To Οkio άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2021 στην συμβολή των οδών Νίκης και ναυάρχου Νικοδήμου. Σε μια πολυπολιτισμική και άκρως ενδιαφέρουσα γειτονιά του κέντρου, που απλώνεται ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, κέρδισε με το καλημέρα την είσοδο του στις προτάσεις του οδηγού Michelin για την Αθήνα.
Το μενού υπογραφεί ο γνωστός σεφ Παναγιώτης Γιακαλής με τον στενό του συνεργάτη Πέτρο Φωτείνη στο πλευρό του, ενώ ο Γιώργος Τσόλκας, μέλος και αυτός της ίδιας ομάδας, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται επικεφαλής σε καθημερινή βάση, στην κουζίνα του Okio.
Την εικόνα ένα ζεστού και μοντέρνου μπιστρό αντίκρισαν τα μάτια μου καθώς έφθασα στην γωνία της οδού Νίκης. Μικρό, minimal, γεωμετρικό, με όμορφα χρώματα στο εσωτερικό και βαριά ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα στο πεζοδρόμιο μπροστά του. Ζεστό πρωτίστως από την συμπεριφορά των ανθρώπων που με υποδέχθηκαν και την ευγενική και διακριτική παρουσία της ομάδας του σέρβις.
Από τη νόστιμη λίστα με cocktail δοκίμασα την σύνθεση με gin, kernel και δυο διαφορετικές σόδες, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι.
Η κουζίνα υπηρετεί μια σύγχρονη αντίληψή που θέλει έναν κατάλογο ενιαίο χωρίς διαχωρισμούς σε ορεκτικά και κυρίως, χωρίς ταμπέλες κατηγοριοποίησης, προκρίνοντας πιάτα στην λογική του μοιράσματος, που τα χαρακτηρίζει μια απολαυστική γενναιοδωρία. Κινείται σαφώς σε μεσογειακούς δρόμους, μπαίνοντας και σε μονοπάτια ασιατικού προσανατολισμού κυρίως ιαπωνικού, χωρίς να λείπουν και αναφορές σε κουζίνες άλλων χωρών, με κυρίαρχο στοιχείο, μια νοστιμιά υψηλής έντασης και μια φίνα πολυπλοκότητα.
Πάντα χαίρομαι να κάνω ιδιαίτερη αναφορά όταν συναντώ ένα καλοφτιαγμένο και μυρωδάτο ψωμί συνοδεία ενός απολαυστικού βουτύρου, όπως εδώ, όπου η κρέμα βουτύρου είχε αρωματιστεί από μανιτάρια shitake.
Μια μαριναρισμένη παλαμίδα ισορροπούσε όμορφα μεταξύ γλυκού και καυτερού, χάρις στον έξυπνο συνδυασμό chilly και σφενδάμου, ενώ οι φακές μπελούγκα, με γλυκοπατάτα δυόσμο και ένα γαλάκτωμα από κρέμα καρύδας και πάστα κάρυ, αναδείκνυε τη σύνθεση των υλικών με φινετσάτη ισορροπία και πικάντικη εξωτική επίγευση.
Υπάρχουν δύο πιάτα που χαρακτηρίζουν την μαγειρική προσέγγιση των ανθρώπων πίσω από την κουζίνα του Okio και τo γευστικό τους αποτύπωμα, που χαίρεσαι να το απολαμβάνεις. Μια μπουγιαμπέσα με βαθιά θαλασσινή συμπύκνωση και νοστιμιά που στην βάση της έχει μια κρέμα από καμένο κουνουπίδι, αλλά και ένας μπακαλιάρος από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει, περασμένος σε αλάτι κα ζάχαρη, ραδίκια, μύδια και beurre blanc από όστρακα, και ένα γευστικό, αλλά όχι τόσο θελκτικό σαν προσθήκη, πουρέ από σελινόριζα.
Κατά πόδας ακολουθεί ένα «ραβιόλι» που το σχήμα του παρέπεμπε περισσότερο σε στριφτάρι, το οποίο στο εσωτερικό του είχε, νόστιμο χοιρινό iberico και έναν εκφραστικό ζωμό από πράσα και κρεμμύδια.
Με comfort χαρακτήρα μια ναμελάκα από λευκή σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού και μικρά macaron έκλεισε το γεύμα, επιβεβαιώνοντας την αρχική διαπίστωση, πως στο Okio η δημιουργική διάθεση της κουζίνας και ο ποιοτικός και βαθιά νόστιμος μαγειρικός χαρακτήρα της, το αναδεικνύουν σε μια απόλυτα επιτυχημένη επιλογή εξόδου.
Okio Restaurant
Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3311436
Ωράριο: Δευτέρα- Σάββατο 18.00-01.00, Κυριακή κλειστά.