Πώς τα ghost kitchens αλλάζουν το φαγητό μας – προς το χειρότερο
Είναι περασμένα μεσάνυχτα, γυρνάς σπίτι μετά από μια σκληρή βάρδια και νιώθεις σαν να σε πάτησε φορτηγό. Δεν έχεις δύναμη ούτε να βράσεις νερό. Ανοίγεις το κινητό, ανοίγεις μια εφαρμογή delivery και ψάχνεις κάτι να φας – κάτι καινούργιο, κάτι νόστιμο, αλλά το σημαντικότερο κάτι γρήγορο. Κάθε μήνα εμφανίζεται και ένα «νέο» μαγαζί, με τέλειες φωτογραφίες και αξιολογήσεις που μοιάζουν βγαλμένα από διαφήμιση. Πατάς order, βάζεις κάτι να πιεις, κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση – συγγνώμη, μπροστά στο κινητό γιατί έτσι πάει πια – και χαζεύεις κάτι αδιάφορο για να περάσει η ώρα, κοιτάζοντας κάθε τρία λεπτά την εφαρμογή για να δεις πού είναι ο διανομέας.
Και τελικά έρχεται. Μόνο που το φαγητό είναι λάθος, είναι κρύο, με υλικά που πλήρωσες αλλά… δεν υπάρχουν. Μπαίνεις να βρεις το «μαγαζί» στο χάρτη και βλέπεις ότι βρίσκεται στο ίδιο σημείο με ένα παλιό, μέτριο fast food. Δεν υπάρχει άλλο εστιατόριο εκεί. Το “brand” που διάλεξες δεν υπάρχει σαν φυσικό κατάστημα· είναι ένα από τα δεκάδες ghost kitchens: μια εικονική βιτρίνα πάνω στην ίδια κουζίνα που ήδη ήξερες, απλά με νέο logo, νέο όνομα και καλοστημένες φωτογραφίες. Κουζίνες που άνθισαν την περίοδο της καραντίνας και ήρθαν για να μείνουν.
Και δεν είναι μόνο οι κουζίνες φαντάσματα, γενικά το delivery μας έχει κάνει πιο τεμπέληδες. Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να πούμε θα βγούμε κάπου να φάμε, γιατί πολλοί πια δεν έχουν χρόνο. Έτσι, συνηθίζουμε στο «εύκολο» και στο «γρήγορο», με αποτέλεσμα να πέφτει όλο και περισσότερο η ποιότητα αυτού που τελικά τρώμε. Κι αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στα πραγματικά εστιατόρια: τους αφαιρεί τη δημιουργικότητα, τους στερεί τον κόσμο που θα σηκωθεί να πάει να φάει σωστά ή έστω να πάρει take out από το μαγαζί της γειτονιάς που παλεύει χρόνια.
Κάποτε το φαγητό ήταν σχέση· με τον μάγειρα, με τον σερβιτόρο, με το ίδιο το μαγαζί που το στήριζες γιατί ήξερες τα πρόσωπα και τις ιστορίες του. Τώρα κινδυνεύει να γίνει απλώς ένα brand χωρίς υπόσταση, ένα logo στο app που την επόμενη μέρα θα έχει αλλάξει όνομα. Τα ghost kitchens μας στερούν την αλήθεια και την ψυχή της γεύσης. Και όσο εμείς συνηθίζουμε στην ψευδαίσθηση, τόσο χάνουμε αυτό που πραγματικά μετράει: το τραπέζι που στρώνεται με αγάπη και το φαγητό που μαγειρεύεται με φροντίδα.