Εκεί όπου η θάλασσα καθρεφτίζει την ιστορία και οι γεύσεις του Γκίκα Ξενάκη και του Δήμου Πίτση αφηγούνται τη νέα εποχή της Κω
Μια ανάσα από το λιμάνι της πρωτεύουσας της Κω, στην ανατολική πλευρά της πόλης, συναντά κάποιος το εμβληματικό κτίριο του Albergo Gelsomino Hotel. Κουβαλά μια ιστορία με πολλές αναμνήσεις, καθώς κατασκευάστηκε από Ιταλούς αρχιτέκτονες το 1927. Στο παρελθόν άλλαξε πολλές φορές χρήση: από ξενώνας Ιταλών κυβερνητικών στελεχών μέχρι αρχηγείο των Ιταλών κατά την διάρκεια της κατοχής, και από στρατηγείο των στρατιωτικών στελεχών στη διάρκεια της Χούντας μέχρι γραφείο διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών.
Το 2018, ο επιχειρηματίας Γιώργος Κουτσός και η ομάδα του, το ανακαίνισαν πλήρως, μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο που διατήρησε στο ακέραιο τα εξωτερικά ιστορικά χαρακτηριστικά του, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε και με ένα κλειδί Michelin από τον ομώνυμο οδηγό για το έτος 2025.
Όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο χώρο, στη βεράντα του Albergo Gelsomino πάνω στη θάλασσα, υπάρχει το εστιατόριο στο οποίο μπορούν να δειπνήσουν τόσο οι ένοικοι του ξενοδοχείου, όσο και οι επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Στον χώρο του μπορεί κάποιος -ακόμα και ως επισκέπτης- να πάρει πρωινό, από τις 11:00 μέχρι τις 19:00 μεσημεριανό από το all day μενού και μετά τις 19:00 δείπνο.

Εγώ επισκέφθηκα τη βεράντα μετά το ηλιοβασίλεμα και σας διαβεβαιώ πως τόσο το μούχρωμα του δειλινού που καθρεφτίζεται στο πέλαγος, όσο και το όμορφο περιβάλλον στη σκιά της ιστορικής πρόσοψης του κτιρίου – το οποίο αποκτά άλλη αίγλη με τον νυχτερινό φωτισμό – αξίζουν τον κόπο από μόνα τους. Ο χώρος είναι ντυμένος σε σκούρες αποχρώσεις, θυμίζοντας ένα περιποιημένο και σικάτο μπιστρό, παραμένοντας φιλικός και ζεστός. Κατά την επίσκεψή μου, οι θαμώνες του ξενοδοχείου ήταν ντόπιοι κάτοικοι του νησιού αλλά και αρκετοί Δυτικοευρωπαίοι τουρίστες.

Το μενού είναι έξυπνα στημένο, με comfort χαρακτήρα και περιλαμβάνει πειραγμένες ελληνικές συνταγές που μπλέκουν με ξένες από τη διεθνή κουζίνα, όπως άλλωστε επιβάλλεται λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Ακόμα όμως και αυτές οι διεθνείς συνταγές, ανακατεύονται με ντόπια υλικά, προσδίδοντας οικειότητα στο εκάστοτε πιάτο, στοχεύοντας έτσι και στην ικανοποίηση του ντόπιου επισκέπτη. Εδώ θα βρείτε ορεκτικά όπως η σπανακόπιτα, τα κολοκυθάκια με κρέμα ψητής ντομάτας και αρσενικό Νάξου, καβούρι με πουρέ μαραθόριζας και σάλτσα κολοκύθας, χτένια με απάκι και κρέμα καλαμποκιού, μοσχαρίσιο ταρτάρ με κρέμα από μανιτάρια και κρύα σάλτσα αρσενικού Νάξου, γαρίδες tempura, κ.ά.

Στις σαλάτες δεσπόζει η χωριάτικη η οποία πανέξυπνα παρουσιάζεται ως ελληνική με μια πολύ ευρηματική παραλλαγή με πανακότα φέτας και παξιμάδια χαρουπιού. Το κάδρο συμπληρώνεται με μια caprese, βλήτα στη σχάρα με κρέμα από αμύγδαλο και ψητά κολοκυθάκια αλλά και μια πράσινη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί. Στα κυρίως ξεχωρίζει ο μπακαλιάρος με κρέμα αγκινάρας, το ριζότο καραβίδας με κρόκο Κοζάνης και σταφύλια, το μελωμένο αρνάκι με ιμάμ, και η entrecôte με σάλτσα από σπαράγγι και πατατόψωμο.
Ο ιθύνων νους πίσω από αυτό το καλοστημένο κατάλογο είναι ο Γκίκας Ξενάκης, ένας από τους πιο επιδραστικούς chef της γενιάς του, ο οποίος έχει τον ρόλο του consultant chef, ενώ σε ρόλο executive chef ο οποίος μαγειρεύει καθημερινά, είναι ο ντόπιος Δήμος Πίτσης, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, χαμογελαστός και ευγενής, εκτελεί τις συνταγές και κρατά στιβαρά το τιμόνι του Albergo Gelsomino. Κατά την επίσκεψή μου, δοκίμασα αρκετά πιάτα τα οποία ήταν όλα νόστιμα και με αρκετά έντονες γεύσεις ενώ παρά τη σαφή ροπή τους προς την comfort προσέγγιση, όλα ήταν κατανοητά και οικεία, πράγμα απαραίτητο όταν απευθύνεσαι και σε ντόπιο κοινό εκτός από τουρίστες.
Ο executive chef Δήμος Πίτσης ευγενικά μου προσέφερε 3 διαφορετικά amuse bouche από τα οποία ξεχώρισα ένα πρωτότυπο ταρτάκι καρμπονάρας, το οποίο είχε ωραία κρατσανιστή υφή με πολύ πλήρη umami γεύση, θυμίζοντας στα αλήθεια μπουκιά από καρμπονάρα. Μετά δοκίμασα 3 διαφορετικά ψωμάκια τα οποία συνοδεύονταν το καθένα από διαφορετικό βουτυράκι, από τα οποία ξεχώρισα αυτό με τα μανιτάρια. Από τα ορεκτικά, μου άρεσε το πιάτο με το καβούρι με έναν γεμάτο και έντονο αφρό από γλυκιά κολοκύθα αρωματισμένη με βασιλικό που ήρθε σε ωραία ισορροπία με τα εσπεριδοειδή του πιάτου, δίνοντας καλή ένταση και διάρκεια. Τα χτένια με κρούστα από απάκι και πουρέ από καλαμπόκι στο οποίο προστίθεται σάλτσα από κόκκινη πιπεριά είναι ένα ωραίο πιάτο αρχικά με αντιθέσεις που στο τέλος επανέρχεται η ισορροπία μέσα από ωραίες γεύσεις και αρώματα. Αν η σάλτσα πιπεριάς ήταν λιγότερο αραιή, το πιάτο θα ήταν εξαιρετικό.
Εξαιρετικό το ταρτάρ μοσχάρι που κόβεται με το μαχαίρι όπως πρέπει και όσο λεπτό πρέπει, μαρινάρεται σε ξύδι Jerez και προστίθεται σχοινόπρασο. Η κρέμα αρσενικού που το συνόδευσε μαζί με μια μανιταριών, ήταν ευρηματική και καλοδεμένη, προσθέτοντας πολυπλοκότητα και γεύση. Από τα καλύτερα ταρτάρ που γεύτηκα τη χρονιά αυτή. Στα κυρίως, αρχικά δοκίμασα το λαυράκι με κρούστα από προζυμένιο ψωμί με μαρμελάδα ντομάτας, πιάτο ενδιαφέρον που όμως του έλειψε η ένταση. Ναυαρχίδες του μενού, τις οποίες και δεν πρέπει να παραλείψει κάποιος, είναι αρχικά οι χυλοπίτες με κιμά γαρίδας και ταρτάρ από μπαρμπούνι στα οποία προτίθεται μια καλοδεμένη και έντονη μπισκ αρωματισμένη με περγαμόντο το οποίο «δροσίζει» το πιάτο και προσθέτει γευστική πολυπλοκότητα, μαζί με φρέσκο βασιλικό.
Έπειτα, το μελωμένο αρνάκι – πιάτο σήμα κατατεθέν του Γκίκα Ξενάκη – σερβίρεται δίπλα σε μια καλομαγειρεμένη μελιτζάνα ιμάμ με μια γευστική και καλοδεμένη jus με δενδρολίβανο και μια ωραία δροσερή μους από καπνιστό γιαούρτι που έρχεται με την σειρά της να «δροσίσει» το πιάτο και να δώσει επιπλέον γεύση. Και αυτό το πιάτο έκανε «τικ» σε όλα τα κουτάκια ενώ δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο.
Συμπερασματικά, το Albergo Gelsomino αποτελεί χωρίς δισταγμό μια καλή επιλογή για δείπνο, αν βρεθείτε στην Κω, λειτουργεί τους μήνες Μάρτιο – Δεκέμβριο. Με αρκετές συνταγές εμπνευσμένες από την αστική κουζίνα και πειραγμένες με τρόπο που δεν ξενίζει, αλλά προσθέτει γευστικές εμπειρίες, προσφέρει μια εμπειρία που αξίζει. Βάλτε λίγο στην εξίσωση και την υπέροχη θέα του πελάγους που απλώνεται στα πόδια σας αλλά και το περιβάλλον αυτού του ιστορικού κτίσματος – μνημείου και έχετε όλο το πακέτο.