Το Via Della Pasta έχει τις ρίζες του σε ένα σημαντικό εστιατόριο του παρελθόντος, το Al Convento.
Σίγουρα δεν έχει το glamour του πρώτου, αυτό όμως το οποίο μπορούμε να πούμε είναι, ότι διατηρεί ζωντανή την ποιότητα της pasta που είναι και η κύρια πρόταση που κάνει.
Οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι λίγο περίεργο η παρουσίαση ενός εστιατορίου να ξεκινάει με αναφορές που σχετίζονται με ένα άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, επιβάλλεται να πούμε δυο λόγια για το Al Convento, το θρυλικό εστιατόριο της οδού Αναπήρων Πολέμου, το οποίο δίδαξε πολλά στους επιγόνους της Ιταλικής κουζίνας εν Ελλάδι. Το Al Convento σημάδεψε μια ολόκληρη εστιατορική εποχή και ήταν το αγαπημένο παιδί των κατοίκων του – πάλαι ποτέ – «πριγκιπάτου» του Κολωνακίου και τον παροικούντων είς αυτό.

Σε ό,τι αφορά την παρέα μου της εποχής εκείνης, ήταν το μόνο εστιατόριο που η απόφαση «πάμε στο Al Convento» έβγαινε σε χρόνο «dt» και «a l unanimite». Αυτά τα ολίγα, όχι για τους παλιούς που έζησαν το διάσημο εστιατόριο έως την εποχή που έκλεισε οριστικά, το 2000 περίπου (δεν θυμάμαι ακριβώς), αλλά για τους νέους. Το Via Della Pasta δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το παιδί του Al Convento. Μπορούμε όμως να πούμε, με βεβαιότητα, ότι είναι το εγγόνι του μια και έχει το ίδιο επώνυμο (Φανιόνι).
Το Via Della Pasta λοιπόν είναι μία Osteria στην οδό Πλουτάρχου, στο Κολωνάκι, όπου και καταλαμβάνει ένα μικρό αλλά, καλοβαλμένο χώρο. Λίγα καθίσματα (μόλις 15-20) μια μικρή ανοιχτή κουζίνα και μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, συμπληρώνουν την εικόνα. Τα τελευταία, παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς προστατεύονται από υαλοπετάσματα και μπορούν να είναι χρησιμοποιήσιμα, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και τους μήνες του χειμώνα.

Οι προτάσεις που κάνει το μενού, όπως αρμόζει άλλωστε σε μία Osteria, είναι απλά μια καλή σειρά από antipasti, μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από pasta και μια μικρή ποικιλία από επιδόρπια. Σε ό,τι με αφορά, δοκίμασα και από τα τρία.
Η εντύπωση που μου άφησαν δικαιολογεί απόλυτα τη λέξη Osteria και αν σας αρέσει η ιταλική pasta, αξίζει τον κόπο να έχετε το Via Della Pasta στην ατζέντα σας.