Οι εντυπώσεις μίας εξόρμησης στη γαστρονομική σκηνή της Ρόδου, ενός νησιού που το καλοκαίρι αρνείται να το αποχωριστεί.
Έχω μόλις επιστρέψει από μια μεγάλη περιήγηση στη γαστρονομική σκηνή της Ρόδου, το πανέμορφο νησί των ιπποτών. Μέσα Οκτωβρίου γαρ, αλλά το καλοκαίρι στο νησί καλά κρατεί. Η εικόνα που αποκόμισα μέσα από τις επισκέψεις μου, είναι αυτή μιας εστιατορικής σκηνής με έντονη ποικιλομορφία. Σύγχρονα εστιατόρια εντός μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αξιόλογες παραδοσιακές ταβέρνες – γευστικά τοπόσημα στα ορεινά και ζωντανοί θρύλοι της ροδίτικης γαστρονομίας, αλλά και καινούρια εστιατόρια στον χάρτη του νησιού, με μοντέρνα σφραγίδα και έντονο γευστικό αποτύπωμα. Αυτή είναι η εικόνα που σχημάτισα για τη .
Η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Σε θέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, η Ρόδος αποτέλεσε ένα μεγάλο και συνεχές σταυροδρόμι πολιτισμών. Αμέτρητοι εισβολείς από Ανατολή και Δύση αφήσαν το στίγμα τους στο νησί. Αναπόφευκτα και η γαστρονομική της ταυτότητα, οι βάσεις της κουζίνας της, δέχθηκαν διάχυτες επιρροές από Ασία, Αφρική και Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να χάσουν το μεσογειακό τους στίγμα. Οι γευστική μου περιπλάνηση εδώ, πέρασε απο μερικά εστιατόρια – σταθμούς που αποτυπώνουν αυτήν την ιδιαίτερη ταυτότητα.
Η Παράγκα και το Λημέρι του Ληστή
Ταξιδεύοντας στα ορεινά του νησιού, ανάμεσα σε αποκαΐδια και εικόνες καταστροφής από τις φονικές πυρκαγιές, συνάντησα δυο ταβέρνες – αληθινούς θεματοφύλακες της γευστικής παράδοσης της Ρόδου. Μιλώ για το Μαγειροτεχνέιο Η Παράγκα στα Απόλλωνα και το Λημέρι του Ληστή στην Προφύλια. Ο Γιάννης Ευθυμίου και ο Σάββας Παπασάββας αντίστοιχα, διατηρούν αναλλοίωτες τις συνταγές των γιαγιάδων του χωριού, μαγειρεύοντας σε ταβάδες και ξυλόφουρνους, φροντίζοντας ιδιαίτερα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την διαχείριση των πρώτων υλών.
Η οσπριάδα με κατσίκα στον ξυλόφουρνο, τα γιαπράκια, το ζυμωτό ψωμί, οι χορτόπιτες στον ταβά, ο καπαμάς και η ροδίτικη φάβα με στιφάδο από αρνίσια συκωτάκια, είναι μερικά από τα πιάτα που αξίζει κανείς να ταξιδέψει σε αυτά τα χωριά για να τα δοκιμάσει. Οι δυο αυτές ταβέρνες, μένουν ανοικτές ολόκληρο τον χρόνο, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών που αυτό συνεπάγεται.
Η Παράγκα: Επαρχιακή οδός Απόλλωνα 13, Απόλλωνα / Τηλ: 22460 91247 / Ωράριο: καθημ. 13:00-22:00, Κυρ. κλειστά
Το Λημέρι του Ληστή: Επαρχιακή οδός Απολακκιάς-Προφυλιάς, Προφύλια / Τηλ: 22440 61578 / Ωράριο: καθημ. 12:30-22:30
Μαυρίκος
Κατεβαίνοντας στην ιστορική Λίνδο με την μαγευτική της Ακρόπολη και τον ναό της Λίνδιας Θεάς Αθήνας, ένας ζωντανός θρύλος της ροδίτικης γαστρονομίας με υποδέχθηκε. Μιλάω για το εστιατόριο Μαυρίκος, με ιστορία από το 1933. Τα αδέρφια Μαυρίκου, δε χρειάζονται ιδιαιτέρες συστάσεις, καθώς η φήμη του εστιατορίου, έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλά χρόνια.
Το τόσο απλό μα τόσο συγκινητικά νόστιμο φινόκιο στον φούρνο με μπαχαρικά και γλυκό κρασί, πλάι στα ζυμαρικά με το δικό τους αυγοτάραχο και το παραδοσιακό ροδίτικο σουπιόρυζο, αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.
Διευθ: Κεντρική Πλατεία Λίνδου / Τηλ: 22440 31232
Cesar Meze
Καθώς η νύχτα έπεφτε, επισκέφθηκα μία από τις ομορφότερες ταράτσες της Λίνδου και το εστιατόριο Cesar Meze. Εκεί ο σεφ, Σταύρος Κούστενης μαγειρεύει με πάθος και αμέριστη φαντασία μια κουζίνα με ελληνικό χαρακτήρα, επανασυστήνοντας την έννοια του μεζέ, χωρίς να διστάζει να τολμήσει απρόσμενους συνδυασμούς και μετασχηματισμούς υλικών.
Έτσι, το λαβράκι γίνεται κοντοσούβλι στα κάρβουνα με πελτέ ντομάτας και ένα κριθαράκι αλά σπετσιώτα, ενώ το κολατσιό του μόχθου της γης, μια λακέρδα με φασολάδα και ρετσίνα, μεταμορφώνεται σε ένα μοντέρνο πιάτο με παστή λακέρδα, κρέμα φασολάδας και αφρό ρετσίνας. Ισχυρό ενδιαφέρον έχουν τα οινικά ταιριάσματα των πιάτων, που έχει επιμεληθεί ο Ελληνοϊταλός ιδιοκτήτης.
Διευθ: Λίνδος / Τηλ: 22440 31410
Hellas
Σε κοντινή απόσταση από την Λίνδο, στο χωριό Πεύκοι, υπάρχει το εστιατόριο Hellas, του νεαρού σεφ- πατρόν Κυριάκου Ιακωβίδη. Έχοντας θητεύσει για αρκετά χρόνια στο εστιατόριο Botrinis στο Χαλάνδρι, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου και ενώθηκε μαγειρικά με την νικήτρια του European Young Chef Award για το 2019, Ειρήνη Γιωργουδιού. Μαζί παρουσιάζουν μια εκλεπτυσμένη κουζίνα με σαφείς ροδίτικες αναφορές, άρτια αισθητική, υψηλές τεχνικές και μια μαγειρική προσέγγιση γεμάτη από την δική τους αλήθεια και την αγάπη για τον τόπο τους.
Ξεχωρίζουν το δικό τους «Αλλαντικό», ένα παστό μοσχάρι με υφές χωριάτικης και κρέμα από τυρί Σύνορο, τα γιαπράκια θαλασσινών με κυκλαμινόφυλλα και ένα αλλιώτικο αυγολέμονο, αλλά και παιχνιδιάρικες δημιουργίες, όπως ένα παγωτό ξυλάκι «Λαδολέμονο». Στο Hellas αναβιώνει ένας μεγάλος αριθμός ξεχασμένων παραδοσιακών ροδίτικων συνταγών, μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα.
Διευθ: Επαρχιακή οδός Λάρδου-Λίνδου, Πεύκοι / Τηλ: 22440 48316
Για το τέλος άφησα την εντός ξενοδοχειακών μονάδων εστιατορική σκήνη του νησιού. Μια σκηνή που κάθε χρόνο ο χειμώνας την βρίσκει ανενεργή μεν, να προετοιμάζετε πυρετωδώς δε, για το επερχόμενο καλοκαίρι. Ευκαιρία λοιπόν να σημειώσετε τα σπουδαιότερα εστιατόρια εντός ξενοδοχειακών τειχών.
Noble Gourmet
Κυριότερος εκφραστής μίας σύγχρονης κουζίνας με fine dining χαρακτήρα και ροδίτικο προσανατολισμό, είναι το εστιατόριο Noble Gourmet, στο Elysium Resort and Spa. Ο μέντορας πολλών νέων μαγείρων, executive chef Γιώργος Τρουμούχης και ο chef de cuisine Σπύρος Κουγιός, δουλεύουν πάνω σ’ ένα μενού που γυρνά πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές, ροδίτικες συνταγές και παραδόσεις.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια στιγμή από τα όσα δοκίμασα, σίγουρα θα ήταν το Γιαπράκι. Κολοχτύπα, παντζάρι, αυγολέμονο, μαρέγκα αντζούγιας και εσπεριδοειδή, δημιουργούν μια μικρή γευστική βόμβα υψηλού τεχνικού και αισθητικού αποτυπώματος.
Διευθ: Elysium Resort and Spa: Λεωφόρος Καλλιθέας, Φαληράκι / Τηλ: 22410 45700
Five Senses
Στα ίδια υψηλά τεχνικά βήματα και με κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτό της μαγειρικής έκπληξης και των εικονικών σχεδιασμών, ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος στο εστιατόριο Five Senses του Lindos Blu Luxury Resort, εκπλήσσει τους επισκέπτες μ’ ένα ταξίδι στα Δωδεκάνησα και τις γευστικές τους παραδόσεις. Τρισδιάστατες παρουσιάσεις και οπτικές ψευδαισθήσεις εδώ κρατούν τον πρώτο λόγο, σε ένα μενού με έντονες διακυμάνσεις και μερικές σπουδαίες στιγμές.
Η ροδίτικη πίτα της Λαμπρής ήταν μια panacota από ζαφορά, Χλωρή Αστυπάλαιας και σορμπέ από μαύρο σουσάμι. Το ταξίδι στην Κάσο συμπεριλάμβανε μια κροκέτα με μυαλά και γλώσσα κατσικιού και μαρμελάδα από αμπελόφυλλο. Δυο τόσο σπουδαίες όσο και εκκεντρικές στιγμές ενός μενού με τίτλο «Δώδεκα».
Διευθ: Lindos Blu Luxury Resort: Επαρχιακή Οδός Ρόδου-Λίνδου / Τηλ: 22440 32110
Blue Bay και Mylos
Με σύγχρονο προφίλ και χαρακτήρα συναντάμε το εστιατόριο Blue Bay στο Atlantica Imperial Resort. Υπό την εποπτεία του executive chef Ηλία Κακούρη, ο σεφ Δημήτρης Μιχόπουλος παρουσιάζει ένα μενού, που τον πρώτο λόγο έχουν συνθέσεις με διεθνείς αναφορές, έντονη πρωτοτυπία και δημοφιλείς τεχνικές, ενώ από τον κατάλογο δε λείπουν και κάποια πιάτα με ελληνοπρεπή χαρακτηριστικά. Στο μενού θα συναντήσετε ένα αρνάκι με πέστο μέντας, χώμα ελιάς και πουρέ φασολάδας, πλάι σε έναν αστακό με γαρίδες, πεπόνι και λευκή σοκολάτα.
Στο ίδιο ξενοδοχείο, το εστιατόριο Mylos παρουσιάζει μία φρέσκια εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, με συνταγές όπως το λαβράκι σωτέ με ιμάμ από μελιτζάνες, και το αρνάκι στο πήλινο με ρεβίθια, βλίτα και εσπεριδοειδή.
Διευθ: Atlantica Imperial Resort: Οδός Αθηνας, Κολύμπια / Τηλ: 22410 57000