Ένα παλιό θερινό σινεμά, έχει δώσει τη θέση του σε μια καταπράσινη αυλή, που στεγάζει ένα εστιατόριο με το όνομα «Μικρό Καράβι». «Καπετάνιος» – ιδιοκτήτης και μάγειρας ο Αντώνης Ψάλτης, με «Ύπαρχο» την αδερφή του Σταματούλα, η οποία έχει αναλάβει την φιλοξενία των «ταξιδιωτών» στο «Μικρό Καράβι» τους
Το «Μικρό Καράβι» κρύβει μια μεγάλη αγκαλιά για όσους το επισκέπτονται και φεύγουν σκλαβωμένοι, τόσο από την φιλοξενία του Αντώνη Ψάλτη και της ομάδας του, όσο και από τις αυθεντικές, ψαγμένες γεύσεις με ντόπια Τηνιακά προϊόντα. Η ιστορία ξεκινά γύρω στο 2008, όταν ο Αντώνης Ψάλτης με την αδερφή του Σταματούλα, αποφασίζουν να αναλάβουν μια ταβέρνα στο λιμάνι της Τήνου, που υπολειτουργούσε. Και έτσι ξεκινά το ταξίδι για το «Μικρό Καράβι»!
Η μικρή είσοδος σε οδηγεί – μέσω ενός μακρύ διαδρόμου στο χρώμα της τερακότα και φωτογραφίες γαστρονομικού περιεχομένου – στην καταπράσινη αυλή, που αποτελεί ένα απάγκιο από τους θορύβους της χώρας του νησιού, αλλά και από τους ανέμους. Είναι μια μικρή όαση, που την στολίζουν – εκτός από τα λουλούδια – μικρά φαναράκια. Τα τραπέζια σε σωστή απόσταση μεταξύ τους και οι καρέκλες του σκηνοθέτη, εναλλάσσονται με τις ξύλινες και τους αναπαυτικούς καναπέδες σε κάποιες γωνίες, με τα πολύχρωμα μαξιλάρια. Ο εσωτερικός χώρος με τα μεγάλα ανοίγματα προς την αυλή, στολισμένος με πολύχρωμα καραβάκια σε διάφορα μεγέθη στους τοίχους, κερδίζει τον επισκέπτη, καθώς αποπνέει μια ζεστασιά και θαλπωρή. Προσωπικά με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια.
Στο βάθος της αυλής, τα αδέρφια Ψάλτη ανακάλυψαν ένα μικρό πετρόχτιστο χαμάμ, το οποίο ανακαίνισαν και από το 2018, λειτουργεί ως κελάρι με εκλεκτές ετικέτες από τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και από άλλους οινοποιούς της Ελλάδας. Στον ίδιο αυτό χώρο, γίνονται οινογνωσίες και σεμινάρια με κρασιά κυρίως των Κυκλάδων, καθώς και τοπικά τυριά.
Ο Αντώνης Ψάλτης πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στην Τήνο, πέρασε από τις κουζίνες του Balthazar, του Rock & Roll και του 48 και δούλεψε στην μπριγάδα του Χριστόφορου Πέσκια. Αν μου ζητούσαν να τον χαρακτηρίσω – καθώς τον γνωρίζω χρόνια – οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο νου για τον Αντώνη, είναι ταπεινός και σεμνός! Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά είναι μεγαλωμένος στην Τήνο και αγαπά τον τόπο του. Θυμάται με νοσταλγία τον κοκκινιστό τραχανά με τυρί που έφτιαχνε ο παππούς του, όταν γυρνούσαν το σούρουπο από το ψάρεμα.

Ο Αντώνης Ψάλτης επισκέπτεται τους χώρους παραγωγής, αγαπά να μιλά με τους χωρικούς και τους παραγωγούς από κοντά. Θέλει να μυρίζει και να γεύεται τα υλικά πριν αυτά μπουν στην κουζίνα του!
Η μαγειρική του Αντώνη Ψάλτη στηρίζεται στις αγνές πρώτες ύλες από τα χωριά της Τήνου – παραγωγή από τους συντοπίτες του – και την απλότητα, διανθίζοντάς την με σύγχρονες δημιουργικές τεχνικές. Ο Αντώνης Ψάλτης αναζητά τα καλύτερα τοπικά προϊόντα της Τήνου και από κάποιους χωρικούς παίρνει όλη τους την παραγωγή (είναι πολύ μικρή), ώστε η πρώτη ύλη που μπαίνει στην κουζίνα του, να είναι άριστη!

Χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο, κάπαρη, κρίταμο, άγριες καρύδες (χόρτα), λιαστές τομάτες και θυμαρίσιο μέλι! Τα άνυδρα ρεβίθια είναι από τον Τριπόταμο και οι αγκινάρες – όταν είναι η εποχή τους – από τα Λουτρά και το Αγάπη. Τα φασόλια επίσης είναι ντόπια από το νησί.
Τα τυριά, ντόπια κι αυτά, καθώς η Τήνος έχει τυροκόμους που κάνουν εξαιρετικά τυριά, με κορυφαίο το καρίκι, που σιτεύει μέσα σε κολοκύθες για χρόνια! Τα κρέατα, τα αλλαντικά και τα θαλασσινά καθώς και τα λαχανικά εποχής είναι από ντόπιους παραγωγούς. Τα ζυμαρικά του, είναι χειροποίητα και ο τραχανάς του με κατσικίσιο γιαούρτι, έρχεται από Σέρρες.

Όλα αυτά συνδυάζονται δημιουργικά από τον chef και ο πελάτης απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Μέσα από τα πιάτα του Αντώνη Ψάλτη, βλέπεις το «πάντρεμα» της παράδοσης με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.
Τη βραδιά που επισκεφθήκαμε το εστιατόριο, η ώρα είχε πάει 23.00 τη νύχτα, καθώς το πλοίο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στο λιμάνι, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ο Αντώνης και η Σταματούλα μας περίμεναν, έχοντας διαθέσιμα όλα τα πιάτα του μενού, παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη και η κουζίνα ήταν σχεδόν έτοιμη να κλείσει.
Αυτό εκτός από καλή διάθεση, δείχνει επαγγελματισμό και το εκτίμησα ιδιαίτερα.

Από τα πιάτα που δοκίμασα, ξεχώρισα τον μαρινάτο γαύρο πάνω σε μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, καθώς και τις ντόπιες αγκινάρες με καρότο, άνηθο, μάραθο και «άχυρο» πατάτας. Σωστά χυλωμένος ο ξινός τραχανάς με το κατσικίσιο τυρί Τήνου, που πήρε αρώματα από τον φρέσκο δυόσμο. Ο φρέσκος μπακαλιάρος έγινε βραστός και συνδυάστηκε με ντόπια άνυδρα ρεβίθια φούρνου. Το κατσικάκι φούρνου έλιωνε στο στόμα και πλάι του είχε πατάτες φούρνου ψιλοκομμένες, βουρυράτες με αρώματα από φρέσκα βότανα.

Το επιδόρπιο «φώναζε» Τήνο από μακριά, καθώς είναι μια ιδέα από το τοπικό γλυκό του νησιού, την «τσιμπητή τυρόπιτα», που συνήθως την φτιάχνουν το Πάσχα στην Τήνο. Κρέμα από τυρί πέτρωμα με ζελέ πορτοκάλι-μαστίχα (δύο υλικά που χρησιμοποιούν στις Tσιμπητές τυρόπιτες) και πάνω τραγανό φύλλο, με τα ίδια υλικά που κάνουν τη βάση της γλυκιάς τυρόπιτας.
Στο Μικρό Καράβι, θα βρείτε μια πλούσια λίστα κρασιών με πάνω από 60 ετικέτες από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Την τιμητική τους βέβαια, όπως ανέφερα και παραπάνω, έχουν τα κρασιά του Τηνιακού αμπελώνα, που μπορείτε να δοκιμάσετε στον ιδιαίτερο χώρο τους, το παλιό χαμάμ (χρονολογείται να είναι περίπου 200 ετών), σε συνδυασμό με ντόπια τυριά.
Το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό ως τέλη Οκτώβρη, οπότε μπορείτε να προγραμματίσετε ένα διήμερο στο νησί, που είναι ακόμη πιο όμορφο αυτή την εποχή.