Ιδέες και συνταγές για ένα γιορτινό τραπέζι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Το Άγιον Πάσχα, Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα, αυτή η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται στη χώρα μας με ξεχωριστό τρόπο. Πάσχα και Ανάσταση, ανάταση ψυχής και ανάσταση της φύσης, η άνοιξη.
Είτε μείνετε στη πόλη, είτε βρεθείτε στις εξοχές, το μόνο σίγουρο είναι πως θα λάβετε μέρος στη γιορτή. Μετά την νηστεία των ημερών, θα βουτήξετε το τσουρέκι στον καφέ, θα τσουγκρίσετε αυγά και θα απολαύσετε τη μαγειρίτσα το Μέγα Σάββατο.
Αν δεν οργανώσετε τη σούβλα και αποφασίσετε να στρώσετε το πασχαλινό τραπέζι και να καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι, θα σας δώσουμε εδώ μερικές ιδέες για να βγείτε ασπροπρόσωποι.
Ανασκουμπωθείτε, ψωνίστε, μαγειρέψτε, απολαύστε!
Στο τραπέζι της Λαμπρής αν και ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι το αρνί, τα ορεκτικά, οι σαλάτες, οι μεζέδες και όλα τα πριν, κλέβουν τη παράσταση.
Εμείς προτείνουμε ένα εναλλακτικό κοκορέτσι, μια τηγανιά με όλα τα υλικά του κοκορετσιού και μια
τηγανιά από κατσικίσια συκωταριά, ένα ορεκτικό με αρνάκι, πασχαλινή κολοκυθόπιτα και vegan μαγειρίτσα, νόστιμο τσουρέκι χωρίς γλουτένη και μια ανοιξιάτικη τάρρα φράουλας.
Τηγανιά με συκωταριά και γιαούρτι από τη πολίτικη κουζίνα
Υλικά για 6 άτομα
1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι
1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1½ κουτ. ρίγανη
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά, την αφήνουμε να στραγγίξει και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. (Αν θέλετε μπορείτε να τη καταψύξετε για μερικές ώρες και πριν παγώσει καλά κόβετε ευκολότερα).
Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε την συκωταριά ελαφρώς αλευρωμένη και την τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά. Για να μην κολλήσει ανακατεύουμε συχνά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι η συκωταριά να ροδίσει καλά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με ψημένες πίτες για σουβλάκι.
Κοκορέτσι Τηγανιά με φασκόμηλο και δυόσμο
Υλικά για 6-8
1/2 κιλό συκωταριά από κατσίκι πλυμένη και καθαρισμένη
300 γρ. αρνίσια έντερα, πολύ καλά πλυμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 /2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου ψιλοκομμένα
1/2 κ γ ρίγανη, τριμμένη
1/3 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τα έντερα, τα κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας σε κομμάτια 2 εκ.Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.Στεγνώνουμε τη συκωταριά σε χαρτί κουζίνας και την κόβουμε σε κύβους.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια της συκωταριάς, γυρνώντας τα να καλυφθούν από όλες τις πλευρές, και τα τινάζουμε καλά να πέσει η περίσσεια αλευριού.
Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε την αλευρωμένη συκωταριά στο τηγάνι μαζί με τα έντερα (προσοχή, μήπως πιτσιλίσουν).
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Έπειτα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη, τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τα κομμένα λεμόνια. Συνοδεύουμε την τηγανιά με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
Ταρτάκια με φύλλο κρούστας, αρνάκι, ελιές και πέστο βασιλικού
Υλικά για 20 κομμάτια
180 γρ. αρνάκι ψημένο (περισσέματα από αρνάκι φούρνου ή σούβλας)
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
4 κ.σ. ανθότυρο
2 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
75 γρ. φύλλο κρούστας
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ελιές μαύρες κομμένες σε φέτες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε με το βούτυρο τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 5Χ5 εκ.
Τοποθετούμε από τρία μέσα σε κάθε θήκη για μάφιν ή ταρτάκια έτσι ώστε οι άκρες τους να βγαίνουν σε διαφορετικό σημείο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε το αρνί, ανακατεύουμε με σκόρδο, βασιλικό και προσθέτουμε το λάδι, τις ελιές, τη παρμεζάνα και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε ελαφρά και γεμίζουμε τα ταρτάκια. Τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Μαγειρίτσα VEGAN
Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια διάφορα κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
200 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
200 γρ. μαρούλι χοντροκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
2 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζ ρύζι
αλάτι, πιπέρι
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και το μαρούλι. Ρίχνετε τα μυρωδικά, καλύπτετε με ζεστό νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει, αλατίζετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Μαγειρεύετε για μισή ώρα.
Σε μπολ διαλύετε καλά το ταχίνι σε ένα φλιτζάνι νερό χλιαρό.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το ταχίνι, στη σούπα μαζί με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύετε. Βράζετε για 40 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι 20 λεπτά πριν τη κατεβάσετε. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
Πασχαλινή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά για 10 άτομα
700 γρ. κολοκυθάκια
8 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
3 1/2 φλ. ελαιόλαδο
7 αυγά χωρισμένα ο κρόκος από το ασπράδι
1 φλ. γάλα
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. baking powder
1 φλ. φρέσκια μυζήθρα
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το ταψί
ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το κολοκύθι και το αφήνουμε να μαραθεί και να πιει τα υγρά του.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους, το γάλα, το αλεύρι, το baking powder, τα τυριά, τα μυρωδικά, και το πιπέρι και το μίγμα που σοτάραμε.
Ανακατεύουμε καλά με ελαφρές κινήσεις.
Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα στο μίξερ και τη προσθέτουμε απαλά στο μίγμα.
Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε τη πασχαλινή κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά να ροδίσει ελαφρά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Νόστιμο τσουρέκι χωρίς γλουτένη
Υλικά για 2 τεμάχια
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. γάλα
λίγο αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μεγάλο
1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για το άλειμμα)
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (χωρίς γλουτένη)
1 φακελάκι μαγιά
1/3 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)
Για το τελείωμα
50 γρ. έξτρα λιωμένο βούτυρο για το ζύμωμα
φιλές αμυγδάλου
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τα υγρά υλικά να κρυώσουν.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και τον κρόκο με το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για μιάμιση ώρα.
Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 λωριδες και οπότε χεριάζετε βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο.
Στρίβουμε ελαφρά τις λωρίδες και βάζουμε με προσοχή το τσουρέκι σε φόρμα με λαδόκολα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διογκωθεί λίγο, για περίπου 1.30 ώρα.
Ακουμπάμε με προσοχή το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
Αφήνουμε το τσουρέκι χωρίς γλουτένη να σταθεί για 30′ πριν το ξεφορμάρουμε.
Τούρτα φράουλας
Υλικά
Για το παντεσπάνι
250 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
2 βανίλιες
5 αυγά
200 γραμμ. φράουλες ψιλοκομμένες
100 γραμμ. μαρμελάδα φράουλα
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Θα χρειαστούμε 2 ταψάκια στρογγυλά 25 εκ.
Για τη συναρμολόγηση
700 γραμμ. σαντιγί
150 γραμμ. μαρμελάδα φράουλα
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 κιλό φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις φράουλες. Τις ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, σε ένα μπολ. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα ταψάκια και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, μόνο στον πάτο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC .
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και τη μαρμελάδα με τις φράουλες. Τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Μοιράζουμε το μίγμα στα ταψάκια.
Ψήνουμε για περίπου 20-25′. Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν ελαφρά ελέγχουμε να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό από το κέντρο. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Συναρμολόγηση
Σε κατσαρολάκι βάζουμε την μαρμελάδα και το κονιάκ σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να ζεσταθεί λίγο.
Σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε το ένα παντεσπάνι.
Με πινέλο βρέχουμε όλη την επιφάνεια με την αραιή μαρμελάδα.
Απλώνουμε μια στρώση σαντιγί και μια στρώση φέτες φράουλας. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε με στρώση σαντιγί.
Γαρνίρουμε την επιφάνεια με μικρές ολόκληρες φράουλες. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.