Από το μπαρ μέχρι το πιάτο, το Ergon House μετατρέπει το solo dining σε μια εμπειρία γεύσης, στυλ και ζεστής φιλοξενίας
Την επιχειρηματική ιδέα, αλλά και την ιστορία της ERGON, οι περισσότεροι τη γνωρίζετε. Αν όχι, πολύ συνοπτικά: τα δύο αδέλφια Δούζη από τη Θεσσαλονίκη τόλμησαν να ονειρευτούν μεγάλα πράγματα και δημιούργησαν έναν πολυχώρο μοναδικών υπηρεσιών — το πρώτο foodie hotel στον κόσμο.
Συχνάζω αρκετά, στο Ergon House στην Αθήνα. Το επιλέγω για lunch ή early dinner, είτε μόνη μου είτε με κάποια φίλη μετά τη βόλτα μας στην περιοχή. Ένας βασικός λόγος που μου αρέσει, πέρα από την αισθητική του χώρου, είναι ότι μου θυμίζει τα food halls στα πολυκαταστήματα του Λονδίνου. Όταν βρίσκομαι στο Ergon House, νιώθω… Ευρωπαία.
Το σούπερ μάρκετ του είναι άρτια δομημένο σε διατροφικές επιλογές: μανάβικο, ψαράδικο, κρεοπωλείο, deli shop, κάβα και ακόμη και παγωτατζίδικο. Τι άλλο θες; Μπαίνεις πεινασμένος και βγαίνεις (αν δεν επιλέξεις να περάσεις και μια νύχτα σε κάποιο από τα δωμάτιά του για μια ολοκληρωμένη εμπειρία) με τα ψώνια του Σαββατοκύριακου στο χέρι. Επιπλέον, στεγάζει ένα πολύ αξιοπρεπές εστιατόριο, με μεγάλες μπάρες ιδανικές για τους solo diners. Αυτόματα νιώθεις οικεία και άνετα, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου το στερεότυπο «γευματίζω μόνος/η» έχει ξεπεραστεί — κάτι που στην Αθήνα ακόμα παλεύουμε.
Δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν γευματίζω μόνη σε μέρη που δεν συχνάζω, το σέρβις νομίζει πως είμαι τουρίστρια και με αντιμετωπίζει ως τέτοια. Στο Ergon House δεν μου έχει συμβεί ποτέ αυτό, κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς το προσωπικό είναι άψογα εκπαιδευμένο να σε υποδέχεται ζεστά και να σε φιλοξενεί με ευγένεια.
Έτυχε να βρεθώ στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όταν όλα τα γαστρονομικά spots που είχα στο μυαλό μου για γεύμα ήταν κλειστά λόγω διακοπών. Χωρίς δεύτερη σκέψη, κατευθύνθηκα στο Ergon House.
Καθίσαμε στην άνετη εσωτερική μπάρα, μπροστά από τους πάγκους με τυριά και αλλαντικά. Δίνω μεγάλη σημασία στις καρέκλες των εστιατορίων — ειδικά σε αυτές που τοποθετούν στο μπαρ. Να σας πω πως με κέρδισε και η καρέκλα; Θα με πείτε περίεργη. Κι όμως: ξύλινη, άνετη, με βραχίονες και πλάτη, ώστε να κάθεσαι 1-2 ώρες χωρίς να «κρέμεσαι» από την μπάρα.
Θα υπενθυμίσω ότι ένας/μία solo diner έχει δικαίωμα να γευματίσει άνετα, ακριβώς όπως και μια μεγάλη παρέα. Στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες εστίασης συχνά δεν δίνουν σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες και δύσκολα θυσιάζουν τραπέζι των 3 ή 4 ατόμων για έναν πελάτη. Το Ergon House όμως δείχνει πως υπάρχει κι άλλος δρόμος.
Το μενού του βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και στην ιδέα της συνύπαρξης παντοπωλείου και εστιατορίου. Επιλέξαμε μία σαλάτα και δύο κυρίως πιάτα από την κατηγορία «στα κάρβουνα». Η σαλάτα μας ήταν με ψητά λαχανικά — παντζάρι, καρότο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα — με dressing χαρουπιού. Πληθωρική, σε μαντεμένιο σκεύος, που θα μπορούσε να σταθεί άνετα και ως κυρίως για κάποιον που προτιμά κάτι ελαφρύ το μεσημέρι.

Ακολούθησαν τα κυρίως: χειροποίητος γύρος με κοντοσούβλι κοτόπουλο σε πίτα περέκ, με πατάτες και coleslaw με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, και συκώτι μοσχαρίσιο με λαδολέμονο και λεμονάτο πουρέ πατάτας.

Είμαι λάτρης του συκωτιού και στο Ergon House το επιλέγω χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς το κρεοπωλείο του είναι μπροστά σου και ξέρεις ακριβώς τι τρως. Το συκώτι είναι απαιτητικό υλικό και πολλοί το αποφεύγουν αν δεν εμπιστεύονται το εστιατόριο. Εδώ όμως σε αποζημιώνει: ζουμερό και καλοψημένο. Όσο για το γύρο-κοντοσούβλι κοτόπουλο, πρόκειται για πιάτο με άπαχο κρέας, χωρίς λίπη, ελαφρώς μαριναρισμένο και ισορροπημένα αλατισμένο.

Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με Ξυνό Νερό Φλωρίνης και το κλείσαμε γλυκά με αρμενοβίλ με καβουρδισμένα αμύγδαλα, σπασμένους μπεζέδες και κρέμα λεμόνι. Το επιδόρπιο ήταν και η αφορμή για να μας προσεγγίσει μια τουρίστρια και solo diner από το Μαϊάμι.
Μας εκμυστηρεύτηκε πως, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, αγάπησε το Ergon House για τα παραδοσιακά του πιάτα και την αυθεντική ελληνική αισθητική του. Την «προσγειώσαμε» λίγο σχετικά με το τι συνιστά ένα γνήσιο ελληνικό εστιατόριο ως προς την εμπειρία, αλλά αν το Ergon House αφήνει ένα τέτοιο αποτύπωμα στους διεθνείς καλοφαγάδες και επισκέπτες της χώρας μας, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να πούμε το αντίθετο.

Με κάθε επίσκεψη το Ergon House αποδεικνύει πως η Αθήνα μπορεί να προσφέρει εμπειρίες αντάξιες των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Από το παντοπωλείο μέχρι το πιάτο σου, όλα είναι μελετημένα για να αφηγούνται την ίδια ιστορία: την αγάπη για την ποιότητα την αισθητική και τη γεύση.