fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο
Φάνης

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο

Το εστιατόριο Φάνης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ψαροφαγική πρόταση στην Κόρινθο, με όπλα του τη δυνατή πρώτη ύλη και το καθαρό τηγάνι, πλάι σε λιγοστές θαλασσινές μαγειρικές αναφορές.

 

Για να είμαι ειλικρινής όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και από την άλλη άκρη της γραμμής άκουσα την φωνή ενός καλού μου φίλου να με καλεί να επισκεφτούμε ένα εστιατόριο για ψάρι στην Κόρινθο, δεν το πήρα και πολύ ζεστά. Για κάποιον όπως εγώ, που σε μηνιαία βάση καταπίνει γύρω στα 3000χλμ με το αυτοκίνητό του, λίγες ώρες ξεκούρασης μακριά από το τιμόνι είναι πάντα απαραίτητες. Λίγο όμως η επιμονή του φίλου, λίγο η δική μου περιέργεια και η προσμονή του άγνωστου, με βρήκαν τις επόμενες ώρες να κάθομαι στα τραπέζια του εστιατορίου Φάνης στην παράλια Κορίνθου, στην περιοχή Καλάμια.

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

Εξωτερικά, ο Φάνης δε διαφέρει και πολύ από μια κλασική ψαροταβέρνα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, οι προσπάθειες αλλαγής της σε ένα εστιατόριο με σύγχρονη εικόνα είναι εμφανείς. Καινούρια έπιπλα και σύγχρονες διακοσμητικές πινελιές στους τοίχους με το θαλασσινό στοιχείο να επικρατεί, φανερώνουν τις διαδικασίες αλλαγών στον χώρο με σκοπό τον εκμοντερνισμό της εικόνας του εστιατορίου. Συμβαίνει το ίδιο άραγε και με τα πιάτα;

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

Κοιτάζοντας τον κατάλογο, ανακαλύπτω σχεδόν το σύνολο των παρασκευών που σήμερα χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους έναν σύγχρονο ψαροφαγικό προορισμό. Ωμά και αχνιστά, ψάρια και όστρακα, μαλάκια στο τηγάνι και τη σχάρα, κάποια ζυμαρικά με θαλασσινό φυσικά πρόσημο, σαλάτες, αλοιφές και ψάρια ημέρας μικρά και μεγάλα για σχάρα και τηγάνι.

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

 

Το γεύμα ξεκίνησε με ωμά μπαρμπούνια και καραβίδες (δε μου αρέσει, κυρίως σε μικρά μαγαζιά της επαρχίας, να αναφέρομαι με τους διεθνείς όρους τάρταρ, καρπάτσιο κλπ. για να χαρακτηρίσω ωμές θαλασσινές συνθέσεις. Καλό θα ήταν να μην τους χρησιμοποιούσαν αφιλτράριστους, και οι ίδιοι οι εστιάτορες). Εξαιρετική η πρώτη ύλη και διακριτική η ανθρώπινη παρέμβαση. Λάδι, χυμός από μοσχολέμονα και ανθός αλατιού, έντυναν τα δυο αυτά πιάτα. Το ξεκίνημα φάνταζε πολύ ελπιδοφόρο.

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

 

Για να μη μακρηγορήσω με το σύνολο των πιάτων που δοκίμασα, θα πω πως η εξαιρετική πρώτη ύλη συνέχισε να έρχεται στο τραπέζι μας. Χόρτα σωστά βρασμένα και τραγανά σαλατικά, μια τραχιά ταραμοσαλάτα δουλεμένη στο χέρι, ενώ στα τηγάνια η μαγείρισσα Ελένη Γρίσπου, αποδείχτηκε πραγματική μαστόρισσα. Χρυσαφένια τηγανητά καλαμάρια και σουπιές τηγανητές με το μελανί τους με ένα ενδιαφέρον λάδι από πάπρικα να τις αγκαλιάζει. Κάποια προβλήματα συνάντησα στην εξαιρετική στείρα μαγειρεμένη με πατάτες, λεμόνι και μυρωδικά, που ήρθε με έναν αδύναμο από θαλασσινή νοστιμιά ζωμό χωρίς την επιθυμητή πυκνότητα,

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

Στο τραπέζι ήρθε και ένα κριθαρότο γαρίδας που ως πιάτο, είχε μικρές αδυναμίες στην διαχείριση των ζυμαρικών. Κάτι που δε περίμενα φυσικά να βρω στο εστιατόριο Φάνης ήταν οι οινικές παρουσίες που αντίκρισαν τα μάτια μου. Ένα Cuvee Evdemon Argyros του 2019 με εξέπληξε τόσο, που προφανώς δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Φάνης: Όστρακα και θαλασσινά στην Κόρινθο - FlagInLife

Το εστιατόριο Φάνης αξίζει κάνεις να το βάλει στην ταξιδιωτική ψαροφαγική του ατζέντα κυρίως για δυο λόγους. Πρώτον για την εξαιρετική πρώτη ύλη που εξέπληξε ευχάριστα ακόμη και εμένα. Δεύτερον, γιατί θεωρώ οτι αξίζει να επισκεπτόμαστε χώρους σαν και αυτόν, όπου ένα ζευγάρι ιδιοκτήτων, η ερασιτέχνισσα μαγείρισσα Ελένη και ο σύζυγός της Φάνης Γρίσπος, εδώ και έντεκα χρόνια παλεύουν καθημερινά με γνώμονα την αγάπη τους για τη φιλοξενία και το ποιοτικό φαγητό.

 

Όπως μου είπε κάποτε και ένας σπουδαίος bartender που φέτος κλείνει 32 συναπτά έτη πίσω από τις μπάρες: «Τον μπάρμαν τον αγαπάς ακόμη και με τα λάθη του». Το ίδιο άραγε πρέπει να συμβαίνει και με τους μάγειρες; Εγώ πάντως έφυγα μ’ ένα αίσθημα ικανοποίησης να με διακατέχει.

 

Φάνης Θαλασσινά και όστρακα
Ψάρι-θαλασσινά
Διευθ: Γεωργίου Παπανδρέου 87, Κόρινθος, 201 00
Τηλ: 27410 21225
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-23:00, Κυρ-Δευτ. 12:00-18:00
Τιμή: 35-55€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα