Σε μια ήσυχη πλατεία στον Κορυδαλλό, ο Κώστας Ουσταμπασόγλου με καταγωγή από την Καισάρεια, λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ένα ουζερί, στο οποίο έχει δώσει το όνομά του.
Γωνία Κουντουριώτου και Ζαλόγγου στον Κορυδαλλό, με λίγα τραπέζια πάνω στο πεζοδρόμιο και μερικά στην απέναντι πλατεία – στη σκιά των δέντρων – το «Ουζερί του Κώστα» έχει γίνει γνωστό στόμα με στόμα, γιατί σερβίρει καθαρές γεύσεις, προμηθεύεται φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και φημίζεται για το μαστόρικο ψήσιμο.
Ο Κώστας μεγάλωσε στον Κορυδαλλό και, παρόλο που το ουζερί το άνοιξε το 2015, είναι σ’αυτή τη δουλειά από το 1992 και έχει μεράκι μ’αυτό που κάνει.
Για τα ψάρια και τα θαλασσινά, εμπιστεύεται έναν από τους καλύτερους στην αγορά, το Ροκάκη από την αγορά του Ρέντη. Δουλεύει με ό,τι βρει φρέσκο κάθε εποχή και, όταν δεν έχει, ενημερώνει τον πελάτη ότι οι γαρίδες ή το καλαμάρι είναι κατεψυγμένα.
Το ουζερί το έχω επισκεφτεί και καθημερινές που είναι ήσυχα, αλλά και μέρες δύσκολες – αιχμής – και πάντα το service είναι καλό. Αγαπημένο μου τραπεζάκι, αυτό πλάι στη φούξια μπουκαμβίλια, την οποία ο Κώστας φροντίζει προσωπικά.
Ξεκινήστε με ξεροψημένο ψωμάκι και βλήτα ή ένα ωραία βρασμένο σταμναγκάθι, καλοφτιαγμένη ταραμοσαλάτα ή μια καβουροσαλάτα, που παρόλο που είναι με σουρίμι, είναι προσεγμένη. Έχει φρέσκια πατάτα τηγανητή κομμένη στο χέρι και καλοτηγανισμένα sticks κολοκυθιού.
Αν έχει αθερίνα, μην τη χάσετε και αν αγαπάτε τα καλαμαράκια, είναι καλοτηγανισμένα.
Το φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα «κρατάει στο δόντι» όπως πρέπει και ευτυχώς δεν έχει βραστεί πρώτα για να μαλακώσει. Κόβεται πολύ λεπτά και σερβίρεται με ελάχιστο ξύδι.
Όταν βρει, έχει φρέσκες γαρίδες Κοιλάδος, αλλά και οι κατεψυγμένες του είναι καλοψημένες. Την κουτσομούρα, την πανάρει με λίγο αλεύρι και έρχεται τηγανισμένη με τη σάρκα της, ζουμερή εσωτερικά και κριτσανιστή στο εξωτερικό της. Μία από τις τελευταίες φορές που επισκέφτηκα το ουζερί, είχε φέρει φρέσκια κωλοχτύπα από τη Μάνη, που θα την έκανε είτε στο κάρβουνο ή μια ωραία μακαρονάδα!
Ο Κώστας είναι μερακλής και με τους θαλασσινούς μεζέδες, θα βρεις στο ράφι του τουλάχιστον 25 διαφορετικά αποστάγματα (ούζο και τσίπουρο), ακόμη και ετικέτες που σπανίζουν στην αγορά, καθώς και παλαιωμένα για το κλείσιμο του γεύματος. Στη λίστα του έχει γύρω στα 30 κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, για όσους επιθυμούν να συνοδεύσουν τα θαλασσινά με κάποιο κρασί.
Το γεύμα στο Ουζερί του Κώστα κλείνει γλυκά με σαραγλάκια που έρχονται από τη Βέροια και πράγματι κάνουν τη διαφορά!
Σύντομα θα μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο με αυλή στην ίδια περιοχή.