fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί 

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί 

Δοκιμάσαμε έξι πιάτα σε αθηναϊκά εστιατόρια που το επιβεβαιώνουν.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife

Η χρονιά που μας καλωσόρισε, 60 ακριβώς ημέρες πρίν από την στιγμή που γράφω αυτά τα λόγια, έχει αφήσει έντονο το πρόωρο αποτύπωμα της. Στην διεθνή γαστρονομική σκηνή, η ανακοίνωσή του Noma περί επερχόμενου μετασχηματισμού του, ακόνισε τα απανταχού μολύβια, δίνοντας τους την φλόγα που περίμεναν να σπινθηρίσουν, προερχόμενα από κάθε κατεύθυνση. Εντός συνόρων, η άφιξη του υβριδικού από άποψη ταυτότητας Pharaoh, ακριβώς την στιγμή που το 2022 μας αποχαιρετούσε, τάραξε για τα καλά τα νερά της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής και μέχρι και σήμερα τα απόνερα του δημιουργούν μικρές λίμνες αντικρουόμενων συναισθημάτων.

Η εστιατορική σκηνή της Αθήνας με τον ερχομό του νέου έτους δείχνει μια αξιοπρόσεκτή κινητικότητα, κρατώντας σε υψηλό τέμπο, τις γαστρονομικές τις επιδόσεις, με τον κόσμο  να αποζητά περισσότερο από ποτέ, εκείνα τα μέρη που ειδικεύονται στην τέχνη του να προσφέρουν ποιοτικό φαγητό.

Στον βαθμό που με αφορά, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους ήταν γεμάτο γαστρονομικές στιγμές. Στιγμές σε ποικίλου γαστρονομικού ενδιαφέροντος σημεία των Αθηνών, μαζί με επισκέψεις στα εστιατόρια της πρωτεύουσας, για τα επερχόμενα Flag Restaurant Awards Συγκέντρωσα λοιπόν σε αυτό το κείμενο, έξι, ετερόκλητου χαρακτήρα και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργίες, με ισχυρό γευστικό αποτύπωμα, και σας τις παρουσιάζω με τυχαία σειρά, σε ένα άτυπο top 6:

Σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμά από την πολύ πιεστική του καθημερινότητα ο Μανώλης Παπουτσάκης την βραδιά της επίσκεψης μου στο Pharaoh,  μου είπε: Αν μη τι άλλο νιώθω πολύ χαρούμενος που έρχονται άνθρωποί που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ στην ζωή τους κάστανα, και μου ζητούν επίμονά τα κάστανα στιφάδο. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να προσπεράσω αυτό το γεμάτο θαλπωρή πιάτο, βγαλμένο από τα βάθη μιας κουζίνας που αντανακλά παράδοση. Όσοι δεν τα έχετε δοκιμάσει σπεύσετε όσο προλαβαίνετε.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife

Έξω από εστιατορικές φόρμες και στεγανά, δεύτερο θα τοποθετήσω ένα διαφορετικό γλυκό. Όταν μου μιλούσε για αυτό ο δημιουργός του και ιδιοκτήτης του Feyrouz, Ανδρέας Κιλτσικσής τον κοιτούσα με μια μικρή δόση απορίας.

Γαλατο-μπούρεκο, το ονομάζουν εδώ, με σιρόπι πορτοκαλιού, και κρέμα με μυζήθρα και χλωρή Αστυπάλαιας. 12 κομμάτια ημερησίως παράγονται, και όσοι πιστοί αλλά και τυχεροί προσέλθετε. Το γλυκό ξεχωρίζει για την διακριτικά τυρένια επιγευση του, που το χαρακτηρίζει.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife Η Amatriciana της Μάγκυ Ταμπακάκη στο N’apule. Δεν γνωρίζω εάν προορίζεται για να  γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του καταλόγου, η θα παραμείνει ένα πιάτο που θα εμφανίζεται περιοδικά, η νοστιμιά του όμως, δεν μου επέτρεπε να σιωπήσω. Το κορυφαίο guanciale στο Ν’apule μαζί με την πλούσια σάλτσα ντομάτας που αγκαλιάζει τα μπουγκατινι δεν είναι ένας συνδυασμός που συναντάς εύκολα. Θα χαρώ να την δοκιμάσω ξανά το καλοκαίρι στο νέο N’apule στην όμορφη Τήνο.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife Οι 1000 κρέπες των Σαράντη και Ρίγκου στο Lost. Ένα γλυκό που σε κερδίζει ευθύς εξαρχής με την απλότητα του. Στρώσεις από λεπτές κρέπες, συναντούν μια πορτοκαλάτη κρέμα ανάμεσα τους, ξηρούς καρπούς, μια καμένη κρέπα στην κορυφή στην λογική μιας crème brulee, και παγωτό βανίλια, δημιουργώντας έτσι μια αξιοσημείωτη comfort εκδοχή, των 1000 φύλλων.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife

Τα στρείδια του Νίκου Θωμά στο Nido. Mια πολύ έξυπνη και συνάμα γευστική ιδέα. Μια πολυπολιτισμική τριπλέτα. Ξεκινούν διακριτικά καυτερά με μια kimchi beurre blanc και σουσάμι, συνεχίζουν με πέτσα κοτόπουλου και έναν πλούσιο ζωμό, και τελειώνουν με μια  δροσερή εκδοχή με γρανίτα από αγγούρι και jalapeno chutney.

Το 2023 της γεύσης μπήκε με το δεξί  - FlagInLife

Το Steak tartare στο Veritable. Χωρίς πολλά λόγια. H κορυφαία εκδοχή ενός μοσχαρίσιου tartare. Ζωντανό, ισορροπημένο, άψογα καρυκευμένο και συνάμα τόσο θελκτικό. Όπως και αν το διαλέξετε, στην κλασική του μορφή ,είτε με την προσθήκη χαβιάριού, να του προσδίδει μια φίνα και υφάλμυρη επίγευση, θα απολαύσετέ μια από τις κορυφαίες στιγμές του Αlain Parodi. Σε έναν κατάλογο που αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση, μην προσπεράσατε αυτό το πιάτο αν βρεθεί στο διάβα σας .

O Μάρτιος μπαίνει με υψηλές ταχύτητες και όλοι εμείς στο Flag, προετοιμαζόμαστε για τα εστιατόρικά μας βραβεία, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα εστιατόρια της χώρας που πραγματικά ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους την χρονιά που πέρασε.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα