fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Taverna La Cialoma: Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία νοτιανατολικά της Σικελίας
Taverna La Cialoma

Taverna La Cialoma: Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία νοτιανατολικά της Σικελίας

Βρεθήκαμε στο γραφικό Marzamemi και δοκιμάσαμε την απίστευτη ψαροφαγική κουζίνα της Taverna La Cialoma.

 

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το νοτιότερο σημείο της Ιταλίας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια ψαροχώρια της Σικελίας, το Marzamemi. Εδώ, η Taverna La Cialoma, επιτομή της απλότητας, παραδίδει μαθήματα για το πώς μια «φτωχή», λιτή και οικεία κουζίνα, μπορεί να μετατραπεί σε μια εμπειρία γεύσης. Πριν μιλήσουμε όμως για την ταβέρνα αυτή καθαυτή, αξίζει να πούμε δυο λόγια για το Marzamemi.

γλαστρες στο εξωτερικο του μαγαζιου

Ήταν οι Άραβες κατά τον 10ο αι. που έδωσαν στο Marzamemi το ποιητικό του όνομα (Mars=Άρης), αλλά το έβαλαν και στον χάρτη, κατασκευάζοντας την αρχική tonnara (εργοστάσιο επεξεργασίας τόνου), που έμελλε να γίνει από τα σημαντικότερα ορόσημα του χωριού. Παρόλο που η tonnara δε λειτουργεί πλέον, το Marzamemi συνεχίζει τις βιοτεχνικές του δραστηριότητες αλιείας και μεταποίησης αλιευμάτων, παράγοντας κάθε είδους θαλασσινό έδεσμα, από κονσέρβα τόνου, αποξηραμένο αυγοτάραχο τόνου (bottarga), καπνιστό ξιφία, μαριναρισμένες αντζούγιες, σαλάμια τόνου και πολλά άλλα θαλασσινά κοντιμέντα!

τραπεζοκαθισματα στον εξωτερικο χωρο του μαγαζιου
Πηγή: Facebook

Στη νότια πλευρά του χωριού, βρίσκεται το μικρό ψαρολίμανο με τον στόλο από πολύχρωμες ξύλινες βάρκες, ενώ στην άλλη άκρη εκτείνεται μια σειρά από γοητευτικά κτίρια, όπως η εκκλησία του San Francesco di Paola, η tonnara, το αριστοκρατικό palazzo, καθώς και τα ψαράδικα σπίτια με τις γαλάζιες πόρτες και τα κόκκινα γεράνια στις γλάστρες, που η χρωματική αντίθεση προσδίδει μια ζωντάνια στην όλη εικόνα. Το παλιό κέντρο του χωριού οργανώνεται γύρω από την εξαιρετικά γραφική Piazza Regina Margherita. Εδώ θα βρείτε και την Taverna La Cialoma, το πρώτο εστιατόριο που άνοιξε στην πλατεία του Marzamemi, όταν το ψαροχώρι ήταν ακόμα μια ελάχιστα γνωστή προαστιακή συνοικία.

η Lina Campisi
Πηγή: tavernalacialoma.it

Η Taverna La Cialoma αποτελεί το απόλυτο ινσταγκραμικό σκηνικό του νησιού και πραγματοποίηση του ονείρου της Lina Campisi, εξαιρετικής γνώστριας των τοπικών πρώτων υλών και «θαλασσινής» μαγείρισσας από κούνια, μιας και γεννήθηκε στο χωριό από μια ιστορική οικογένεια αλιέων τόνου. Πίσω από την ιστορία της ταβέρνας, βρίσκεται μια οικογένεια Σικελών που επέστρεψε στη γη της για να χτίσει το μέλλον της, βοηθώντας παράλληλα στην αλλαγή πορείας της μικρής τους πόλης.

το εσωτερικο του μαγαζιου

Το όνομα του εστιατορίου, είναι φόρος τιμής στο Marzamemi και την οικογενειακή ιστορία των ιδιοκτητών της ταβέρνας, που ταυτίζεται με την ιστορία και την παράδοση αυτού του μικρού, σικελιάνικου χωριού αλιέων, μιας και το cialoma είναι το τραγούδι που οι ψαράδες τόνου δίνουν τον ρυθμό στις διάφορες φάσεις του ψαρέματος.

πινακας στο εσωτερικο του μαγαζιου

Η Taverna La Cialoma αφηγείται μια παραμυθένια και διαχρονική εκδοχή της Σικελίας: χειροποίητα ραμμένα τραπεζομάντιλα, ξύλο βαμμένο με μπλε χρώμα, καρέκλες και έπιπλα εποχής, ανθισμένα βάζα που η Lina και οι νέοι ντόπιοι καλλιτέχνες διακοσμούν με μαριονέτες, ψάρια, βασίλισσες και γοργόνες για να εξιστορήσουν τη γοητευτική ιστορία αυτού του μικρού χωριού, στην νοτιοανατολική γωνία της Σικελίας.

Κόκκινες γαρίδες με εσπεριδοειδή.
Κόκκινες γαρίδες με εσπεριδοειδή.

Η Lina Campisi, ψυχή του εστιατορίου, σερβίρει μια τίμια θαλασσινή κουζίνα χωρίς περιττές φιοριτούρες. Πιάτα απλά, παραδοσιακά, που ξεχωρίζουν για τις καθαρές τους γεύσεις, τη φρεσκάδα και τις γενναιόδωρες μερίδες τους και σερβίρονται μ’ ένα εξαιρετικά λαχταριστό ελαιόλαδο τοπικής προέλευσης. Ανάλογα με την εποχή, στο μενού μπορεί να βρείτε και νεαρό τόνο!

Ξιφίας au gratin με ψητές πιπεριές.
Ξιφίας au gratin με ψητές πιπεριές.

Εμείς δοκιμάσαμε κόκκινες γαρίδες μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο και αφυπνιστικά εσπεριδοειδή, μπουράτα σερβιρισμένη σε μια επικά ντοματένια κρέμα, ζυμαρικά με ραγού ξιφία, έναν ξιφία au gratin ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ με ψητές, γλυκιές πιπεριές, καλαμάρι σωτέ με μια γρασιδάτη και ταυτόχρινα γλυκιά κρέμα αρακά που φρέσκαρε το όλον υπέροχα.

Χταπόδι με πουρέ πατάτας.
Χταπόδι με πουρέ πατάτας.

Το χταπόδι με πουρέ πατάτας ήταν υποδειγματικά ψημένο, ενώ τα caserecce (είδος ζυμαρικού) πλαισιώνονταν από μια ανάλαφρη, θαλασσινή σάλτσα με χταπόδι και καλαμάρι. Το γεύμα μας στο Taverna La Cialoma, έκλεισε μ’ έναν εξαιρετικό μπαμπά με ρούμι και κρέμα βανίλας! Η λίστα κρασιών περιεκτική αλλά όχι φλύαρη, το service υποδειγματικό, θα το ζήλευαν ακόμα και εστιατόρια υψηλών αξιώσεων, και το περιβάλλον ανακουφιστικά οικείο και ήρεμο.

Μπαμπάς με ρούμι
Μπαμπάς με ρούμι.

Θα τολμούσα να πω ότι η Taverna La Cialoma, είναι μια κατηγορία από μόνη της, επαρκής λόγος για να κάνετε μια «βουτιά» στις σικελικές ακτές και ο ορισμός του μότο που λέει ότι η απλότητα (που δεν πρέπει να μπερδεύεται με την προχειρότητα) είναι και ήταν από πάντα η πραγματική πολυτέλεια αυτής της ζωής!

Taverna La Cialoma
Ψάρι-Θαλασσινά
Διευθ: Piazza Regina Margherita 23, Marzamemi SR, 96018, Italy
Τηλ: +39 0931 841772
Ώρες λειτ: καθημ. 12:30-15:00 και 19:30-23:00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα