fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Tips για να μειώσεις την χρήση κινητού

Tips για να μειώσεις την χρήση κινητού

Αν νιώθεις ότι περνάς όλη σου την ημέρα στο κινητό, τότε σου προτείνουμε μερικά tips που δοκιμάσαμε για να αποτοξινωθούμε.

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι περνάς πολύ ώρα στο κινητό είτε δουλεύοντας είτε χαζεύοντας είτε και τα δύο, με αποτέλεσμα να είσαι συνεχώς online ή σε κλήσεις; Για να μην φτάσεις στο σημείο να πάθεις τενοντίτιδα από την πολλή χρήση για να το αφήσεις στην άκρη, σου προτείνουμε μερικούς τρόπους που έχουμε δοκιμάσει για να περιορίσεις τον χρόνο που είσαι στο κινητό σου, χωρίς ακραίες μεθόδους του στυλ «πέτα το smartphone» ή «κλείσε το instagram» που πιθανόν δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

Tips για να μειώσεις την χρήση κινητού - FlagInLife

 

Το smartphone σου γνωρίζει όλη την αλήθεια και μπορεί να σου πει πόσες ώρες περνάς μαζί του καθημερινά.

Μέτρα τον χρόνο που περνάς στο κινητό

Το smartphone σου γνωρίζει όλη την αλήθεια και μπορεί να σου πει πόσες ώρες περνάς μαζί του καθημερινά. Αν δεις αυτόν τον αριθμό, το πιθανότερο είναι να πάθεις σοκ και να θες να το μειώσεις.

Αν έχεις iPhone πήγαινε στα Settings -> Screen time -> See all activity

και μπορείς να δεις πόσες ώρες περνάς στη συσκευή σου και που ακριβώς π.χ. στο instagram. Μάλιστα σου δίνει και τη δυνατότητα να περιορίσεις για κάποιο χρονικό διάστημα τα notifications από εφαρμογές και να δέχεσαι μόνο κλήσεις.

Αν πάλι έχεις Android, τα περισσότερα κινητά διαθέτουν τη λειτουργία Digital Balance ως αντίστοιχο του Screen Time των συσκευών Apple. Φτιάξε προφίλ στο Settings -> Digital balance -> tools -> Show your data. Αντίστοιχα και στα Android σου δίνει την δυνατότητα να περιορίσεις την χρήση μέσα από αυτήν την εφαρμογή.

Βάλε μικρούς στόχους για περιορισμό της χρήσης κάθε εβδομάδα και θα δεις ότι στο τέλος θα τα καταφέρεις!

Tips για να μειώσεις την χρήση κινητού - FlagInLife

Φτιάξε παζλ!

Μία λύση για να μειώσεις την χρήση κινητού είναι να κάνεις detox από την οθόνη με δημιουργική απασχόληση. Φτιάξε παζλ, γράψου χορό, κάνε διαλογισμό, πλέξε προσπάθησε τέλος πάντων να κάνεις κάτι που θα σε αφήσει για κάποια ώρα μακριά από το γκλιν γκλιν. Εγώ δοκίμασα το παζλ, και έπιασε.

Κλείσε τα notifications

Δεν χρειάζεται να κλείσεις το instagram για να μειώσεις τη χρήση κινητού. Μπορείς απλώς την ώρα που δουλεύεις ή είσαι με φίλους ή έχεις επισκεφτεί τους γονείς σου να αφήσεις το κινητό στην άκρη και να κλείσεις τα notifications. Γενικώς το να βλέπεις μία παρέα ανθρώπων που είναι μαζί και ο καθένας είναι στο κινητό του είναι κάπως θλιβερό. Προσπάθησε να μην είσαι αυτό το άτομο και ειδικά όταν είσαι με κόσμο γύρω σου κλείσε τα notifications και ζήσε αυτό που συμβαίνει γύρω σου.

Χώρισε το σπίτι σε ζώνες και αποφάσισε ότι σε κάποιες δεν θα μπαίνει το κινητό

Tips για να μειώσεις την χρήση κινητού - FlagInLife
Group of young multi-ethnic people using smartphone sitting in a bench. Multiracial people holding smart mobile phones and watching their screen outdoors.

Φτιάξε μία no-phone area στο σπίτι

Χώρισε το σπίτι σε ζώνες και αποφάσισε ότι σε κάποιες δεν θα μπαίνει το κινητό. Αυτό μπορεί να είναι η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο. Αγόρασε ένα ξυπνητήρι, και αντικατέστησε το Tik Tok για να σε πάρει ο ύπνος, με ένα ωραίο βιβλίο. Άσε το κινητό στον διάδρομο και αν δεν μπορείς να το κάνεις ούτε αυτό τουλάχιστον κλείσε το ίντερνετ να μην έρχονται notifications. Όσο για το μπάνιο; Πάρε ένα ωραίο περιοδικό.

Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό

Αν το πρόβλημα επιμένει και νιώθεις ότι είσαι παθολογικά χρήστης τους κινητού, απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.

Ενδεικτικά, το ΚΕΘΕΑ προσφέρει την γραμμή 1145 και απευθύνεται όχι μόνο σε χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ, αλλά και σε ανθρώπους που ασχολούνται παθολογικά με το διαδίκτυο, τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις ναρκωτικές ουσίες και πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης των παραπάνω μορφών εξάρτησης σε όλη τη χώρα. Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη διαδικασία της ενεργητικής ακρόασης και της συζήτησης σε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης. Eνημέρωση για θέματα εξαρτήσεων και τις υπηρεσίες απεξάρτησης παρέχεται επίσης σε ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η υπηρεσία εγγυάται το απόρρητο των πληροφοριών και το σεβασμό στο δικαίωμα της ανωνυμίας. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00. Πληροφορίες και στήριξη προσφέρονται επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο helpline@kethea–ithaki.gr.

H γραμμή προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Η χρέωση της κλήσης διαμορφώνεται από τον πάροχο κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Ισχύουν οι παρακάτω χρεώσεις:

ΟΤΕ: 0,18 €/λεπτό (με ΦΠΑ)

COSMOTE κινητή: 0,1711 €/λεπτό (με ΦΠΑ)

VODAFONE: Δωρεάν

WIND: 0,155 €/λεπτό (με ΦΠΑ)

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα