Το εστιατόριο Valaora άνοιξε τις πόρτες του το 2023 με στόχο να προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη στην άριστη πρώτη ύλη και τις δημιουργικές τεχνικές. Το 2020 είχε ξεκινήσει ως εστιατόριο μέσα στο ξενοδοχείο «Anthemion Suites & Villas».
Και μόνο το location – κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας, σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Ναυπλίου – είναι λόγος για να το επισκεφθείτε.
Το συναντάς στην άκρη της ακτογραμμής του Ναυπλίου, σε μια «ιστορική» τοποθεσία της πόλης, όπου ο λόφος της Ακροναυπλίας καταλήγει στη θάλασσα. Το εστιατόριο είναι χτισμένο πάνω σε ένα παλιό συγκρότημα λουτρών, τις «Μπανιέρες» που δημιουργήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’50 για να κάνουν τα μπάνια τους οι Ναυπλιώτες με τις οικογένειές τους. Το κτίσμα ήταν παρατημένο για πάνω από μια δεκαετία, όταν το 2023, ο Δημήτρης Παλιούρας και η ομάδα του αποφάσισαν να το αναλάβουν και να του δώσουν ζωή!
Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός του εστιατορίου είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τον ιστορικό περιβάλλοντα χώρο και είναι χτισμένο με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν του τόπου. Έχει δοθεί έμφαση στη λεπτομέρεια, και η δυναμική της πέτρας με τις θολωτές λεπτομέρειες δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το Valaora αποτελεί συνέχεια του Κάστρου και του απέναντι φρουρίου, του «Μπούρτζι». Μια αρμονία δένει απόλυτα το χώρο με το φυσικό περιβάλλον, σα να ήταν εκεί από πάντα.
Όλα είναι μελετημένα και σχεδιασμένα στη λεπτομέρειά τους, αλλά τις εντυπώσεις τις κλέβει το υγρό στοιχείο, καθώς το Valaora είναι πάνω στη θάλασσα. Η διακόσμηση του Valaora κινείται στην ίδια φιλοσοφία με λιτές γραμμές, και η επιλογή των γήινων αποχρώσεων δημιουργεί ένα σύνολο που το διακρίνει η minimal κομψότητα. Η επίπλωση θυμίζει 70s και συνειρμικά σού έρχονται στο μυαλό ταινίες εκείνης της εποχής, γυρισμένες πάνω στη θάλασσα και νομίζεις ότι στο απέναντι τραπέζι είναι οι πρωταγωνιστές κάποιας από αυτές.
Τα τραπέζια της κεντρικής σάλας έχουν μπροστά τους τον Αργολικό κόλπο. Ιδανική ώρα να γευματίσετε στο εστιατόριο, είναι κατά τη δύση, την ώρα που ο ήλιος χάνεται πίσω από το Μπούρτζι.
Ο chef Δημήτρης Παλιούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Τα καλοκαίρια ως παιδί, συνήθιζε να τα περνάει στους τόπους καταγωγής του. Μοίραζε το χρόνο των διακοπών του μεταξύ ορεινής Αρκαδίας και του χωριού «Βαλαώρα» στην Ευρυτανία (εξού και το όνομα του εστιατορίου). Από νεαρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μαγειρική, την οποία αγάπησε ως παιδί πλάι στις γιαγιάδες του.
Ο σεφ αντιμετωπίζει την κουζίνα ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και δημιουργεί τη δική του εκδοχή ελληνικής κουζίνας με σεβασμό στις ρίζες της! Τα πιάτα βασίζονται σε μνήμες από το φαγητό των γιαγιάδων μας, οι οποίες έχουν διαμορφώσει τη μαγειρική μας ταυτότητα, αλλά με σύγχρονες τεχνικές, ο chef καταφέρνει να παρουσιάζει πολύ εκλεπτυσμένες γεύσεις, που είναι όμως κατανοητές και μπορείς να ξεχωρίσεις τα υλικά που συνθέτουν το κάθε πιάτο.
Η φιλοσοφία του Valaora στηρίζεται στην ποιότητα, την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα και στόχος του chef είναι να δίνει καινούρια πνοή στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Η κουζίνα είναι εμπνευσμένη από την ελληνική ύπαιθρο αλλά αντλεί έμπνευση και από τη διεθνή γαστρονομική σκηνή, δίνοντας μια σύγχρονη προσέγγιση σε παραδοσιακές γεύσεις. Στηρίζει μικρούς, ντόπιους παραγωγούς και επιλέγονται οργανικά, εποχικά προϊόντα. Παράλληλα, εφαρμόζουν μια zero waste προσέγγιση, αξιοποιώντας πλήρως κάθε υλικό.
Τα υψηλής αισθητικής πιάτα στηρίζονται κατά βάση στις αγνές πρώτες ύλες, τις οποίες προμηθεύονται από την Ευρυτανία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο chef αναζητά φρέσκα τοπικά προϊόντα, όπως αγκινάρες, κολοκυθοανθούς, τσαλαφούτι, μανούρι, λαλάγγια, αυγοτάραχο, φασόλια, ταραμά και extra παρθένο ελαιόλαδο! Τα πιάτα με τα ψαρικά εναλλάσσονται καθημερινά στον κατάλογο, ανάλογα τι θα βρει φρέσκο, και τα κρεατικά είναι από πιστοποιημένες φάρμες.
Δοκιμάσαμε πολλά από τα πιάτα του μενού και πραγματικά ήταν ένα κι ένα! Ξεκίνημα με χειροποίητο ζεστό προζυμένιο καρβέλι με ταραμά και extra παρθένο ελαιόλαδο.
Από σαλάτες θα σας πρότεινα αυτή με το παντζάρι, φρούτα του δάσους, κατσικίσιο τυρί και φιστίκι Αιγίνης και αυτή με το λάχανο στα κάρβουνα σε συνδυασμό με πέστροφα, σταφύλι, καρύδα, φιστίκια και σάλτσα από λεμονόχορτο με κάρι. Πραγματικά κάνει τη διαφορά!
Οι κροκέτες καβουριού συνδυάζονται με κρέμα αβοκάντο, αυγοτάραχο και γαλάκτωμα μάραθου.
Ένα από τα καλύτερα tartare που έχω δοκιμάσει, αυτό της προβατίνας με παστό κρόκο, λάχανο σε ζύμωση, τραγανό ρύζι και μαγιονέζα παλαμίδας!
Από ζυμαρικά αξίζουν τα φρέσκα ραβιόλι που γεμίζονται με ψιλοκομμένο χταπόδι στιφάδο και σερβίρονται με τα κοκκάρια, αλλά εξαιρετικό είναι και το spaghetti alla Chittara με carpaccio καραβίδας σε bisque από το ζωμό της, καβούρι, chili και χαβιάρι ossetra!
Το φιλέτο ψαριού ημέρας (στήρα) συνδυάστηκε με κριθαρότο με αρώματα από το ζωμό του ψαριού, τοματίνια κονφί, αέρα μάραθου και κουρκουμά.
Ο κόκορας παστιτσάδα με τα αρώματα του σπετσέρικου, συνδυάστηκε με γκόγκες (παραδοσιακό ζυμαρικό της Αργολίδας), αφρό γραβιέρας και crispy κομμάτια από το δέρμα του.
Τα γλυκά δε λείπουν από το μενού καθώς και χειροποίητα παγωτά και σορμπέ. Θα σας πρότεινα το κανόλο με κρέμα καρύδας, σάλτσα εξωτικών φρούτων, φρούτα του δάσους και σορμπέ μάνγκο, και μια ξεχωριστή πορτοκαλόπιτα με κρέμα βανίλιας, παγωτό bitter σοκολάτας και λάδι βασιλικού.
Το φαγητό σας, μπορείτε να συνδυάσετε με κάποιο κρασί από την ενημερωμένη λίστα του εστιατορίου, που εστιάζει σε οινοποιούς της περιοχής, χωρίς να λείπουν και ετικέτες από άλλες περιοχές της χώρας μας, καθώς και από τον διεθνή αμπελώνα.