fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα
IMG_5323

Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα

Ο γνωστός ναός της Ιαπωνικής κουζίνας προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει elegance, luxury, μα πάνω απ όλα γεύση.

 

Είναι σύνηθες, τα εστιατόρια που προσφέρουν Ιαπωνική κουζίνα, να ακολουθούν τη φιλοσοφία του γαστρονομικού μινιμαλισμού, άλλοτε ατόφια και άλλοτε προσαρμοσμένη στις επιταγές των δυτικών προτιμήσεων. Αυτές οι προτιμήσεις ορίζονται κυρίως από μια βαθιά ριζωμένη ερμηνεία της απόλαυσης, η οποία προϋποθέτει την πλήρωση του γαστρικού σωλήνα σε βαθμό υπερκορεσμού – αντίθετα δηλαδή από τις επιταγές του “hara hachi bu” του Ιαπωνικού κανόνα που επιβάλλει την παύση, όταν νιώσει κανείς κατά 80% χορτάτος. Αυτό το υποχρεωτικό fine tuning είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή η, τόσο ξένη στα ημέτερα ήθη, γαστρονομική σχολή έχει καταφέρει να παρεισφρήσει στο εστιατορικό στερέωμα της Δύσης. Αυτό βέβαια που γίνεται ξεκάθαρο μετά την παραδοχή ότι η Ιαπωνική κουζίνα που φτάνει σε εμάς είναι “πειραγμένη”, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα ιαπωνικά εστιατόρια τον ίδιο σεβασμό στην πρώτη ύλη, την ίδια ικανότητα στη δημιουργική αφαίρεση και τον  ίδιο ζήλο που απαιτείται για να είναι η κουζίνα του άξια να φέρει τον τίτλο “Ιαπωνική”. Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife

Από την τριβή μου με τη συγκεκριμένη κουζίνα στην Ελλάδα, έχω αντιληφθεί ότι κατά γενικό κανόνα, τα ιαπωνικά εστιατόρια χωρίζονται σε τρεις ποιοτικές κατηγορίες. Στην τρίτη ανήκουν τα “σουσάδικα” της γειτονιάς, μικρές fast sushi αλυσίδες ή ανεξάρτητα εστιατόρια που λειτουργούν κυρίως μέσω delivery και τα οποία παρέχουν παρόμοια menu όπου κυριαρχούν τα ωμά σε rolls, nigiri και sashimi σε standard συνταγές, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί μαγιονέζες, philadelphia και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανεβάσει τη θερμιδική τους αξία. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εστιατόρια που καλούν τον επισκέπτη να φάει στον χώρο τους, προσφέροντας τα παραπάνω συν κάποια signature κρύα και ζεστά πιάτα, στα οποία βασίζεται και η διαφοροποίησή τους από τα προηγούμενα. Στην πρώτη κατηγορία, στο champions league της ιαπωνικής εστιατορικής σκηνής, θα βρούμε λίγα high-end εστιατόρια που εστιάζουν στην παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, με έμφαση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα. Χρησιμοποιούν φρέσκα, συχνά εισαγόμενα υλικά (π.χ. ψάρια κατευθείαν από την Ιαπωνία), και οι σεφ είναι συνήθως εκπαιδευμένοι στην Ιαπωνία ή έχουν βαθιά γνώση της κουλτούρας. Το μενού περιλαμβάνει κλασικά πιάτα όπως σούσι υψηλής ποιότητας (omakase), σασίμι, καϊσέκι ή πιάτα robata (ψητά στη σχάρα).Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife

Σε αυτή την κορυφαία κατηγορία ανήκει το Freud Oriental, το οποίο καταφέρνει να συνδυάζει την αυθεντικότητα με μια πιο ελεύθερη δημιουργική ερμηνεία της ιαπωνικής κουλτούρας. Η μεγάλη minimal σάλα με τον χαμηλό φωτισμό προκαταλαμβάνει τον επισκέπτη για μια elegant γαστρονομική εμπειρία. Οι θαμώνες καλοντυμένοι, σε αρμονία με τον χώρο, φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την επίσκεψή τους ως αφορμή για μια ιδιαίτερη βραδυνή έξοδο και όχι σαν ένα ακόμα casual dining. Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife
Ο ικανότατος chef Δημήτρης Ρένο έχει δημιουργήσει στο Freud Oriental ένα ιδιαίτερο μαγειρικό σύμπαν, όπου η παράδοση συναντά υλικά και στοιχεία από τις κουζίνες του κόσμου, όπως ιαπωνικά tacos, iberico pork και πληθωρικές σαλάτες. Στα παραδοσιακά πιάτα, η άνεση στην εκτέλεση και η επιλογή των υλικών, αποδεικνύουν την υψηλή τέχνη του chef και των συνεργατών του. Στις πιο πειραγμένες, fusion εκτελέσεις, ξεχειλίζει η δημιουργικότητα και η φαντασία, που καταλήγουν πάντα σε εύγευστο και άρτιο αποτέλεσμα. Το menu, αν και ιδιαίτερα εκτενές, δε δείχνει σημάδια “φλυαρίας” και περιττών πιάτων. Στα ωμά, ξεχωρίσαμε το Salmon tataki με miso, για την υφή του ψαριού και το ιδανικό δέσιμο με το ισορροπημένο miso, καθώς και το Tartare βασιλικού καβουριού που διέθετε ιδανικό αρωματικό χαρακτήρα, κυρίως από την ιδιαίτερη spicy lemon yuzu sauce. Στα Nigiri, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ φρέσκα και διαλεγμένα toppings, ξεχώρισαν αυτά με τον Σολωμό και αυτά με το Μπαρμπούνι. Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife

Στα ζεστά, ιδανικά ψημένο και βουτυρένιο ήρθε ένα Striploin από Kobe με τρεις συνοδευτικές σάλτσες, wasabi, tamari και wagyu. Όμως το πιάτο που γράφτηκε στη γευστική μνήμη ήταν η εκδοχή του Black Cod Miso, ένα εμβληματικό πλέον πιάτο της ιαπωνικής fusion κουζίνας, το οποίο στα χέρια του chef Ρένο αποκτά υψηλή γευστική αξία, με τον μπακαλιάρο να έχει ζουμερή και λαστιχωτή υφή με ελαφρύ καψάλισμα στις άκρες και το miso να διαθέτει βαθιά γευστικότητα και ισορροπία. Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife

Τα γλυκά του pastry chef Θανάση Σταμούδη, ιδανικά για να κλείσει ωραία ο κύκλος της απόλαυσης, με το Chocolate brownie να προσφέρει απλόχερα τις αρετές της καλής σοκολάτας. Η λίστα κρασιών εκτενής, ώστε να ικανοποιήσει κάθε γούστο, ενώ το bar που βρίσκεται στο χώρο, διαθέτει τη δική του λίστα με signature cocktails που δένουν απόλυτα με τη φιλοσοφία του χώρου αλλά και της κουζίνας. Freud Oriental: Ιαπωνικό elegance με έμφαση στη γευστικότητα - FlagInLife

Συμπερασματικά, το Freud Oriental αποτελεί must για όσους αναζητούν την ιαπωνική κουζίνα αξιώσεων. Τόσο τα παραδοσιακά πιάτα, όσο και οι signature δημιουργίες αξίζουν μία θέση στη γευστική μνήμη του κοινού των fans της συγκεκριμένης κουζίνας. Όμως και αυτοί που αναζητούν μια ποιοτική βραδινή έξοδο με γαστρονομικό όμως πρόσημο, θα βρουν στο Freud Oriental την ιδανική λύση. Μια βόλτα λοιπόν μέχρι το Κεφαλάρι, φορώντας τα βραδινά σας και διαθέτοντας όρεξη για μια γαστρονομική εμπειρία επιπέδου, είναι εκ των ουκ άνευ.

Freud Oriental

Χαριλάου Τρικούπη 96 & Γορτυνίας, Κηφισιά
Ωράριο: Καθημερινά 19.00 μ.μ -12.30 π.μ
Τιμή: 90€
- 150€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα