Δεν ξέρω αν η Θεσσαλονίκη είναι φτωχομάνα, όπως λέει και το τραγούδι, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι μάνα του νόστιμου φαγητού είναι στα σίγουρα. Για του λόγου το αληθές, ιδού κάποια σημεία από όπου πρέπει να περάσει, όποιος βρεθεί στην νύμφη του Θερμαϊκού.
Αγορά Μοδιάνο: Το Πιροσκί
Μαζί με τα τρίγωνα, τα σουτζουκάκια και την μπουγάτσα, το πιροσκί είναι από τα εμβληματικά street food της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη τη σημαία του πασίγνωστου ποντιακού ντελί τη σηκώνει με επιτυχία ο Γιάννης Κοτζαγερίδης. Ο επισκέπτης Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα κάνει και μία βόλτα στην αγορά Μοδιάνο. Εκεί στην είσοδο της αγοράς, ο Γιάννης Κοτζαγερίδης έχει στήσει το βασίλειό του με κυρίαρχο Το Πιροσκί. Η ποικιλία είναι αφάνταστη αλλά ο επισκέπτης δεν μπορεί να φύγει, αν δε δοκιμάσει το must του μαγαζιού, που είναι το street μπουγιουρντί. Ένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, το οποίο βραβεύτηκε σαν το καλύτερο street food για το 2024 και το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο.
Βασ. Ηρακλείου 33 & Ερμού, Αγορά Μοδιάνο
Τηλ: 6974727378
Μητροπόλεως: Armenonville
Ένα ιστορικό γλυκό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του συνδέεται με τα γαλλικά στρατεύματα, που βρέθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Προφανώς, υπάρχουν πολλά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει Αρμενονβίλ. Τα σκήπτρα όμως τα κρατάει ένα ζαχαροπλαστείο με το ίδιο ακριβώς όνομα, το οποίο προσφέρει κατά τη γνώμη μου το καλύτερο αρμενονβίλ της πόλης. Η Ευγενία Καλαντζή και η Έλενα Κουγιουμτζή επανέφεραν στη μόδα το ιστορικό αυτό γλυκό και σήμερα το μαγαζί τους είναι στην κυριολεξία δακτυλοδεικτούμενο στην πόλη. Εκτός από την κλασική εκδοχή, θα βρείτε και αρκετές παραλλαγές, όπως πχ με κρέμα λεμονιού, με μαστίχα Χίου και λοιπά. Η συμβουλή μας είναι να μην φύγετε από την πόλη, εάν προηγουμένως δεν δοκιμάσετε το μαγικό αυτό σεμιφρέντο.
Μητροπόλεως 102 ,Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310525112
Πυλαία: Γλυκάνισος
Παράδοση και μοντερνισμός στην ιδανική αναλογία σε ένα εστιατόριο-μεζεδοπωλείο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο για όλα τα αντίστοιχα εστιατόρια και τις ταβέρνες της χώρας. Σε ένα φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον, το οποίο σε κάνει να αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή σαν σε έναν χώρο που τον επισκέπτεσαι συνεχώς, εδώ και χρόνια. Η κουζίνα υπηρετει σε σημαντικό βαθμό το ψάρι, χωρίς να αποφεύγει και τις στεριανες γεύσεις. Ταυτόχρονα, με την ίδια άνεση μπορεί να φιλοξενήσει τους φίλους του καλού φαγητού σαν μεζεδοπωλείο, αλλά κι αυτούς με τις περισσότερες απαιτήσεις σαν ένα καλοβαλμένο εστιατόριο. Κατά τη γνώμη μας είναι ένα place to be.
Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πυλαία Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310302882
Λαδάδικα: Χαρούπι
Αν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα, το Χαρούπι (το λέει και το όνομα του) υπηρετει καταρχήν την κρητική κουζίνα. Ο Μανώλης Παπουτσάκης που έχει το γενικό πρόσταγμα της κουζίνας είναι ένας πολύ καλός σεφ, ο οποίος αναδεικνύει με επιτυχία την κρητική κουζίνα, χωρίς να μένει κολλημένος στις παραδόσεις τις οποίες διαχειρίζεται με ταλέντο και τις επικαιροποιεί. Παρά το γεγονός ότι μία επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη εχει την τάση να στρέψει τα ενδιαφέροντά μας στην μακεδονική κουζίνα, η κρητική παρέμβαση του Μανώλη Παπουτσάκη επιβάλλει μία επίσκεψη.
Δόξης 4 Λαδάδικα
Τηλ:6988526262
Αγίου Δημητρίου: Ηλιόπετρα
Για τον επισκέπτη ο οποίος ακούγοντας τις προτάσεις φίλων η έχοντας διαβάσει σχετικά αποφασίζει να επισκεφτεί την Ηλιοπετρα, η πρώτη εικόνα με την αδιάφορη είσοδο και τις σιδεριές τον κάνει να αναρωτιέται αν διάλεξε σωστά. Στο εσωτερικό όμως όλα αλλάζουν. Ο χώρος είναι απλός, απέριττος με λίγα στολίδια και με μία ατμόσφαιρα που την αντλεί περισσότερο από τους πελάτες και λιγότερο από το περιβάλλον. Η εκπλήξη έρχεται από την κουζίνα και τον Γιώργο Ζαννάκη, ο οποίος κάνει μία πρόταση που κάποιος μπορεί να πει ότι παραπέμπει στην cucina povera – στην πράξη όμως μόνο povera δεν είδα. Είναι νόστιμη, διαχειρίζεται πρωτότυπες ιδέες και τελειώνοντας το φαγητό είσαι πλέον βέβαιος για την ορθότητα της επιλογής σου και σίγουρα σκέφτεσαι να επιστρέψεις.
Αισχυλου 5, Θεσσαλονίκη
Τηλ:6987289507
Καλαμαριά: Μαϊάμι
Έχοντας δοκιμάσει όλα τα γνωστά μαγαζιά ψαριού της Θεσσαλονίκης δεν θα διστάσω να πω ότι το Μαϊάμι σε συνδυασμό με την γεωγραφική του θέση (πάνω στη θάλασσα) είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός ψαροφαγίας για την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας. Προφανώς, ούτε η συγκεκριμένη θέση, ούτε και το ενδιαφέρον του χώρου θα μπορούσαν να του δώσουν από μόνα τους αυτή τη διάκριση. Αυτό που κάνει το Μαϊάμι να ξεχωρίζει από όλα τα εστιατόρια της πόλης είναι κατ αρχήν η προσωπικότητα και η δυναμική της Ντίνας Τέρτση, που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει σαν σιδηρα κυρία του χώρου. Κατά δεύτερο είναι το alter ego της Ντίνας η σεφ Σοφία Τέρτση, η οποία χωρίς καμία υπερβολή σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη είναι το αστέρι της κουζίνας ψαριού. Η πρόταση της κουζίνας ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στα κλασσικά θέματα της ψαροφαγίας και στις σύγχρονες προτάσεις με έναν μοναδικό τρόπο που δεν ξενίζει ούτε προβληματίζει. Προφανώς αν κατά τη διάρκεια της παραμονής στην πόλη θελήσετε να ψάξετε για ψάρι, αυτή είναι η καλύτερη διεύθυνση.
Θέτιδος 18, Καλαμαριά
Τηλ: 2310447996
Νέα Παραλία: Salonika
Για το Salonika δεν θα μακρηγορήσω. Γνωρίζω τοn Σωτήρη Ευάγγελου από τη μακρινή εποχή που έκανε σχεδόν τη μαθητεία του στο τότε εστιατόριο του Makedonia Palace , την Πορφύρα. Έκτοτε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και χωρίς να θεωρηθώ υπερβολικός θα έλεγα ότι ο Σωτήρης είναι το μεγάλο κεφάλαιο της ποιοτικής κουζίνας με καθαρόαιμο ελληνικό πρόσημο, το οποίο βλέπει μπροστά χωρίς να ποδοπατάει το παρελθόν. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να μιλήσω για το είδος της κουζίνας. Αυτό που θα πω μόνο είναι το εξής. Αν σας ενδιαφέρει το ποιοτικό φαγητό σε συνδυασμό με το μέλλον και την επιβίωση της πλούσιας ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, πρέπει οπωσδήποτε πριν φύγετε από τη Θεσσαλονίκη να περάσετε από το Salonika.
Λεωφ Mεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310897176