fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα
Θamõn

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα

Στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων, το εστιατόριο Θamõn καταθέτει τη δική του σύγχρονη πρόταση με μια παραδοσιακή ηπειρωτική μαγειρική προσέγγιση.

 

Τα Ιωάννινα ανέκαθεν με γοήτευαν. Συνδυάζουν τέχνη και ιστορία, λαογραφία και παράδοση, μαζί με ένα πολύ ενδιαφέρον γαστρονομικό προφίλ. Σύγχρονη και παραδοσιακή συνάμα, η εστιατορική εικόνα των Ιωαννίνων αποκαλύπτει μια πόλη σε διαρκή αναβρασμό. Στην ήδη πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή αυτής της πόλης λοιπόν, ήρθε να προστεθεί πριν από περίπου 1 χρόνο, το εστιατόριο Θamõn. Στα λιγοστά τετραγωνικά του, απλώνεται ένας μπιτρονομικού χαρακτήρα χώρος, μοντέρνας αισθητικής, με προσωπικό στίγμα και μια γαστρονομική ταυτότητα με περίσσιο θάρρος και τόλμη.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife

Και λέω τόλμη, γιατί ο σεφ και ιδιοκτήτης του Θamõn, Θανάσης Τάσσος, αποφάσισε να μπολιάσει τις παιδικές του αναμνήσεις από το οικογενειακό εστιατόριο-ξενώνα στην Κόνιτσα Bourazani Wild Life Resort, με τις επαγγελματικές του εικόνες από τα μισελενάτα εστιατόρια όπου θήτευσε στο εξωτερικό, όπως το ιστορικό και διάσημο για τα πιάτα με κυνήγι, Spielweg στο Baden της Γερμανίας. Μέσα από μοντέρνες τεχνικές και πιάτα σύγχρονης αισθητικής, παρουσιάζει ένα μικρό μενού που στο σύνολο του δεν ξεπερνά τα 10 πιάτα, με συχνές εναλλαγές και προσθαφαιρέσεις που κρατούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αμείωτο.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife

Τα πιάτα του Τάσσου εστιάζουν στη σύνδεση δυο βασικών πυλώνων. Αφενός στις ηπειρωτικές παραδοσιακές συνταγές και αφετέρου στην ανάδειξη πρώτων υλών, αποκλειστικά από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Την περίοδο που διανύουμε, τα ηνία της κουζίνας του Θamõn, έχει αναλάβει ο σεφ Γιάννης Χρηστίδης. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Θανάση Τάσσου, τον κρατούν μακριά από την καθημερινή τριβή και προετοιμασία του φαγητού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχει απολέσει την υψηλή εποπτεία της κουζίνας.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Με γνώμονα την παράδοση και επηρεασμένος από τις μαγειρικές του καταβολές, δημιουργεί συνθέσεις όπως το ελάφι γιουβέτσι με πεκορίνο από την Άρτα και λάδι κέδρου που έφτασε μπροστά μου. Μια καλοδουλεμένη σύνθεση με ρουστίκ χαρακτήρα, που ομολογώ πως δε θα επέλεγα να την τοποθετήσω στο κέντρο του τραπεζιού στην λογική του μοιράσματος, έναν χαρακτηρισμό που οι ανθρώπου του Θamõn αρέσκονται να δίνουν στα περισσότερα πιάτα τους. Θα επέλεγα να την απολαύσω μέχρι την τελευταία μπουκιά. Από το καλωσόρισμα, την Πυρομάδα, ένα καψαλισμένο ψωμί στην φωτιά με λάδι, βινεγκρέτ ντομάτας, αφυδατωμένη ελιά και κατσικίσιο τυρί, γίνεται ευδιάκριτο το στοιχείο της παράδοσης και της συνεχούς εξέλιξης μέσα από αυτήν.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Ένας σεσκουλοντολμάς με καπνιστή πέστροφα και έναν διαυγή ζωμό καρότου με άγριο σέλινο, ήταν εξαιρετικό σαν πρόταση αλλά και σαν εκτέλεση, μέχρι τη στιγμή που ένιωσα την ξενική γεύση από passion fruit να εμπλουτίζει τον χυμό καρότου. Οι τεχνικές και δημιουργικές αρετές της κουζίνας μεταφράστηκαν σ’ ένα ριζότο με αφρό αγκινάρας, ψητές αγκινάρες, κατσικίσιο τυρί και αυγοτάραχο Πρεβέζης, ενώ ενδιαφέρον βρήκα και σ’ ένα ψαρί ημέρας σοτέ, με ραδίκια και μια όμορφα δεμένη σάλτσα σε στύλ μπιάνκο, όπου πατάτα, λάδι και λεμόνι ισορροπούσαν ευχάριστα. Μια κροκέτα με κρεμά καρότου και σκόνη αποξηραμένης λουΐζας, έντυναν το πιάτο με την παρουσία τους.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife

Όσο διάστημα διήρκησε η επίσκεψη μου στο Θamõn, από δίπλα μου περνούσε με μεγάλη συχνότητα ένα comfort χωριάτικο πιάτο με street food πινελιές. Τραγάνες κροκέτες κοτόπουλου παναρισμένες σε πάνκο, με χυλοπιτάκι και πικάντικο Βλάχικο τυρί, από ζώα που βοσκούν στα οροπέδια των Ιωαννίνων. Μια δημοφιλής επιλογή από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου. Από τα 10 πιάτα και τα 3 επιδόρπια που βρίσκονται στον κατάλογο, η ομάδα του Θamõn επέλεξε 4+1, για να δημιουργήσει ένα set menu σε προνομιακή τιμή, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει μια γερή γεύση από το είδος και ύφος της κουζίνας που εκπροσωπεί. Επιπλέον, προτείνει δύο διαφορετικά pairing κρασιού στα 20 και 25€ αντίστοιχα, με αξιοπρόσεκτες επιλογές από τα οινοποιεία της περιοχής.

Θamõn: Παραδοσιακή γαστρονομία με σύγχρονη εικόνα στα Ιωάννινα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Σε αυτό το κομψό εστιατόριο της οδού Αβέρωφ, με τη ζεστή ξύλινη επένδυση, τις αντιστοίχου ύφους επιλογές στα έπιπλα, τα όμορφα κεραμικά σκευή που αγκάλιαζαν τα πιάτα και τη λιλιπούτεια ανοιχτή κουζίνα να σε καλωσορίζει, δοκίμασα νόστιμα πιάτα με τοπικό προφίλ. Πιάτα που πρόκριναν κυρίως τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, άλλοτε με ποιο ξεκάθαρο και άλλοτε με πιο σύνθετο τρόπο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το υψηλό επίπεδο του σέρβις στο Θamõn, που μου προκάλεσε έκπληξη και απόλυτη ικανοποίηση.

Θamõn
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Αβέρωφ 63 Ιωάννινα, 452 21
Τηλ: 26510 83500
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 25-50€ / Set menu 5 σταδίων: 45€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα