FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
NOEMA Mykonos – Ο Αθηναγόρας Κωστάκος απογειώνει την κυκλαδίτικη γαστρονομία στη Χώρα της Μυκόνου

NOEMA Mykonos – Ο Αθηναγόρας Κωστάκος απογειώνει την κυκλαδίτικη γαστρονομία στη Χώρα της Μυκόνου

Εκλεπτυσμένη αισθητική και χαλαρή διάθεση σε μια μαύρη αυλή γεμάτη ρυθμό στην καρδιά της Χώρας. Urban twist vibes στο πιο ατμοσφαιρικό στέκι της Μυκόνου

 

Το «Noema» άνοιξε τις πόρτες του στη Χώρα της Μυκόνου την άνοιξη του 2021.
Σε μια ατμοσφαιρική αυλή, που τη στολίζουν πανύψηλοι φοίνικες και ο διάκοσμος είναι στους τόνους του μαύρου – με το σκούρο ξύλο να είναι το επικρατέστερο στοιχείο και διάσπαρτοι μεγάλοι αμφορείς στο χώρο – σε πλήρη αντίθεση με το άσπρο–μπλε των Κυκλάδων, χαλαρώνεις και αφήνεις τα μουσικά vibes να σε παρασύρουν. Φτάνοντας στη μεγάλη είσοδο ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

Στον «μυστικό κήπο» πίσω από την εκκλησιά της Πανάχρας, λειτουργούσε κάποτε το θερινό σινεμά «Λητώ» που ως έφηβοι είχαμε περάσει πολλά από τα βράδια μας. Στη συνέχεια, τη θέση αυτή πήρε το “Kleopatra’s pool”, ένας χώρος που λειτουργούσε από το πρωί έως αργά το βράδυ για ποτό, με την χαρακτηριστική κεντρική, μεγάλη πισίνα στο σχήμα του νησιού. Τα τελευταία χρόνια – πριν το opening του Noema – εκεί στεγάστηκε το δημοφιλές εστιατόριο “Uno Con Carne”.
Πόσες μνήμες μπορούν να χωρέσουν σε μια αυλή ενός Κυκλαδίτικου νησιού, και μάλιστα όταν οι ρίζες σου είναι από αυτό; Πολλές…! Σ’αυτές τώρα, ήρθαν να προστεθούν και κάποιες ακόμη, από τη βραδιά που πέρασα πριν λίγες ημέρες στο Noema.

Μια διαφορετική εμπειρία ξεκινά από την υποδοχή στην είσοδο, πολύ φιλική, καθόλου επιτηδευμένη, από νεαρές ντυμένες με αεράτα φορέματα στους τόνους του λαδί, που σε οδηγούν στο τραπέζι σου.
Όλα διαδραματίζονται γύρω από το χώρο της αυλής, και τόσο η ανοιχτή κουζίνα, όσο και το μπαρ που δεσπόζει στο χώρο αλλά και η σάλα, έχουν άμεση οπτική πρόσβασή στην αυλή. Άλλωστε στις Κυκλάδες οι αυλές ήταν – και είναι ακόμη – ο χώρος που η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται και έρχονται ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Η αυλή, ο χώρος που θα γελάσουν, θα πουν τα προβλήματά τους, θα πιουν και θα φάνε γύρω από ένα τραπέζι. Κάτι παρόμοιο επιτυγχάνουν και τα τραπέζια – ροτόντες του Noema, φιλοδοξώντας να μυήσουν τους καλεσμένους του στην ιδέα του οικογενειακού γεύματος.


Οι σερβιτόροι ντυμένοι στα μαύρα – σε αρμονία με τα σκούρα χρώματα του χώρου – με στολές που θυμίζουν μοντέρνα ενδύματα μοναχών, κινούνται στο χώρο ρυθμικά και σου μεταδίδουν μια θετική αύρα, με το χαμόγελο και την ευγένειά τους. Το τραπέζι μας ήταν μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα και είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε όλη την ομάδα να δουλεύει σαν μελίσσι. Ήταν αναμενόμενος ο «οργασμός» που επικρατούσε πάνω από τις ανοιχτές φωτιές και τα πάσα, με τις παραγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη ασταμάτητα, σε ένα εστιατόριο που ήταν γεμάτο και έσφυζε από ζωή!Το πελατειακό κοινό στο Noema ήταν ποικιλόμορφο, ένα κοινό διαφόρων ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και φυλών, το οποίο απολάμβανε τη μουσική, το χαλαρό κλίμα, το νόστιμο φαγητό, καθώς και κάποια cocktails από το bar.
Άνθρωποι γελαστοί και ξέγνοιαστοι, οι οποίοι διασκέδαζαν και μιλούσαν έντονα, προσπαθώντας να καλύψουν τους ήχους της μουσικής με τη φωνή τους, κάτι που ήταν ομολογουμένως άβολο μια και η μουσική ήταν αρκετά δυνατή.

Ο ιθύνων νους που κρύβεται πίσω από τις γεύσεις, αλλά είναι και συνιδιοκτήτης δεν είναι άλλος από τον chef, Αθηναγόρα Κωστάκο. Ο Αθηναγόρας έχει ζήσει χρόνια στο νησί και γνωρίζει σε ποιους παλμούς χτυπά η «καρδιά» ενός τόσο τουριστικού προορισμού μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και τι επιζητεί ο επισκέπτης! Μην ξεχνάμε ότι ήταν για χρόνια executive chef του εστιατορίου Bill & Coo και επιμελείται επίσης το φαγητό στο “Scorpios” στην Παράγκα, που η επιτυχία του είναι γνωστή διεθνώς.

Για το «Noema», συνεργάστηκε με τον Βρετανό εστιάτορα Richard Caring και οι δυο τους αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί που θα διέφερε από τα υπόλοιπα του νησιού.
Και μάλλον πέτυχαν το στοίχημα, καθώς ο chef κρατώντας στοιχεία από την κυκλαδίτικη παράδοση και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρώτες ύλες από την Ελλάδα, δημιουργεί ένα μενού με χαρακτήρα που δύσκολα θα αφήσει, όποιον το δοκιμάσει, ασυγκίνητο.

Βασικός του σύμμαχος στο Noema είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη, που του επιτρέπει να δημιουργεί πιάτα όπως το φρέσκο λαβράκι tartare με την προσθήκη μόνο καλοκαιρινής μαύρης τρούφας ή το ceviche κόκκινης γαρίδας, πιάτα γευστικά, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές και επεξεργασία. Θα είμαι άδικη αν δεν αναφέρω το μοσχαρίσιο tartare, ένα tartare τόσο φίνο στην απλότητά του! Μια spicy σάλτσα στο πλάι του, που ο σερβιτόρος την ανέμειξε με το κρέας και τα μυρωδικά, μου έφερε μνήμες από σουτζουκάκια, ένα πιάτο της ελληνικής κουζίνας, τόσο οικείο σε όλους μας. Επίσης οι ξακουστές ανοιχτές φωτιές του Noema κάνουν θαύματα! Οι ψητές ευμεγέθεις γαρίδες συνδυάζονται με σάλτσα κάπαρης και «καμμένο βούτυρο»!

Το μενού είναι χωρισμένο σε Γη & Θάλασσα και γευτήκαμε πιάτα και από τις δύο κατηγορίες με εναλλαγές με ωμά θαλασσινά, ζυμαρικά, ψαρικά και κρέας.
Ο άσος που έχει στο μανίκι του ο Αθηναγόρας Κωστάκος στο Noema είναι ο Head Chef, Πάνος Τσίκας, με πρότερη θητεία στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Geranium στη Κοπεγχάγη καθώς επίσης και με διετή εμπειρία στη Σελήνη στη Σαντορίνη. Η μακρόχρονη συνεργασία και κοινή πορεία τους διακρίνονται στα πιάτα που καταφθάνουν στο τραπέζι του πελάτη, τα οποια πρεσβεύουν τη φιλοσοφία τους.

 

Δε θα μακρηγορήσω για πολλά πιάτα, αλλά θα αναφερθώ σε δύο που ξεχώρισα και αξίζει να δοκιμάσετε, αν τύχει να δειπνήσετε στο Noema. Το ένα είναι τα ζυμαρικά με καβούρι σε μια bisque από θαλασσινά, με Κρητικό chilli και τρίμμα αυγοτάραχου. Με χαροποίησε τοσο που ο σερβιτόρος ανέλαβε το «δύσκολο έργο» καθαρίσματος της δαγκάνας, ώστε να γευτούμε την τρυφερή και νόστιμη σάρκα του θαλασσινού. Το δεύτερο πιάτο είναι ο – σιγομαγειρεμένος (στο josper για ώρες) – αρνίσιος ώμος με μαραθόσπορο τον οποίο συνδύασαν με ψητή αγκινάρα. Το κρέας έλιωνε και αφερείτο από το κόκκαλο, μόλις ακουμπούσε πάνω το πιρούνι! Ένα πιάτο που θυμίζει έντονα Κυριακάτικο ελληνικό τραπέζι. Αν μάλιστα βάλεις δίπλα του τα τοματίνια που συνδυάζονται με ανάλατο μαλακό τυρί το οποίο παρασκευάζεται στο εστιατόριο, έχεις τον ιδανικό συνδυασμό.

Όσο για τα γλυκά, είναι μια κατηγορία από μόνα τους και τη μεγάλη αυτή ευθύνη έχει αναλάβει ο pastry chef Σπύρος Αρτελάρης. Δεν ξέρω αν μια πάστα αμυγδάλου σας φαίνεται κλασική, αλλά αυτή που δοκίμασα εδώ, έκανε τη διαφορά! Αέρινη, ελαφριά με αλμυρή καραμέλα και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αλλά και το τιραμισού δεν έχανε σε γεύση και μάλιστα με υλικά που απείχαν από το κλασικό, καθώς εδώ έχουν χρησιμοποιήσει ελληνικό καφέ και τυρί στη δημιουργία του! Πολύ ιδιαίτερο ήταν και το παγωτό φιστίκι με μαύρο αλάτι και ελαιόλαδο!

Το Noema, πέραν της φιλοσοφίας του φαγητού και του μοιράσματος, φέρνει τους ανθρώπους κοντά μέσα από τη μουσική, με DJs, καλλιτέχνες και μουσικούς, που ντύνουν την κάθε βραδιά με μια διαφορετική μουσική επένδυση, κάνοντάς την ξεχωριστή!

Nōema

Πανάχρα, Μύκονος ΤΚ 84600
Ωράριο: Καθημερινά: 20:00 - 01:00
Τιμή: 140€
- 160€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.