Το Yphes απλώνει τα τραπέζια του στο παρκάκι της Κτενά και σερβίρει από νωρίς το πρωί brunch έως after office cocktails και προσεγμένα πιάτα από τον chef Νίκο Ζερβό
Το Yphes μετρά σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας και στην πρόσφατη επίσκεψή μου δοκίμασα το ανανεωμένο μενού του chef Νίκου Ζερβού με γνώριμες μεσογειακές γεύσεις, με καλές τεχνικές.

Ο χώρος φωτεινός με παλ χρώματα και γήινες αποχρώσεις με κυρίαρχο στοιχείο το μεγάλο bar, όπου μπορείς να απολαύσεις κάποιο signature cocktail από την προσεγμένη λίστα του Yphes.
Μέσα – πέραν των stools στο bar και στη μεγάλη τζαμαρία – έχει δύο – τρία τραπέζια, αλλά στον εξωτερικό χώρο, στο μικρό πάρκο της Κτενά, ανάμεσα στα 10 τραπέζια που σερβίρουν, έχουν τοποθετήσει θερμαινόμενες στήλες, οπότε μπορεί άνετα κάποιος να απολαύσει το ποτό ή το φαγητό του, ακόμα και μέρες που ο καιρός είναι κρύος.
Άλλωστε το αστικό τοπίο κρύβει μια γοητεία και είναι ωραίο να μπορείς να την απολαύσεις στα τραπεζάκια πάνω στο πλακόστρωτο.

Στο τιμόνι της κουζίνας, ο Νίκος Ζερβός δημιουργεί πιάτα μεσογειακής κουζίνας, comfort, χωρίς να λείπουν κάποιες εξωτικές πινελιές που τους δίνουν ένταση και χαρακτήρα.
Δεν φοβάται να τολμήσει με συστατικά που κοντράρουν το ένα το άλλο, δίνοντας ισορροπία στο γευστικό αποτέλεσμα και εστιάζει στην αισθητική παρουσίαση των πιάτων.
Ξεκίνημα με ένα ζεστό καρβελάκι, προζυμένιο ψωμί με κρητικό ελαιόλαδο και βούτυρο αφρατεμένο με γεύση από εσπεριδοειδή.

Στην παντζαροσαλάτα, τη θέση της μπουράτας – που είχα γευτεί σε προηγούμενη επίσκεψη – έχει πάρει ο κατσικίσιος κορμός και ο συνδυασμός με κάσιους και παλαιωμένο balsamico κάνει το πιάτο να αποκτά ισορροπία.
Το κουνουπίδι ψημένο στα μπαχαρικά σε μεταφέρει στην Ανατολή και συνδυάζεται με σάλτσα κολοκύθας και κεφίρ, που προσωπικά δεν είναι του γούστου μου.

Το carpaccio από ημίπαστο μαγιάτικο, πραγματικά ξεχωρίζει και συνδυάζεται με τραγανό φαγόπυρο και chips μωβ πατάτας.
Πολύ καλή επιλογή το μοσχαρίσιο tartare με αφρό παλαιωμένης παρμεζάνας και χειροποίητα πιτάκια.

Από τα κυρίως, το φαγκρί με χόρτα εποχής σερβίρεται με μια ωραία beurre blanc, η χοιρινή πανσέτα, καραμελώνει με πετιμέζι και δίπλα της ως συνοδευτικά έχει τραχανά, σάλτσα ρομέσκο και πίκλα αγγουριού και το αρνίσιο χεράκι συνδυάζεται με ριγανάτο πουρέ.
Από επιδόρπια, αρκετά καλή η crème brulee με πορτοκάλι που δοκίμασα, αλλά η cremeux σοκολάτας δεν πρόσθετε ιδιαίτερα στο γλυκό. Όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως το best seller των γλυκών του Yphes είναι το tiramisu φιστίκι, το οποίο δοκίμασα σε μια προηγούμενη επίσκεψη μου.

Η λίστα κρασιών μικρή και περιεκτική, έχει επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα και υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα signature cocktails list που αξίζει να δοκιμάσετε.
Το Yphes είναι μια καλή επιλογή στο κέντρο, μετά τη δουλειά, τη βόλτα ή το shopping.