Στο Dominicale, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό στη Ζάκυνθο, ο Δημοσθένης Ντάνος παρουσιάζει μια μοντέρνα θαλασσινή κουζίνα με δυνατή πρώτη ύλη.
Ταξιδεύοντας με κατεύθυνση ανατολικά της Ζακύνθου και σε κοντινή απόσταση από την πόλη, μπροστά μου απλώθηκε o φυσικός όρμος του Αργασίου. Περνώντας μέσα από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και φτάνοντας στα τελευταία σπίτια του, κατέβηκα έως τη θάλασσα για να συναντήσω το εστιατόριο με το περίεργο όνομα Dominicale. Dominicali αποκαλούσαν οι Ζακυνθινοί τα αρχοντικά σπίτια των Ενετών ευγενών του νησιού, των nobili του 17ου αιώνα. Ένας από αυτούς ήταν και ο De Vincenzo και σύμφωνα με καταγεγραμμένες πήγες, αυτό ήταν το Dominicale του, ο εξοχικός του πύργος.
Στην είσοδο ενός πανέμορφου νεόκτιστου αρχοντικού με καταπράσινη αυλή, λίγα μόλις βήματα από τη θάλασσα, στέκεται αγέρωχο ένα τμήμα από τον πύργο “Dominicale” που ακόμα και σήμερα διατηρείται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση. Ένα μνημείο πολιτισμού, στέκεται και αγναντεύει το πέλαγος, φυλάσσοντας πίσω από τους πέτρινους τοίχους του, τα μυστικά μιας ολόκληρης εποχής. Εκεί με περίμενε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γιάννης Πλέσσας.
Όπως μου δήλωσε «Όταν περιήλθε στην ιδιοκτησία μου αυτό το κομμάτι γης, υπήρχε μονό το τμήμα του Πύργου, καθώς και το καθολικό εκκλησάκι που βλέπετε δίπλα του. Τμήμα και αυτό του αρχοντικού του De Vincenzo. Όλο το υπόλοιπο ήταν μποστάνια». Δίπλα του έχτισε ένα ολοκαίνουριο κτίριο, με σεβασμό στην παλιά αρχιτεκτονική των Dominicale, τόσο δομικά όσο και χρωματικά. Με τη θάλασσα του Ιονίου μπροστά μας και το ηλιοβασίλεμα να κάνει την εμφάνιση του, ήταν η ιδανική στιγμή για να δειπνήσει κανείς σε κάποιο από τα τραπέζια που απλώνονται στον εντυπωσιακό κήπο του κτήματος.
Μη έχοντας σύμμαχο τον καιρό όμως, καθίσαμε στον εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο. Με έντονα τα στοιχεία ενός αρχοντικού σπιτιού περασμένων εποχών, η πέτρα και το ξύλο φυσικά κυριαρχούν και σε συνδυασμό με τις διακοσμητικές καμάρες, τους μεγάλους επιβλητικούς πολυελαίους και τα μοναστηριακά ξύλινα τραπέζια, δημιουργούν μια ιδιαίτερη, «αρχοντική» ατμόσφαιρα.
Το εστιατόριο λειτουργεί από το 2016, πάντα με κεντρικό του άξονα την ψαροφαγία. Τον τελευταίο χρόνο, τα ηνία της κουζίνας έχουν δοθεί στον σεφ Δημοσθένη Ντάνο, ο οποίος έχοντας κάνει ένα πέρασμα από το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, Marcus Wareing στο Λονδίνο, σημείωσε αξιόλογη θητεία σε εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εντός συνόρων. Εδώ, η πολύ δυνατή πρώτη ύλη, στα χέρια του Δημοσθένη Ντάνου μετασχηματίζεται δημιουργικά με προσεγμένες συνθέσεις και φρέσκες ιδέες σε μια πληθώρα μοντέρνων συνταγών ελληνικού χαρακτήρα.
Ένα ψητό φαγκρί σερβίρεται με σάλτσα μπουρδέτο και φασολάκια στη σχάρα, πλάι σε μια κροκέτα πατάτας με καπνιστή μελιτζάνα και πέστροφα, ενώ ένα σωστά ψημένο καλαμάρι στη ρομπάτα, ήρθε στο τραπέζι συνοδεία μιας κρέμας από ζακυνθινή μπουτρίδια (μπριάμ) και πικάντικου ταρτάρ ντομάτας.
Ο σεφ βέβαια, μεταφέρει και λίγο το παιχνίδι σ’ ένα διεθνές με ασιατικές νότες τερέν, καθώς μια τεμπούρα μπακαλιάρου σερβίρεται με ταραμοσαλάτα και πούδρα από φύκια, ενώ από τον κατάλογο δεν λείπουν και οι δημοφιλείς ωμές παρασκευές ψαριών. Στο τέλος του δείπνου εντυπωσιάζει με την αρτιότητα του ένα ελληνικό Paris Brest με γιαούρτι και κάρδαμο.
Στη γαστρονομική σκηνή της Ζακύνθου, που τα αξιόλογα μη-ξενοδοχειακά εστιατόρια μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, το Dominicale Sea Food Restaurant, είναι θαρρώ μια απαραίτητη προσθήκη ,που προσφέρει στον επισκέπτη εκτός από τη μοναδική του ατμόσφαιρα και μια προσεγμένη θαλασσινή κουζίνα με προοπτικές εξέλιξης.
Dominicale Sea Food Restaurant
Εστιατόριο θαλασσινών
Διευθ: Αργάσι, Ζάκυνθος, 291 00
Τηλ: 26950 42817
Ώρες λειτ: καθημ. 18.00-23.30
Τιμή: 70-90€ (χωρίς το κρασί)