Το ιδανικό escape για δημιουργικούς nomads! Wi – Fi, ρομπόλα και work – life balance στην Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά δεν είναι απλώς ένας προορισμός διακοπών, είναι το τέλειο escape για digital nomads που θέλουν να συνδυάσουν δημιουργικότητα, φύση και γεύση. Δικαίως θεωρείται ως η αγαπημένη του Ιονίου για remote work μια και φημίζεται ως το δεύτερο νησί για slow living στην Ελλάδα, μετά την Ικαρία. Δεν υπάρχει υπερτουρισμός και η ζωή είναι πιο οικονομική από τα hotspot νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος. Οι digital nomads μπορούν να απολαύσουν γνήσια φιλοξενία, τοπική κουλτούρα και ποιοτικό φαγητό ταυτόχρονα με πολύ ισχυρό Wi – Fi!
Αργοστόλι, Ληξούρι και Φισκάρδο προσφέρονται για βάση εργασίας λόγω των άνετων και ειδικά διαμορφωμένων καφέ για remote work. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που αν και υπενθυμίζει τη βενετσιάνικη ιστορία του, γίνεται πόλος έλξης λόγω του cafe που προσφέρει μοναδική θέα και εξαιρετικά ροφήματα για ένα ήσυχο πρωινό με δουλειά. Ανεξαρτήτως των σημείων εργασίας, το πιο σημαντικό είναι πως η Κεφαλονιά διαθέτει πολλά studios και δωμάτια για μακροχρόνια μίσθωση σε οικονομικές τιμές κυρίως για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και Σεπτέμβριο – Νοέμβριο.
Η ζωή εκτός laptop είναι ευχάριστη και πιο εύκολη αν νοικιάσεις ένα μεταφορικό μέσο ώστε να απολαύσεις ολιστικά το νησί. Ο Μύρτος σου κόβει την ανάσα με τα καταγάλανα νερά και τα λευκά βότσαλα και η Σπηλιά της Μελισσάνης, μια υπόγεια λίμνη που φωτίζεται μαγικά από τον ήλιο, προσφέρεται για μια αξέχαστη βαρκάδα. Αξίζει η πεζοπορία στο μοναδικό εθνικό δρυμό του νησιού, τον Αίνο, και η μονοήμερη βόλτα με καΐκι στην Ιθάκη είναι ιδανική για τη αποφόρτισή σου. Το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο θα σε ενθουσιάσει και η γραφική Άσσος θα σε αποπλανήσει.
Ένα πράγμα, μόνο, έχε στο νου: στην Κεφαλονιά θα βάλεις και λίγα κιλάκια παραπάνω, λόγω της γαστρονομικής κουλτούρας της! Η βενετσιάνικη και επτανησιακή κουζίνα της είναι πλούσια και άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική κουλτούρα και τα αγνά προϊόντα του νησιού. Θα απολαύσεις γνωστά πιάτα όπως κρεατόπιτα, σοφρίτο και κόκορα παστιτσάδα αλλά και γλυκά εδέσματα όπως μάντολες, ραβανί και παστέλια που παρασκευάζονται από τοπικό μέλι και ξηρούς καρπούς. Τα γεύματα συνοδεύονται από ένα ποτήρι (ίσως και παραπάνω) ρομπόλα, το φημισμένο λευκό κρασί του νησιού, με ελαφρώς φρουτώδη και δροσερό χαρακτήρα.
Στα must του νησιού είναι μια επίσκεψη στο Σπήλαιο Δρογκαράτη και στα Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου στο Ληξούρι & Kefalonian Tratarisma στο Αργοστόλι τα οποία διοργανώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.Το Σπήλαιο Δρογκαράτη είναι ένα γεωλογικό θαύμα ηλικίας πάνω από 150 εκατομμύρια έτη το οποίο ήρθε στο φως μετά από έναν ισχυρό σεισμό πριν περίπου 300 χρόνια.
Αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, τη Royal Balcony και τη Sala of Apotheosis, αξιοσημείωτες για τους σταλακτίτες και την τέλεια ακουστική τους. Στη Sala of Apotheosis έχουν φιλοξενηθεί διάφορες συναυλίες και μεταξύ αυτών, η περίφημη εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια «ιστορική στιγμή» για το νησί.
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου στο Ληξούρι υπό τη διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης αλλά και το Kefalonian Tratarisma στο Αργοστόλι με την υποστήριξη των Συλλόγων Τυροκόμων και Οινοποιών Κεφαλονιάς, είναι 2 καλοκαιρινά φεστιβάλ που αξίζει να παρευρεθεί κανείς για να δοκιμάσει τα προϊόντα του νησιού. Μαζί με αναγνωρισμένους σεφ διοργανώνονται live cooking sessions με τοπικά προϊόντα αναδεικνύοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της κεφαλονίτικης κουζίνας. Είναι δύο πρωτοβουλίες που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, πολιτισμό, μικρούς παραγωγούς και μουσικά – χορευτικά σύνολα για την ψυχαγωγία όλων.

Στην Κεφαλονιά η ζωή κυλάει αργά – σαν το κρασί που ωριμάζει στον ήλιο. Είτε δουλεύεις από το laptop σου με θέα το Ιόνιο, είτε ανακαλύπτεις σπηλιές που συγκίνησαν τη Μαρία Κάλλας, είτε γεύεσαι τη ρομπόλα σε ένα φεστιβάλ, το νησί δεν προσφέρει μόνο διακοπές αλλά εμπειρίες. Η Κεφαλονιά δεν σου φωνάζει, σου ψιθυρίζει τα μυστικά της. Και αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή!