλευση και τις Νέες Εσοδείες - FlagInLife

Η αίθουσα “Οινικές Αποκαλύψεις” αποτέλεσε για ακόμα μία χρονιά το εφαλτήριο για νέους και μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι παρουσίασαν κρασιά ήπιας οινοποίησης και αφανείς ποικιλίες, ενώ το Wine Bar της ίδιας ενότητας προσέφερε ξεχωριστές δοκιμές που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ανάμεσα σε όσα δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε τα ιδιοσυγκρασιακά κρασιά του Πάρι Σιγάλα, στο οινοποιείο του Oeno P, τα οποία με τις ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιεί από το αμπέλι έως το οινοποιείο, προσφέρουν μια νέα ανεξερεύνητη διάσταση στις Σαντορίνες, θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο απογείωσε το Ξινόμαυρο ο Θυμιόπουλος. Εξίσου ιδιαίτερη δουλειά έχει κάνει η υποψήφια Master of Wine Ευμορφία Κωστάκηυποψήφια  του Κτήματος Κωστάκη, που και αυτή έχει βάλει το Μοσχάτο Σάμου σε μια πολύ ιδιαίτερη τροχιά, δίνοντάς του ένταση και χαρακτήρα που θυμίζει κρασιά μεγαλύτερης δυναμικής. Μεγάλα τα Cabernet του Κτήματος Παναγιωτόπουλου από τη Μεσσηνία, με μεγάλη δυναμική παλαίωσης και σύνθετα αρώματα που θυμίζουν Αυστραλία. Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα η γκάμα της νέας εισαγωγικής εταιρείας Assaggio του ικανότατου Γιάννη Μακρή, με επιλογές από Γαλλία, Ιταλία, αλλά και Νέο Κόσμο. 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.