fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση

Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδυαστικά με την τεχνογνωσία του FLAG In Life, κάνουν τη Θεσσαλονίκη δίκαιη κάτοχο του τίτλου Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy και θεματοφύλακα της ποιοτικής Ελληνικής/Μακεδονικής κουζίνας.

 

Πριν από 2 περίπου χρόνια όταν η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε από την UNESCO City Of Gastronomy, οι επαΐοντες του χώρου της γεύσης και όχι μόνο, αναγνώρισαν στην πλειοψηφία τους τη συγκεκριμένη ανάδειξη ως δίκαιη τιμή. Χρειάστηκε να περάσουν όμως 2 χρόνια, ώστε η αυτή η αναγνώριση εκτός από εύσημο κενό περιεχομένου να μπει σε τροχιά αξιοποίησης και σήμανσης όλων αυτών των στοιχείων, τα οποία όχι μόνο δικαιολογούν αλλά επέβαλαν και την απόκτηση του συγκεκριμένου τίτλου. «Κάλιο αργά, παρά ποτέ» όμως, που λέει και ο λαός. Αυτό υλοποιείται αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου με την απονομή ποιοτικών διακρίσεων στα σημεία της πόλης που προσφέρουν φαγητό σε όλες τις δυνατές μορφές (εστιατόρια, ταβέρνες, all day, street food) και αλκοόλ.

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife
Πηγή: agoramodiano.com
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό σημείο συνάντησης διατροφικών συνηθειών που συνδέονται μ’ ένα σημαντικό αριθμό κοινοτήτων του ελληνισμού, κάτι που γίνεται αποδεκτό ως ιστορικό γεγονός από τους μελετητές. Στη σημερινή πραγματικότητα όμως, αυτό καταγράφεται κατά κύριο λόγο στα πιάτα που προτείνουν τα μενού των εστιατορίων, στις προτάσεις που κάνουν τα μαγέρικα και στα καλούδια που μας δίνουν στο χέρι τα fast food της πόλης. Αυτά τα σημεία, αλλά και οι οικογενειακές εστίες, όσες εξακολουθούν να τιμούν -αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον όμως κάποιες Κυριακές ή τις εορταστικές ημέρες-, την ποιοτική ελληνική κουζίνα, παραμένουν φρουροί ενός μοναδικού πολιτιστικού και οικονομικού αγαθού, που κάνει τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Ελλάδα να ξεχωρίζει.

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife
Πηγή: discovergreece.com

Οι χώροι που θα τιμηθούν έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές δεκάδες σημείων (πάνω από 100), τα οποία η ομάδα αξιολόγησης του FLAG In Life έχει επισκεφθεί, έχει δοκιμάσει τις προτάσεις τους και τα έχει αξιολογήσει με τον έγκυρο τρόπο που κάνει ισχυρούς και αδιάβλητους τους θεσμούς που αναδεικνύει. Αξίζει να τονίσουμε, ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική μεγάλη πόλη της Ελλάδας, με μεγάλο αριθμό σημείων παροχής φαγητού (σύγχρονου ή παραδοσιακού) με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αξίζουν να αναδειχθούν και αν έχουν το κατάλληλο επίπεδο, να βραβευτούν. Ήδη έχουμε υπόψιν αρκετά τέτοια σημεία, που θα εμφανιστούν στις επόμενες βραβεύσεις με βάση τις προδιαγραφές του ισχύοντος κανονισμού βράβευσης που απαιτεί ορισμένα χρονικά περιθώρια και αριθμό επισκέψεων για να είναι εφικτή μια ποιοτική ανάδειξη.

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife
Πηγή: discovergreece.com

Η απονομή της 29η Ιανουαρίου όμως, είναι σημαντική και για έναν άλλον λόγο, καθώς θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από το FLAG In Life και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την απονομή των βραβείων Μακεδονικής Κουζίνας, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς και την υποχρέωση των ενδιαφερομένων να χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους μακεδονίτικα προϊόντα (πρωτογενής τομέας ή μεταποίηση) σε ποσοστό που θα καθοριστεί. Το σύνολο των ενεργειών θα υποστηριχθεί από μια εφαρμογή, μέσω της οποίας επισκέπτες και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέσω link (ή με άλλον πιο κατάλληλο τρόπο), θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές με την εστίαση πληροφορίες, την ψυχαγωγία (κυρίως της γεύσης), τα τοπικά προϊόντα, τα σημεία αγοράς τους και την τοπική παραδοσιακή κουζίνα.

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη ως η κατεξοχήν σημαίνουσα πόλη της Βορείου Ελλάδος, ως άτυπη πρωτεύουσα των Νοτίων Βαλκανίων, αλλά και ως πυρήνας συνάντησης γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν ρίζες στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, στους ξεριζωμένους Πόντιους, στους Σεφαραδίτες Εβραίους, στους Αγιορείτες Μοναχούς, στους Σλαβόφωνους με τους οποίους συνορεύει και σε πολλούς άλλους, έχει το καθήκον να αναδείξει τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες της, τον πλούτο της Μακεδονικής κουζίνας. Είναι προς τιμήν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το γεγονός ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο, το συγκεκριμένο εγχείρημα με την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, κυρίου Απόστολου Τζιτζικώστα.

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife

Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν αλλά και μετά την απονομή της 29ης Ιανουαρίου, θα δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το όλο εγχείρημα. Είναι κρίσιμο η προσπάθεια αυτή να υποστηριχθεί από το σύνολο των φορέων της πόλης αλλά και από τους κατοίκους της, για το καλό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, της οικονομίας της και της ευημερίας των πολιτών της. Συμπληρωματικά στοιχεία για την ενέργεια και το περιεχόμενό της, μπορείτε αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε εδώ.

 

Θεσσαλονίκη City Of Gastronomy: Η πορεία προς την αναγνώριση - FlagInLife

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα