Μετά από μια διαδικασία που κράτησε πάνω από 2 μήνες, συσκέψεις ανθρώπων με εμπειρία και γνώσεις στο χώρο της γεύσης, τα δυο καλύτερα Street food για την Θεσσαλονίκη του 2024 σας περιμένουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη ελληνική έκθεση της χρονιάς, από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η ομάδα του Flag In Life έκανε τις πρώτες συζητήσεις, κυρίως με επώνυμους σεφ της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως με μεγάλους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού χώρου, με στόχο την αξιοποίηση του σήματος “Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας”, διάκριση η οποία της είχε δοθεί με απόφαση της UNESCO. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την απονομή του προαναφερόμενου σήματος, μέχρι την στιγμή της παρέμβασης του Flag In Life δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να αποκτήσει ο τίτλος πραγματική υπόσταση και να γίνει ευρύτερα γνωστός. Είναι λυπηρό και κάθε άλλο παρά αντικείμενο αυτού του άρθρου, το γεγονός ότι οι διοικούντες την πόλη και γενικότερα οι υψηλά ιστάμενοι, προφανώς λόγω άγνοιας του αντικειμένου, δεν είχαν κάνει καμία σοβαρή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως ανήκει στο παρελθόν και δεν μας αφορά, όπως δεν μας αφορούν ενέργειες που δεν έγιναν, ενώ έπρεπε να γίνουν. Αυτο που μας αφορά και στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα, είναι οι δικές μας προσπάθειες, οι στόχοι μας και το τι πετύχαμε, αν το πετύχαμε, με όσα κάναμε τη χρονιά που πέρασε. Θα τονίσουμε εξαρχής, ότι όπως είναι προφανές, ό,τι έγινε δεν είναι αποτέλεσμα εργασίας και προσπαθειών μιας ομάδας ανθρώπων με έδρα την Αθήνα. Ένα εγχείρημα αυτού του τύπου απαιτεί το ενδιαφέρον μελών της τοπικής κοινωνίας, τα οποία είτε ενδιαφέρονται για την πόλη τους και καταθέτουν τις γνώσεις τους για την υλοποίηση ενος τόσο φιλόδοξου σχεδίου, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις για να τις χρησιμοποιήσουν και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση. Η ομάδα αυτή σήμερα υπάρχει και αυτό μας δίνει μια πρώτη εγγύηση, ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση
Στο δια ταύτα τώρα, κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε έγιναν οι έξεις σοβαρές κινήσεις:
- Τα βραβεία ελληνικής κουζίνας (Flag Best Restaurants Awards/ Greek Cuisine) σχεδιάστηκαν από την αρχή και λειτούργησαν σαν αυτόνομος θεσμός και όχι ως παρακολούθημα Αθηνοκεντρικων βραβείων, στα οποία η διαδικασία της βράβευσης συμβαίνει στην Αθήνα και στη συνέχεια ακολουθεί μια άλλη τελετή, στην Θεσσαλονίκη αυτή την φορά, που μοιράζει διακρίσεις στους ήδη βραβευμένους και ενδεχομένως σε μερικούς άλλους.
- Δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε ένας άλλος θεσμός βραβείων, αποστολή του οποίου είναι να τιμά στο όνομα του τίτλου ή στο όνομα του σήματος «Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας», όλα τα σημεία τα οποία προτείνουν κάθε μορφής ποιοτικά διατροφικά προϊόντα, αποτέλεσμα μεταποίησης.
- Καθιερωσαμε και υλοποιήσαμε τον διαγωνισμό: «Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας/ Street food 2024». Ο διαγωνισμός αυτός θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή κάθε διετία (το θέμα είναι προς μελέτη) και θα βραβεύει καινοτόμα street food, τα οποία σαν κύριο χαρακτηριστικό έχουν τη γευστική σύνδεσή τους με την παραδοσιακή κουζίνα της πόλης.
Σε ότι αφορά τις δύο πρώτες ενέργειες, θα αναφερθούμε αναλυτικά στο τέλος Οκτωβρίου που θα γίνει η απονομή των βραβείων ελληνικής κουζίνας και στο τέλος Νοεμβρίου που θα γίνει η απονομή των ποιοτικών διακρίσεων για τον θεσμό “Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας”. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στον διαγωνισμό “Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας/ Street food 2024”, θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματά του και θα αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
Η ιδέα αυτού του διαγωνισμού ξεκίνησε από τη διαπίστωση, ότι το Street food στις χώρες ή τις περιοχές με ανεπτυγμένο γαστρονομικό πολιτισμό είναι για τον κάτοικο της πόλης ή τον επισκέπτη, μια κυρία είσοδος που του επιτρέπει να έρθει σε επαφη με το ενδιαφέρον και την ποιότητα του συγκεκριμένου χώρου πολιτισμού. Η Θεσσαλονίκη έχει αναμφισβήτητα όλα τα προσόντα, που της επιτρέπουν να προτείνει σε κάθε ενδιαφερόμενο Street Food, με τη σφραγίδα της γευστικής παράδοσης της πόλης. Σουτζουκάκια, μπουγάτσα , κουλούρι, πεϊνιρλί, μπακαλιάρος κλπ το αποδεικνύουν με σπουδαίο τρόπο, σε βαθμό που δεν προσεγγίζει καμία άλλη πόλης της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και σαν κύριο χαρακτηριστικό απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους προτάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό γεύση, η οποία να παραπέμπει στην παράδοση της πόλης. Συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων. Τα Street food τα οποία προτάθηκαν, εξετάστηκαν από επιτροπή, η οποία επέλεξε τα δυο επικρατέστερα, τα οποία και βραβεύτηκαν. Τα κύρια κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή τους ήταν τα εξής:
- Η γευστική συγγένεια τους με την παράδοση
- Η ευκολία κατανάλωσης του από τον χρήστη
- Συνάφεια χαρακτηριστικών με τα καθιερωμένα για το φαγητό δρόμου χαρακτηριστικά:
- Ευκολία μαζικής παραγωγής
Τα δυο φαγητά δρόμου (Street Food) τα οποία βραβεύτηκαν είναι:
- Street Bouyiourdi – Είναι ένας έξυπνος συνδυασμός του σύγχρονου γρήγορου φαγητού με μια απόλυτα παραδοσιακή γεύση που είναι το Μπουγιουρντί, εξού και το όνομα του: Street Bouyourdi. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι η εταιρεία «Το Πιροσκί» και ο ιδιοκτήτης Γιάννης Κοτζαγερίδης.
- Cream Tower – Το Cream Tower είναι μια γλυκιά εκδοχή του street food, το οποίο έχει επίσης όλα τα στοιχεία του έξυπνου συνδυασμού που προαναφέραμε, αφού παραπέμπει άμεσα στη μπουγάτσα, χωρίς να την αντιγράφει, ενώ ταυτόχρονα έχει και αυτό τα χαρακτηριστικά εκείνα, που του επιτρέπουν να ανήκει αυτοδικαίως στην κατηγορία του street food. Το Cream Tower έχει σα βάση μια τροποποιημένη κρέμα μπουγάτσας, την οποία συνοδεύουν τρία δάχτυλα από φύλλο, γεμιστά με κρέμα Εγκλέζ και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι η εταιρεία Estrella, με ιδιοκτήτη την οικογένεια Καπετανάκη.
Τα δυο αυτά Street Food, σε συνεργασία με την Helexpo και την εταιρεία catering του Βασίλη Σαμιωτάκη, θα παρουσιαστούν κατά αποκλειστικότητα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 7 Σεπτεμβρίου που ανοίγει τις πόρτες της και θα αποτελέσουν το Street Food της οργάνωσης, το οποίο πιστεύουμε ότι με την παρουσία του εκεί, θα τιμήσει τόσο την έκθεση, όσο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς και άλλες που θα ακολουθήσουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πόλη και την οικονομία της. Σε οτι αφορά την συγκεκριμένη ενέργεια, πέρα απο τις δικές μας προσπάθειες χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Κυριάκου Ποζρικίδη διευθύνοντος συμβούλου της Helexpo, κ. Αλέξανδρου Τσακτσιρλή γενικού διευθυντή της Helexpo, του κ. Βασίλη Σαμιωτάκη της Samiotakis Catering και της κ.Ντίνας Τέρτση τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Είναι για εμάς ευχής έργο να δοκιμάσετε την πρόταση που σας κάνουν δύο πολύ σοβαροί εκπρόσωποι του street food της πόλης και θα μας ενδιέφερε ακόμα περισσότερο, να ακούσουμε τα σχόλια σας, είτε με sms στο 6972800350, είτε με mail [email protected]. Να είστε βέβαιοι ότι η επισήμανσή σας και οι παρατηρήσεις σας είναι πολύτιμες για εμάς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.