Σας παρουσιάζουμε την εξέλιξη τεσσάρων εστιατορίων από τη φετινή μας επίσκεψη στο νησί των Φαιάκων που έκρυβε γαστρονομικές εκπλήξεις
Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που συγκεντρώνουν εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Όσες από αυτές βρίσκονται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το οφείλουν κυρίως στον τουρισμό και λιγότερο στην πλούσια τοπική γαστρονομική παράδοση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Μύκονο και την Πάρο, που ενώ διαθέτουν αρκετά εστιατόρια που βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο γαστρονομικά, δεν το οφείλουν στην πλούσια τοπική παράδοση, αλλά στα πλήθη των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο.

Το παραπάνω φαινόμενο δεν ισχύει ακριβώς έτσι για την Κέρκυρα. Παρότι και αυτή απολαμβάνει τους καρπούς του τουρισμού, δεν οφείλει την εστιατορική της σκηνή μόνο σε αυτή την τύχη. Η Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά νησιά της Ελλάδας, με πολλαπλές επιρροές από τους κατακτητές που πέρασαν, αλλά και από την τύχη να βρίσκεται στη ρότα των μπαχαρικών, πριν αυτά περάσουν προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η ιστορική ιδιαιτερότητα έχει αφήσει έκδηλα τα σημάδια της και στην τοπική κουζίνα. Οι επιρροές ποικίλλουν και η μαγειρική του νησιού παντρεύει έναν απαράμιλλο πλούτο από ιταλικά, ελληνικά και ανατολίτικα στοιχεία. Αυτός ο πλούτος έχει γεννήσει σπουδαίους σύγχρονους υπηρέτες της γεύσης που επανδρώνουν ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και ασφαλώς του τόπου τους, της Κέρκυρας.
Ας δούμε όμως τρία καθιερωμένα εστιατόρια του νησιού που επισκεφθήκαμε φέτος και ακόμα ένα που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Να σημειώσουμε εδώ ότι εκτός των παρακάτω εστιατορίων, επισκεφθήκαμε και το κορυφαίο Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Pomo d’ Oro
Το Pomo d Oro, το εστιατόριο του εξαιρετικού Κερκυραίου chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, βρίσκεται σε μια όμορφη πλατεία στα στενά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Στο εστιατόριό του ο chef προτείνει μια κουζίνα με πολλούς πειραματισμούς, που ακουμπάει στην γαστρονομική παράδοση του τόπου του. Το φετινό μενού αποτελεί ένα μακρύ ταξίδι, το οποίο ο επισκέπτης ξεκινάει από την αρχή και μπορεί να σταματήσει σε όποιο σημείο επιθυμεί.
Οι γεύσεις πολλές φορές απρόσμενες, αποτέλεσμα τολμηρών επιλογών υλικών και απροσδόκητων τεχνικών, το αποτέλεσμα όμως, σχεδόν πάντα μεστό, στιβαρό και απολαυστικό. Ξεχωρίσαμε τα Γεμιστά της επόμενης Μέρας, τα οποία αν και δεν περιέχουν ίχνος ντομάτας, αποτελούν μια ιδιοφυή επινόηση γεμάτη νοστιμιά, παραπέμποντας σε ό,τι λέει το όνομα του πιάτου. Εξαιρετικό και το Λεοντόψαρο σε Τερίνα με κρεμμυδόψωμο, pesto rosso, πατέ από το ψάρι, καραμελωμένο κρεμμύδι, και σουγό μπουρδέτο, το οποίο θα φέρει τη θάλασσα στο πιάτο σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Προβατίνα Μπρεζέ με χορδή, αυγολέμονο, κολοκυθάκι και βλήτα, η οποία λιώνει στο στόμα απελευθερώνοντας πλούσια γευστικότητα.
Το Pomo d’ Oro βρίσκεται σε πολύ καλή φάση και ο chef Μέγκουλας δείχνει πως με έναν πολύ δικό του, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο, ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο, καθιστώντας το εστιατόριο του απαραίτητη στάση για τους θιασώτες της υψηλής γεύσης.
Pomo d’ Oro | Μοντέρνα Ελληνική Κουζίνα | Πλατεία Σκαραμαγκά 13, Κέρκυρα | Τηλ.: +30 2661 0 28680 | Καθημερινά: 18:30 – 20:30 | Τιμή 50-75 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά
Τoula’s Seaside
Το εστιατόριο του Νίκου Βεργέτη με head chef τη μητέρα του Τούλα και βοηθό τη σύντροφό του Αγάθη παρουσιάζει με χαρακτηριστική συνέπεια, μια κουζίνα θαλασσινή σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Η μοναδική θέση του εστιατορίου, ακριβώς πάνω στο βότσαλο, κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο απολαυστική. Η κουζίνα διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για να μείνει στη γευστική μνήμη του επισκέπτη, με προτάσεις που φροντίζουν να διαθέτουν τεχνική και δημιουργικότητα, χωρίς να κρύβουν το χαρακτήρα της πολύ καλής πρώτης ύλης.
Δοκιμάσαμε εξαιρετικά Χτένια αλα Σπετσιότα με βιολογικό Σκόρδο και λάδι από λιανολιά, ενώ και το Καρπάτσιο Στείρας με εσπεριδοειδή, σχοινόπρασο, ξύσμα lime και πιπέρι ήταν υπέροχα δροσερό και ωραίες οξύτητες και ισορροπία. Το πιάτο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ένα Φρικασέ Σφυρίδας με μυρωδικά, βιολογικό μαρούλι, κρασί και σκόρδο, το οποίο με τα αρώματα και τις ισορροπίες του ήταν άκρως απολαυστικό.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στα εξαιρετικά γλυκά που επιμελείται η Αγάθη, τα οποία είναι πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου. Το Toula’s Seaside καταφέρνει να διατηρεί ψηλά το επίπεδο της ψαροφαγίας, ικανοποιώντας στο έπακρο τις προσδοκίες του επισκέπτη που θα αποφασίσει να φτάσει ως εκεί.
Toula’s Seaside | Μοντέρνα Ελληνική Κουζίνα | Αγνή, Κέρκυρα | Τηλ. +30 2663 0 91350 | Καθημερινά: 13:00 – 22:30 | Τιμή: 70-100 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά
The White House
Στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, στην παραλία Καλάμι, βρίσκεται το πολύ όμορφο εστιατόριο The White House. Η κουζίνα του επικεντρώνεται στο ψάρι, έχοντας ως consultant chef τον σπουδαίο Λευτέρη Λαζάρου και στο τιμόνι της κουζίνας τον επιδέξιο Φοίβο Τσιμίνο. Το στυλ της διαχείρισης του ψαριού εδώ είναι κάπως πιο ευρωπαϊκό, με το βούτυρο, τις έντονες σάλτσες και τη γλυκύτητα να εντοπίζονται σε αρκετές συνταγές.
Στα καλά πιάτα που δοκιμάσαμε θα συμπεριλάβουμε το κλασικό Καλαμάρι με Πέστο το οποίο εδώ είχε ισορροπία στα αρώματα, σωστές τεχνικές και νοστιμιά. Η Σφυρίδα με τζελ μήλο, σαλάμι Λευκάδος σε μαρμελάδα και beurre blanc από μήλο και εστραγκόν και πουρέ σελινόριζας ήταν άψογα ψημένη, κρατώντας τα ζουμιά της ενώ η συνταγή είναι ωραίο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πολύ ενδιαφέρον και το Λαυράκι με ψητό φινόκιο με βούτυρο θυμάρι, σάλτσα μπεαρνέζ και ξύσμα από εσπεριδοειδή, με προφανή γαστρονομική πρόθεση και ψάρι και πάλι άψογα ψημένο.
The White House | Μοντέρνα Ελληνική Κουζίνα | Παραλία Καλάμι, Κέρκυρα | Τηλ.: +30 2663 0 91465 | Καθημερινά:12:00 – 23:00 | Τιμή: 70-100 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά
Kum Kuat – Ξενοδοχείο MarBella
Όταν σε καλούν να δοκιμάσεις ένα ξενοδοχειακό εστιατόριο που μάλιστα διατείνεται ότι σερβίρει multi-asian κουζίνα, αυτομάτως κρατάς μικρό καλάθι. Και όταν αυτό το εστιατόριο βρίσκεται σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Κέρκυρας που διαθέτει πληθώρα εστιατορικών επιλογών, τότε το καλάθι ίσως είναι ακόμα μικρότερο.
Αυτή την εντύπωση ήρθε να ανατρέψει στο πολυασιατικό εστιατόριο Kum Kuat του ξενοδοχείου MarBella στον Άγιο Ιωάννη, όπου ο chef Αρθούρος Μαμουλιάν επιδεικνύει μοναδική ικανότητα στη διαχείριση των ασιατικών κουζινών. Είναι τέτοια η σπουδή στα πιάτα του, που αυτό΄το μενού, θα μπορούσε να σταθεί επάξια σε πιο απαιτητικές συνθήκες, όπως αυτές της Αθήνας. Δοκιμάσαμε αψεγάδιαστο Tataki τόνου με κρεμέ αβοκάντο, τρούφα, σουσάμι και φύτρες, ένα υπέροχο Λουλούδι από καρπάτσιο φαγκρί μαρινέ με με ponzu και yuzu και πίκλα λεμόνι και σαν επιστέγασμα της ικανότητας του chef, ένα όπως πρέπει τραγανό και νόστιμο Pork Belly. Προτείνω να κρατήσουμε το όνομα του Αρθούρου Μαμουλιάν, μιας και ο συγκεκριμένος μάγειρας, είμαι σίγουρος, έχει πολλά να δώσει.
Kum Kuat | Ασιατική Κουζίνα | Ξενοδοχείο MarBella, Άγιος Ιωάννης, Κέρκυρα | Καθημερινά: 19:00 – 22:00 | Τιμή: 45-60 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά