Στην πανέμορφη brasserie του Κολωνακίου, ο chef Ηλίας Δημέλης συνεχίζει σε αστικό γαλλικό μοτίβο, με πινελιές δημιουργικότητας και αδιαμφισβήτητη νοστιμιά.
Το “Γαλλικό Εστιατόριο” είναι ένας όρος που περικλείει μέσα του, όλη την ουσία της εστίασης. Είτε μιλάμε για ένα bistrot, είτε για μια brasserie, είτε για ένα restaurant υψηλής γαστρονομίας, οι Γάλλοι έθεσαν πρώτοι τα θεμέλια της σύγχρονης εστίασης. Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα στα είδη των Γαλλικών Εστιατορίων; Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτές οι λέξεις που ορίζουν τις προδιαγραφές του κάθε χώρου;
Ας ξεκινήσουμε από το bistrot, το πιο απλό, μικρό και καθημερινό είδος εστιατορίου. Συνήθως είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, ανεπιτήδευτα απλή, με χαλαρή ατμόσφαιρα και διακόσμηση. Η κουζίνα του έχει στοιχεία σπιτικά, και κινείται στις πιο κλασικές επιλογές, όπως κρεμμυδόσουπα, σαλιγκάρια, πατέ, κτλ. Το μενού συχνά έχει πιάτα ημέρας ή μπορεί και να αλλάζει κάθε μέρα, ενώ οι θαμώνες είναι συνήθως τακτικοί και συνεπώς οι τιμές όσο το δυνατόν πιο προσιτές.
Ενδιαφέρον έχει η προέλευση της λέξης brasserie, η οποία προέρχεται από το γαλλικό ρήμα brasser, που σημαίνει «ζυθοποιώ», δηλαδή φτιάχνω μπύρα. Αρχικά, η brasserie ήταν χώρος όπου παρασκευαζόταν και σερβιριζόταν μπύρα, συχνά συνοδευόμενη από απλό φαγητό. Με τον καιρό, ο όρος εξελίχθηκε και πλέον αναφέρεται στο είδος του εστιατορίου που είναι σήμερα. Η brasserie είναι μεγαλύτερη από το bistro, πιο επιμελώς διακοσμημένη, συχνά με κάποια στοιχεία προσιτής πολυτέλειας και προσωπικό περισσότερο εστιατορικά στημένο. Συνήθως διαθέτει αστική ατμόσφαιρα και θαμώνες, οι οποίοι μπορεί να την προτιμήσουν για ένα λιγότερο casual μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Η κουζίνα προσφέρει τυπικά γαλλικά πιάτα, όπως steak frites, moules marinières, quiche, croque-monsieur κτλ και οι τιμές βρίσκονται πιο ψηλά από το bistrot αλλά σημαντικά πιο χαμηλά από το restaurant.
Το restaurant είναι η κορωνίδα της γαλλικής εστίασης. Είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου συντελείται το γαστρονομικό θαύμα της haute cuisine, αυτού του τόσο ιδιαίτερου δώρου που χάρισαν οι Γάλλοι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Από τα μεγάλα εστιατόρια των Palace hotels του Παρισιού, έως τα παραθαλάσσια restaurant της Γαλλικής Ριβιέρας, τα restaurants της Γαλλίας, διακοσμημένα με τα καλύτερα υλικά και με όσο το δυνατόν περισσότερα αστέρια Michelin, έχουν θέσει τον πήχη της εστίασης στο ψηλότερο σημείο για το παγκόσμιο εστιατορικό γίγνεσθαι.
Η Brasserie Lorraine του Κολωνακίου, είναι ένα εστιατόριο που κινείται σε κλασικό Παριζιάνικο ρυθμό. Η art deco διακόσμηση, ο χαμηλός φωτισμός και οι λεπτομέρειες από ξύλο και μέταλλο στους τοίχους, φανερώνουν την πρόθεση του διακοσμητή, να δημιουργήσει την καταλληλότερη ατμόσφαιρα για να αναδειχθεί μια αντίστοιχη κουζίνα. Και το πετυχαίνει ξεκάθαρα, καθώς η συνολική εμπειρία είναι ικανή να σε ταξιδέψει νοερά στην Πόλη του Φωτός. Είναι τόσο καλή η αναπαράσταση, που μπορείς εύκολα να φανταστείς τον Baudelaire ή τον Toulouse-Lautrec να γευματίζουν στο διπλανό τραπέζι. Σε αυτό συμβάλλει και το πολύ καλό σέρβις, που κινείται στον χώρο με άνεση και αυτοπεποίθηση, θυμίζοντας κι αυτοί τους ανάλογους επαγγελματίες του Παρισιού, που και αυτοί έθεσαν πρώτοι τους όρους του ποιοτικού εστιατορικού service.
Στο γαστρονομικό μέρος, η κουζίνα κινείται σε γαλλικό αστικό μοτίβο, σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο, με κάποιες πινελιές δημιουργικότητας, κυρίως στα ορεκτικά. Ο Σπιτικός Καπνιστός Σολομός, σερβιρισμένος με σελινόριζα ρεμουλάντ, ψημένα κάσιους και σαλάτα με κόκκινη mizuna είχε γεύση και ισορροπία, με ευχάριστη οξύτητα και ιδανική υφή στο σολομό. Σπουδαία γευστικότητα διέθετε το Βολοβάν Αστακού με μπεσαμέλ, καρότο, σέλερι και μπισκ αστακού, στο οποίο το άγγιγμα του λάιμ έκανε θαύματα. Εξίσου καλό το σωταρισμένο Fois Gras με μαρμελάδα χουρμά και κυδώνι πίκλα. Το highlight όμως ήταν τα Χτένια με πουρέ κουνουπίδι, ζεστή σαλάτα κουνουπίδι με φουντούκια και σως λευκού κρασιού. Τα χτένια κατάφερναν να διατηρούν την υφή τους, χωρίς να έχουν στεγνώσει, ενώ ο συνδυασμός με τα συνοδευτικά απογείωσε το σύνολο. Νόστιμη και η Πάπια με Κομποτέ από κόκκινα φρούτα και σάλτσα πάπιας αρωματισμένη με κέδρο, με ωραίο ψήσιμο στην πάπια και σωστή ένταση στη σάλτσα.
Με τον συνδυασμό Γεύσης-Ατμόσφαιρας να θυμίζουν τόσο έντονα την εστιατορική εμπειρία του Παρισιού και με την προσθήκη του ποιοτικού αποτελέσματος που επιτυγχάνεται, η Brasserie Lorraine κρατάει ψηλά τη σημαία της Γαλλικής Γαστρονομίας στην Ελλάδα. Θα ξαναπάω; Σίγουρα. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στο γαλλικό φαγητό και εκεί το κάνουν πολύ καλά.