fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Kokkino Spiti: Ένα boutique ξενοδοχείο στη Βέροια με ανάγλυφη ιστορία
Kokkino Spiti

Kokkino Spiti: Ένα boutique ξενοδοχείο στη Βέροια με ανάγλυφη ιστορία

Δίπλα στα νερά του ποταμού στην ιστορική περιοχή Μπαρμπούτα στη Βέροια, ένα παλιό αρχοντικό μεταμορφώθηκε στο Kokkino Spiti. Ένα σύμπλεγμα κατοικιών με σύγχρονο ξενοδοχειακό προφίλ και αύρα παραδοσιακής μακεδονίτικης φιλοξενίας.

 

Κάπου στα μέσα του 1998 ο γιατρός Χρήστος Σιουκιούρογλου και η σύζυγός του Αναστασία Γρηγοριάδου, αγόρασαν ένα αρχοντικό στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας. Σκοπός αυτής της αγοράς ήταν η διάσωση και αναστήλωση ενός πανέμορφου διατηρητέου μνημείου, χτισμένου περί τα 1850. Ένα αληθινό αρχοντικό οίκημα μίας ευκατάστατης οικογένειας της Βέροιας του 19ου αιώνα. Δέκα χρόνια μετά, το Kokkino Spiti, το μικρό αυτό boutique hotel, άνοιγε τις πόρτες του προσφέροντας υψηλή φιλοξενία με σεβασμό στην παράδοση και την αρχιτεκτονική του χώρου. Μία ξενοδοχειακή ταυτότητα που διατηρεί αναλλοίωτη έως και σήμερα.

Kokkino Spiti Βέροια

Το Kokkino Spiti πήρε την ονομασία του από την γλυκιά κοκκινωπή απόχρωση της τερακότα που κυριαρχεί στους εξωτερικούς τοίχους του ξενοδοχείου και μαγνητίζει το βλέμμα του επισκέπτη που έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τον χώρο. Η διαδρομή μέχρι εδώ, έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτομαι, παρόλα αυτά η αίσθηση γαλήνης καθώς στρίβω δεξιά στο ξύλινο γεφυράκι για να περάσω πάνω από το πλακόστρωτο που οδηγεί στην ρεσεψιόν είναι πάντα εκεί.

Kokkino Spiti Βέροια

Ο ήχος του νερού από το ρυάκι που κυλά ακριβώς κάτω από τα πόδια μου, φέρνει κάθε φορά στο νου γνώριμες εικόνες. Εικόνες από μια πανέμορφη πόλη που αγαπώ πολύ και φροντίζω να επισκέπτομαι όσο συχνότερα μπορώ. Φτάνοντας αυτή τη φορά στο Kokkino Spiti, με περίμενε στην είσοδο η Βέρα Σιουκιούρογλου. Η μια από τις δύο κόρες της οικογένειας, που εδώ και μερικά χρόνια έχει πολύ ενεργό ρόλο στην επιχείρηση.

Kokkino Spiti Βέροια

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, ήδη από το lobby, είναι εμφανής η προσοχή που έχει δοθεί στην ιστορία του χώρου, καθώς και σε κάθε μικρή λεπτομέρεια που αναδείχθηκε κατά την πολύ προσεκτική διαδικασία της αποκατάστασης. Ξύλο και πέτρα κυριαρχούν σε κάθε γωνιά. Ακόμα και η πόρτα του «καλού οντά», του master bedroom του παλιού αρχοντικού είναι πιστή αντιγραφή της παλαιάς. Ίδιο μέγεθος, πιο ψηλή και πιο φαρδιά από τις υπόλοιπες, αποδεικνύει το πόσο σημαντικό ήταν το εν λόγω δωμάτιο.

Kokkino Spiti Βέροια

Η ατμόσφαιρα των δωματίων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, είναι εμπνευσμένη από την ιστορική παρακαταθήκη του οικήματος. Σε κάθε του βήμα ο επισκέπτης αισθάνεται αυτήν την αρχοντική αύρα ενός αστικού προορισμού του 19ου αιώνα μπολιασμένη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της εποχής. Η λέξη που νομίζω ότι χαρακτηρίζει καλύτερα την ατμόσφαιρα στο Kokkino Spiti, είναι «αριστοκρατική». Αυθεντικές πανέμορφες αντίκες και κλασικά έπιπλα από γνωστούς οίκους, διακοσμούν διάφορες γωνιές του ξενοδοχείου και σε συνδυασμό με τις προσεκτικές πιο μοντέρνες παρεμβάσεις σε επίπεδο διακόσμησης και σύγχρονων ανέσεων, δίνουν στο Kokkino Spiti ένα ιδιαίτερο προφίλ, κάπου ανάμεσα σε αλλοτινές εποχές και στο σήμερα.

Kokkino Spiti Βέροια

Η φιλοξενία βέβαια ολοκληρώνεται με το πρωινό που απολαμβάνει ο επισκέπτης εδώ. Ένα πρωινό με ξεκάθαρη ελληνική ταυτότητα και παραδοσιακές γεύσεις, που εκτός από τη νοστιμιά του, σου χαρίζουν και την απαραίτητη ενέργεια για την ημέρα. Σ’ έναν ζεστό χώρο με το τζάκι να  πρωταγωνιστεί, δοκίμασα εξαιρετικές Βεργιώτικες πίτες, σπιτικές μαρμελάδες από φρούτα του πλούσιου κάμπου της Ημαθίας, τις βιολογικές ελιές από το μικρό ιδιόκτητο ελαιώνα, σπιτικά κέικ και γλυκά και πολλά άλλα νόστιμα χειροποίητα εδέσματα.

Kokkino Spiti Βέροια

Η οικογένεια Σιουκιούρογλου, διατηρώντας ζωντανό το όραμά της για αυτήν τη συνοικία, δεν έμεινε στο Kokkino Spiti. Αποκατέστησαν δύο ακόμη σπίτια, τα Eco Resident Suites και τα Blossom Suites, με χαρακτηριστικό τους γνώρισμα τις μεγάλες τοιχογραφίες με ανθικές συνθέσεις που αγκαλιάζουν τους τοίχους των δωματίων. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τον τέταρτο boutique ξενώνα, στον οποίο θα λειτουργήσει μελλοντικά κι ένα όμορφο μπιστρό όπως με πληροφόρησε η Βέρα Σιουκιούρογλου.

Kokkino Spiti Boutique Hotel
Ξενοδοχείο
Διευθ: Ολγάνου 10, Βέροια, 591 32
Τηλ: 23310 74440

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα