Σ’ ένα στενάκι, τόσο κοντά και τόσο όσο μακριά από το fuss του Χαλανδρίου, θα δοκιμάσετε την αυθεντική λάτιν κουζίνα του Chickeñeros.
Μπορεί ν’ ακούτε κοτόπουλο και να γίνεται αυτόματη σύνδεση με δίαιτες και νερόβραστες πρασινάδες, στο Chickeñeros στο Χαλάνδρι όμως, το παρεξηγημένο πουλερικό, πάει σε άλλο level. Το μενού είναι εμπνευσμένο από την κουζίνα της λατινικής Αμερικής, με πιάτα σαν ονειρεμένο road trip σε Μεξικό, Περού, Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία και με Κούβα-Τζαμάικα να παίζουν δυναμικά. Φυσικά, εδώ δε θα φάτε μόνο κοτόπουλο.
Πίσω από το Chickeñeros βρίσκονται 2 μη συμβατικοί chef και ιδιαίτερες φυσιογνωμίες, ο Χρήστος Τσακίρης (La maison, Ctc) και ο Γιάννης Γκούτσιος (Funky Gourmet, Big Kahuna). Για τον Γιάννη, το «τρυπάκι του street food ξεκίνησε στο Big Kahuna», ενώ σύμφωνα με inside info από τον Χρήστο, «το project οργανώθηκε στο πρώτο lockdown». Στη δεύτερη καραντίνα (όταν είδαμε ό,τι βλεπόταν -και δε βλεπόταν- στο Netflix και φουρνίζαμε ψωμιά), το Chickeñeros έκανε την εμφάνισή του ως ghost kitchen και τον Δεκέμβριο του 2023, βρήκε τον δικό του ιδιαίτερο χώρο.
Μπαίνοντας, θα δείτε τα χρώματα που παίζουν σε κάθε μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να έχει αναφορά στη λατινική Αμερική, και στο βάθος κήπος, με χαλαρό κόσμο, που σε κάνει να θέλεις να πίνεις Palomas στο repeat. Υπάρχει όμως κάτι που κάνει το Chickeñeros να ξεχωρίζει. Όλο το μαγαζί είναι custom made από τον Χρήστο, τον Γιάννη και τον αδερφό του. Από το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι μέχρι τη ξύλινη κατασκευή της οροφής, που όταν ανοίγει, ο χώρος αλλάζει όψη.
Το μενού κινείται σε δυο ταχύτητες. Στην πρώτη φάση, το concept είναι αυτό μιας λάτιν ταβέρνας, χτισμένο πάνω στο μότο του μαγαζιού ‘sharing is caring’. Όλα στη μέση, κανάτες με Frozen Margarita ή Cantarito, και τη συνέχεια τη ξέρετε. Η δεύτερη οψιόν παίζει με κυρίως πιάτα, που αποτελούν μεγάλο μέρος της ταυτότητας του μαγαζιού, όπως η Picanha, το Tacos Familiares (ελάτε πεινασμένοι), το Pulpo Con Patatas με χταπόδι (η εκδοχή τους στο fish and ships), και τέλος το «πρόστυχο» κατά τον Γιάννη, Anticuchos με μοσχαρίσια καρδιά και φλίδες κοτόπουλου.
Στην πρώτη μου επίσκεψη στο Chickeñeros, με ιντρίγκαρε περισσότερο η ιδέα του να φτιάξω τα δικά μου DIY tacos, αν και κατασκόπευα -καθόλου διακριτικά- το Anticuchos των διπλανών.. Οι επιλογές στο μενού είναι τόσες, που το πιθανότερο είναι να μπερδευτείτε. Γενικά τη θέλει τη μελέτη του ο κατάλογος μέχρι να καταλάβετε τη φιλοσοφία του. Το καλό στοιχείο της υπόθεσης, το πολύ φιλικό και γρήγορο σέρβις που τα εξηγεί όλα απλά, λιτά και απέριττα.
Για αρχή δοκιμάσαμε το Cogumelos, ποικιλία μανιταριών με chilies και πάστα τρούφας. Το λάιμ και ο κόλιανδρος, δεν είδαν φως και μπήκαν, αφού δροσίζουν και αφήνουν μια ωραία πιπεράτη επίγευση. Και μετά ήρθαν τα Nachos με chili con carne: παίρνετε το τραγανό το nachos και φτιάχνετε μια μπουκιά με λιωμένο cheddar, κιμά, pico de galo και φυσικά μπέικον. Guilty pleasure.
Αδιαπραγμάτευτη επιλογή, ήταν και το signature Jamaican jerk chicken. Το φιλέτο μπούτι μαγειρεύεται sous vide (βλέπε έξτρα ζουμερό) και περνάει από την πλάκα της ανοιχτής κουζίνας για το απαραίτητο crispiness. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει (όπως εγώ), παίζει και να νομίζετε ότι από πάνω έχει αρπάξει, αλλά fear not. Το σκούρο χρώμα έρχεται από τη spicy πάστα τζαμαϊκανών μπαχαρικών που του δίνει μια ξεχωριστή και γεμάτη γεύση. Το συνοδεύσαμε με το Arroz de caril. Τζαμαϊκανό κάρυ, coconut ranchera και λάιμ, σ’ ένα πιάτο με ρύζι, που λόγω ποσότητας θα το χαρακτήριζα ως κυρίως (και δεν τρώω λίγο).
Γλυκό δεν έφαγα. Έσκασα. Κοκτείλ όμως ήπια. Την ενδιαφέρουσα cocktail list επιμελείται ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος (Abstract), έχοντας φροντίσει και για το pairing με signature πιάτα. Ήπια ένα γευστικό και δροσιστικό Cantarito με τεκίλα, pink grapefruit soda και εσπεριδοειδή, ακούγοντας ένα mix από hip hop, RnB και παραδοσιακή λάτιν μουσική.
Γενικά στο Chickeñeros έρχεσαι για να φας, όχι να δοκιμάσεις. Μενού με βάθος, νόστιμα και χορταστικά πιάτα, πραγματικά value for money -ειδικά αν σκεφτείτε τη ποιότητα των προϊόντων και τα ευφάνταστα πιάτα των 2 αεικίνητων σεφ. Θα ξαναπάω, αλλά με στοχοπροσήλωση: να κάτσω στον κήπο (έβρεχε γαρ όταν πήγα) και να δοκιμάσω το Anticuchos.
CHICKEÑEROS
Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 6, Χαλάνδρι, 152 32
Τηλ: 210 6815794
Ώρες λειτ: καθημ. 14:00-24:00, Κυρ. 14:00-19:00, Δευτ. Κλειστά
Τιμή: 15-20€ (χωρίς το ποτό)