Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την Αθήνα. Υπάρχει όμως και ένα το οποίο είναι κορυφαίο. Η Χαλκιδική, για το γευστικό πρόσωπο της οποίας (μια πτυχή του), θα μιλήσουμε σήμερα. Και προφανώς, μια και τα τρία πόδια της Χαλκιδικής είναι στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα, θα μιλήσουμε για ψάρι. Ας αρχίσουμε λοιπόν.
Καλαματιανός / Σταύρος
Το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, από τη ρίζα του μέχρι την Ιερισσό, σχεδόν δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα σε οικισμούς, με εξαίρεση στην είσοδο του ποδιού τον Σταύρο. Και φυσικά, όταν μιλάμε για το Σταύρο και αναφερόμαστε στο φαγητό, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε ένα όνομα: Καλαματιανός. Η συγκεκριμένη ψαροταβέρνα είναι λίγο έξω από το χωριό, σχεδόν μόνη της, σε μία παραλία με βότσαλο και με κύριο ατού μια υπέροχη βεράντα, δίπλα στη θάλασσα. Τον Παναγιώτη τον Ζαχαρόπουλο – αυτό είναι το όνομα που κρύβεται πίσω από το Καλαματιανός – τον ξερω εδώ και πολλά χρόνια. Στο μαγαζί του έχω φάει άπειρες φορές όλα τα καλά του θεού, αν εξαιρέσουμε τα αλίπαστα, που λόγω επαγγελματικής σχέσης υπάρχουν πάντα στο μαγαζί. Η κουζίνα του Καλαματιανού έχει πολλά πλεονεκτήματα και κυρίως, έχει κουζίνα ψαριού, κάτι σπάνιο στα ελληνικά ψαρομάγαζα, τα οποία περιορίζουν την πρότασή τους στο τηγάνι και τη σχάρα. Ο ταλαντούχος σεφ Χρήστος Γκρέμος χειρίζεται τηγάνια και κατσαρόλες με εξαιρετικό τρόπο και σχεδόν πάντα σηκώνεσαι από το τραπέζι απόλυτα ικανοποιημένος. Αν σε αυτά προσθέσουμε μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και ένα πολύ φιλικά service, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα.Σημειώσατε οπωσδήποτε.
Καλαματιανός
Σταύρος Χαλκιδική
Τηλ:2397061073
Μαρίνα / Ποτίδαια
Η Μαρίνα εύκολα μπορεί να θεωρηθεί σαν μια απο τις cult ταβέρνες /εστιατόρια της Χαλκιδικής. Σε μέρος απόμερο της Ποτίδαιας, δίπλα στη θάλασσα, κοντά στο κανάλι, είναι ο κατεξοχήν χώρος ψαροφαγίας για το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Θα έλεγα μάλιστα, ότι χάρη στο στρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, είναι και ο πρεσβευτής της περιοχής που καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους υπόσχεται εξαιρετικό φαγητό.Τον Κωνσταντίνο τον Κανακάρη τον ξέρω χρόνια και έχω φάει δεκάδες φορές από τα χέρια των εξαιρετικά επιλεγμένων αρχηγών της κουζίνας της Μαρίνας. Ακομα και σε μια εποχή, όπου η ψαροεξτραβαγκάντζα στις σχετικές ταβέρνες
ήταν σπάνια, η Μαρίνα πάντα κάτι πρωτότυπο είχε να προτείνει. Δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του μενού. Το μόνο που θα πω, είναι ότι είναι μάστορες στο ψήσιμο του ψαριού και στη συνέχεια θα σας συστήσω, κοιτώντας τον κατάλογο, να αφήστε τη φαντασία σας να αποφασίσει. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το μετανιώσετε.
Μαρίνα
Ποτίδαια Χαλκιδική
Τηλ:2373041570
Τριζόνι / Κρυοπηγή
Νομίζω ότι ήταν περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν κάποιος φίλος μου μίλησε για μία ταβέρνα-ψαρομάγαζο στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής. Προφανώς, από επαγγελματική περιέργεια κυρίως, πήγα και το πρώτο πράγμα που μου άρεσε ήταν το ήρεμο περιβάλλον (1980 γαρ), το πράσινο και η θάλασσα στα πόδια μου. Εκείνη την εποχή, αφεντικό στο Τριζόνι ήταν ο Γιώργης Σουσούρας, πατέρας του Αστέριου. Το μενού δεν είχε την μοντερνιά του σήμερα, αλλά το ψάρι ήταν εξαιρετικό και το ψήσιμο μαέστρικο. Σήμερα τα πράγματα έχουν λίγο αλλάξει, οι προτάσεις είναι πιο σοφιστικέ και οι κοπές των ψαριών ακολουθούν τις επιταγές του 2024. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει εξίσου γοητευτικό. Προφανώς, το Τριζόνι εξακολουθεί να είναι ένα γευστικό σποτ, το οποίο δεν μπορείς εύκολα να προσπεράσεις, εξού και η πρότασή μας.
Τριζόνι
Κρυοπηγή Χαλκιδική
Τηλ:2374051945