Αποχαιρετήσαμε τις γιορταστικές μέρες και αφήσαμε πίσω μας τα φορτωμένα τραπέζια με τις εορταστικές γεύσεις και τις λιχουδιές, που συχνά βάζουμε στο τραπέζι μόνο τις χρονιάρες μέρες.
Προφανώς, όλοι μας συμφωνούμε ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Παρόλα αυτά, δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να περάσουμε όλο τον Ιανουάριο στο σπίτι μας και να μη βγούμε μερικά βράδια έξω. Εμείς θα σας προτείνουμε μερικές ιδέες για μια χαλαρή έξοδο, όχι ιδιαίτερα ακριβή, με εξαίρεση μια περίπτωση ενός εστιατορίου, που κρίνουμε ότι αν δεν το έχετε επισκεφθεί, ακόμα και εκτός εορτών, αξίζει τον κόπο.
Balcony
Είθισται, όταν κάποιος μας προτείνει ένα εστιατόριο σε μια γνωστή και πολυσύχναστη τουριστική περιοχή, να τον κοιτάμε με μάτι δύσπιστο. Πιθανόν να κάνετε κι εσείς το ίδιο διαβάζοντας για το Balcony, που σας προτείνουμε ως πρώτη ιδέα, και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μουσείο της Ακρόπολης. Όμως, στην περίπτωση αυτή θα κάνετε λάθος. Αν και το συγκεκριμένο εστιατόριο το ξέρω εδώ και αρκετά χρόνια, μπορώ να σας πω ότι σήμερα βρίσκεται στα καλύτερά του. Ο Σταύρος Ζεάκης, που κρατάει τα ηνία της κουζίνας, μπορεί να μην είναι γνωστός τοις πάσι, πλην όμως είναι ένας πολύ καλός σεφ και οι προτάσεις που κάνει δύσκολα θα αφήσουν ασυγκίνητο κάποιον που αγαπάει το καλό φαγητό και ξέρει να το ξεχωρίζει. Το Balcony βρίσκεται στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου εποχής, από αυτά που υπάρχουν ακόμα αρκετά στην περιοχή. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και το φαγητό υπηρετεί κατα κύριο λόγο την ελληνική κουζίνα, την οποία επικαιροποιεί με εκσυγχρονιστικές νότες. Αν εξακολουθεί να υπάρχει στο μενού όταν θα το επισκεφθείτε το αρνάκι με ξινόχοντρο, αξίζει το ενδιαφέρον σας, όπως και τα περισσότερα πιάτα του καταλόγου. Μπορεί για αρκετούς η οδός Βεΐκου και οι παρυφές της να είναι «off Broadway», το συγκεκριμένο όμως εστιατόριο αξίζει τον κόπο. Επισκεφθείτε το.
Balcony
Βεΐκου 1, Αθήνα
Τηλ:2114118437
Τιμή:40-50€
Cookoovaya
Είναι ένα εστιατόριο σχεδόν θεσμός. Όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του πριν από αρκετούτσικα χρόνια είχε κάνει τρομερή εντύπωση, και για τους αδελφούς Λιάκους, γνωστούς και καταξιωμένους στον χώρο της εστίασης, αλλά και για την ομάδα των σεφ που κρατούσαν τα ηνία της κουζίνας. Η Κουκουβάγια, από την αρχή της ύπαρξής της, είχε πολλούς φίλους, αλλά και έναν αρκετά σημαντικό αριθμό εχθρών, που αμφισβητούσαν την ποιότητα και τον θόρυβο που γινόταν γύρω από το εστιατόριο. Σήμερα, και οι πιο δύσπιστοι, ακόμα κι αν δεν της δίνουν πολλά γαλόνια, την παραδέχονται. Το εστιατόριο αποτελεί κλασικό σημείο αναφοράς για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ταυτόχρονα αποτελεί αγαπημένο στέκι για πολλούς Αθηναίους. Ο Περικλής Κοσκινάς, που κρατάει με στιβαρό τρόπο το τιμόνι της κουζίνας, έχει αναμφισβήτητα μια αδυναμία (φανερή θα λέγαμε) για ό,τι έχει σχέση με τη θάλασσα. Κάνει καλές προτάσεις, παρουσιάζει καλοστημένα πιάτα και το κυριότερο (για τους κρεατόφιλους ) δεν περιφρονεί και το κρέας. Χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι μια αξιοπρόσεκτη πρόταση για έξοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από το ευχάριστο περιβάλλον του εστιατορίου, από το επίπεδο του κοινού αλλά και από την πινελιά που δίνουν οι αλλοδαποί επισκέπτες.
Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2, Αθήνα
Περιοχή Χίλτον
Τηλ: 2107235005
Τιμή: 50-80€
Σπονδή
Προφανώς, θα αναρωτηθείτε τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι και, για την ακρίβεια, τι γυρεύει ένα εμβληματικό και συνάμα ακριβό εστιατόριο σε μια μεθεόρτια περίοδο, η οποία μας καλεί σε πιο λιτές εξόδους και, γιατί όχι, λιγότερο δαπανηρές. Καταρχάς, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Σπονδή είναι όχι μόνο ένα ιστορικό εστιατόριο αλλά και ένα εστιατόριο, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σταθερά κορυφαίο. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει τα ηνία της κουζίνας, το φαγητό της Σπονδής αποτελεί βασικό στοιχείο εκπαίδευσης (κάτι σαν εισαγωγή στην έννοια της υψηλής μαγειρικής) για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει υψηλή γαστρονομία. Ο λόγος που με έκανε να συμπεριλάβω ένα εστιατόριο αυτού του επιπέδου στην παρούσα πρόταση εξόδου είναι διπλός. Καταρχάς, είναι η παρουσία ενός νεαρού ανθρώπου (Κώστας Κούφαλης), ο οποίος καταξιώνεται απόλυτα σαν ένας από τους σημαντικούς Έλληνες σεφ από το περιεχόμενο των πιάτων που προτείνει. Ένας δεύτερος λόγος, παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος, μετά
από τον εορταστικό και ακριβό Δεκέμβριο, είναι μάλλον μήνας, ας το πούμε, περισυλλογής, είναι το γεγονός ότι η Σπονδή είναι πλέον ένα από τα λίγα υψηλού κόστους εστιατόρια, το οποίο προτείνει ένα μενού αλά καρτ με πιάτα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον απλό καταναλωτή- φίλο της γεύσης να αντιληφθεί τι σημαίνει υψηλή ποιότητα. Προτείνει επίσης και ένα σετ μενού το οποίο σέβεται τον όρο και διδάσκει τον φίλο της γεύσης την ιστορία της πορείας του εστιατορίου μέσα στον χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, πιστεύω ότι ο Ιανουάριος, σαν μήνας μεγαλύτερης περισυλλογής, μάς επιτρέπει να δοκιμάσουμε ένα εστιατόριο αυτού του επιπέδου και να καταλάβουμε τι σημαίνει ποιοτικό (με κεφαλαία) φαγητό. Εξού και η πρόταση. Προφανώς δεν έχει καμία έννοια να μιλήσουμε αναλυτικά για τα πιάτα. Αυτό που έχει σημασία είναι σε μια ήρεμη περίοδο να δοκιμάσουμε, να σκεφτούμε και να συγκρίνουμε. Με τι να συγκρίνουμε; Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι. Θα καταλάβετε δοκιμάζοντας πιάτα από το μενού της Σπονδής.
Σπονδή
Πύρρωνος 5, Αθήνα
Τηλ: 2107564021
Τιμή: 110-140€