fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας.
nyx

ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας.

Δοκιμάσαμε το rooftop bar-restaurant ΝΥΧ του ξενοδοχείου «ACADEMIA»  με θέα την Ακρόπολη και σας μεταφέρουμε τις – θετικότατες – εντυπώσεις μας.

Μια από τις παράπλευρες ωφέλειες της αύξησης των τουριστικών ροών προς την χώρα μας και της όψιμης ανάδειξης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, είναι – μεταξύ άλλων – και η δημιουργία νέων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες δίνουν πλέον έμφαση στην συνολική ταξιδιωτική εμπειρία και ως εκ τούτου, έχουν και σαφή γαστρονομικό προσανατολισμό, μακριά από πρότυπα του παρελθόντος, τα οποία είχαν καταστήσει την εμπειρία στα ξενοδοχειακά εστιατόρια εφάμιλλη με μεσημεριανό μπουφέ σε κρουαζιερόπλοιο, ενώ σε κάποιες ατυχέστερες περιπτώσεις, συσσίτιο σε δημόσιο νοσοκομείο. ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας. - FlagInLife

Πλέον ένα μεγάλο μέρος της αναπόφευκτης γαστρονομικής «ανάτασης» της Αθήνας αντιστοιχεί στην προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τα οποία έχουν αδιαμφισβήτητα αναβαθμιστεί ποιοτικά και σημειώνουν ενίοτε αξιοσημείωτες επιδόσεις στα γευστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το japanese/nikkei εστιατόριο ΝΥΧ στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου ACADEMIAS, το οποίο βρίσκεται σε μια από τις προνομιούχες ταράτσες του κέντρου της Αθήνας και προσφέρει, εκτός από ανεμπόδιστη και άπλετη θέα στην νυκτερινή κορυφογραμμή της πόλης, και μια στιβαρή γαστρονομική πρόταση. 

Το πράττει δε με αξιοσημείωτη επάρκεια και περίσσια μαεστρία, ώστε δικαίως να συμπεριλαμβάνεται στις – ούτως ή άλλως μετρημένες στα δάκτυλα – καλύτερες προτάσεις εξόδου για το συγκεκριμένο είδος κουζίνας στην Αθήνα.ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας. - FlagInLife

Και τούτο διότι, στο πλαίσιο του ανέμπνευστου επιχειρηματικού μιμητισμού που τείνει να επικρατήσει στο χώρο της εστίασης, ένα από τα πράγματα που αφθονούν σήμερα στη χώρα είναι εστιατόρια που προσφέρουν ένα κακέκτυπο της ιαπωνικής κουζίνας – της δεύτερης πιο κακοποιημένης εθνικής κουζίνας στη Ελληνική επικράτεια – στερούμενο από κάθε στοιχείο που χαρακτηρίζει την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση και σκέψη, με αμφιβόλου ποιότητας πρώτη ύλη,  κρέμες τυριών και μαγιονέζες. 

Βεβαίως, είναι κοινός τόπος ότι οι εν λόγω χώροι εστίασης απολαμβάνουν την αποδοχή από πολυάριθμο καταναλωτικό κοινό, αλλά η ανάλυση του συγκεκριμένου φαινομένου εκφεύγει του σκοπού του παρόντος σημειώματος. 

Επανερχόμενοι στο προκείμενο, ο ταλαντούχος executive σεφ του ΝΥΧ Δημήτρης Κότσαλης, με εντυπωσιακό βιογραφικό και ευδόκιμη θητεία στα σημαντικότερα αντίστοιχου είδους εστιατόρια της τελευταίας δεκαετίας, με άοκνο ενθουσιασμό αλλά και απροσποίητη ταπεινοφροσύνη, προτείνει μια κάρτα όπου πρωταγωνιστεί κατά μείζονα λόγο η Ιαπωνική κουζίνα, με ευφάνταστους και ενίοτε άψογα εκτελεσμένους συνδυασμούς, πιάτα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας με εντυπωσιακά  χρώματα, υφές και αντιθέσεις.ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας. - FlagInLife

Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, σας προτείνουμε αβλεπτί όλες τις ωμές παρασκευές, όπως το πληθωρικό αλλά και μαγικά ισορροπημένο Aegan tiradito με μαγιάτικο, γαρίδα Κοιλάδας, καπνιστό χέλι και αχινό, το Ceviche λαυράκι με passionfruit, μάνγκο, καλαμπόκι, πιπεριά jalapeno και τραγανά κράκερ ταπιόκας, το Tuna Truffle Usuzukuri με καπνιστή ponzu sauce, καλοκαιρινή τρούφα, σπανάκι και μανιτάρια shimeji, μια σύγχρονη σπουδή στα όρια της νοστιμιάς και της φινέτσας και τέλος, τα παιχνιδιάρικα χειροποίητα crispy tacos από φύκι νόρι με ταρτάρ τόνου, επίσης χειροποίητο δικό τους kimchi και γουακαμόλε.

Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, όλα ανεξαιρέτως τα nigiri που δοκιμάσαμε στη συνέχεια ήταν μικρά ποιήματα δωρικής ή μάλλον ιαπωνικής λιτότητας, που αναδείκνυαν την ποιοτική πρώτη ύλη και την απαράμιλλη διαχείριση της,  με αποκορύφωμα τα εξαιρετικά Sake Toro με miso honey και ginger, Hamachi Jalapeno με lemon kosho και shiso butter και Creamy Seabass με καψαλισμενο λαυράκι και spicy mayo. 

Τα sushi rolls, χωρίς να απογοητεύουν, βρίσκονται ένα επίπεδο χαμηλότερα, λόγω του μαξιμαλιστικού τους χαρακτήρα, όπου υφές, εντάσεις και τεχνικές δημιουργούν ένα τελικό γευστικό αποτέλεσμα που υπολείπεται σε φινέτσα και ισορροπία. 

Από τα υπόλοιπα πιάτα της βραδιάς ξεχωρίσαμε τα αέρινα dumplings με γαρίδα και λαβράκι σε σάλτσα βουτύρου, lemon Kosho και χόρτα εποχής και την ψητή καραβίδα τυλιγμένη σε φύλλο shiso. ΝΥΧ–Υψηλού επιπέδου Ιαπωνικό fusion σε ένα από τα ωραιότερα miradors της Αθήνας. - FlagInLife

Για πιο πληθωρικές γεύσεις προτιμήστε από τα signature dishes του καταλόγου τα Beef Gyoza γεμιστά με οssobuco, μανιτάρι shiitake, kimchi λάχανο, φρεσκια τρούφα και κρέμα παλαιωμένης παρμεζάνας και τις κροκέτες πάπιας με μαρμελάδα κουμκουάτ.

Ανάμεσα στις επιλογές κρέατος επιλέξαμε το καρέ αρνιού με σάλσα μυρωδικών και πίκλα αγγουριού, το οποίο αν και ψημένο στην εντέλεια σε robata, ήταν μονοδιάστατο και αδύναμο γευστικά.

Τέλος, από τα γλυκά του μενού δοκιμάσαμε το Chocolate Miso-Chili (namelaka πικρής σοκολάτας με τσίλι, πούδρα miso και παγωτό αλμυρής καραμέλας), το Berrylicious burst (Crémeux Βανίλιας Μαδαγασκάρης, μαρμελάδα βατόμουρου, Galangal και μπισκότο σοκολάτας) και την πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή από Mochi. Όλα τα επιδόρπια ήταν μεν εντυπωσιακά στην παρουσίαση και επαρκώς γευστικά, αλλά άφηναν μια συνολική αίσθηση «διεκπεραιωτικής λογικής».

Ενδιαφέρουσα η λίστα κρασιού, αλλά σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα sake του καταλόγου ή ακόμα καλύτερα να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του σέρβις για ένα sake pairing ή ένα pairing με τα δημιουργικά κοκτέιλ της λίστας, τα οποία συνδυάζονται άψογα με τα πιάτα του μενού. Το σέρβις του εστιατορίου νεανικό, χαμογελαστό, ενημερωμένο και αποτελεσματικό συμπληρώνει τη συνολική εμπειρία.  

Ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης και η μπριγάδα του, αθόρυβα αλλά με πολύ μεράκι και πείσμα,  δημιουργική διάθεση, εμμονή στην αναζήτηση ποιοτικών πρώτων υλών, διαρκή πειραματισμό και εντρύφηση στις σύγχρονες τεχνικές έχουν δημιουργήσει ένα απολαυστικό γευστικό «οικοσύστημα», όπου αξίζει κανείς να καταδυθεί.

Κατά την άποψη του γράφοντος, σε όλη αυτή την προσπάθεια, τα περιθώρια εξέλιξης της γευστικής πρότασης του NYX περιορίζονται – κατά κύριο λόγο – στην απαλλαγή των πιάτων από τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό υλικών και τεχνικών, μέσω της αφαίρεσης, τουτέστιν την αρμονία γεύσεων απαλλαγμένη από περιττά στοιχεία και τη διαρκή αναζήτηση για την ανάδειξη του γευστικού βάθους της πρώτης ύλης, η οποία αποτελεί τη βασική φιλοσοφία της ιαπωνικής κουζίνας.

Το ΝΥΧ αποτελεί μια “ασφαλή” και άκρως απολαυστική επιλογή για Ιαπωνική κουζίνα στην Αθήνα και ως εκ τούτου σας προτείνουμε χωρίς ενδοιασμό να το ανακαλύψετε.

 

NYX (ξεν. “Academias”)

Ακαδημίας 38 & Ομήρου, Αθήνα 

τηλ: 2103670000

Τιμή:45–50 €

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα