Σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Μαρώνεια, στους πρόποδες της Αλεξανδρούπολης, πλάι στα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Μεσημβρίας, θα συναντήσετε ένα μικρό γραφικό χωριό με το ομώνυμο όνομα «Μεσημβρία». Τώρα θα μου πείτε, προς τι η αναφορά σε ένα ακριτικό χωριό χαμένο στην αγκαλιά της Θρακιώτικης γης;
Κι όμως. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια μικρή ταβέρνα, με το περίεργο όνομα «Γαλάζια Χάντρα». To όνομα της προήλθε από μια γαλάζια χάντρα που χάρισαν οι πρώτοι πελάτες για να τους προστατεύει από το κακό μάτι. Ξορκίζοντας το κακό, λοιπόν, και με την γευστική της μνήμη για οδηγό ξεκίνησε το μακρύ αυτό ταξίδι, η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά της ταβέρνας, η Νεδιμέ.
Oι πρόγονοι της με καταγωγή από το Ικόνιο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1823. Μεγάλη η αγάπη της Ναδιμέ για την κουζίνα του τόπου της και αμέτρητες οι ώρες που περνούσε πλάι στην γιαγιά της μαθαίνοντας τα μυστικά της. Όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου αποφάσιζε να εγκαταλείψει την εργασία της στην μεταποίηση ενδυμάτων και να ανοίξει ένα μικρό καφέ–ουζερί.
Οι μεζέδες της σύντομα έγιναν ξακουστοί αναγκάζοντας την να μετάτρεψει αργά αλλά σταθερά τον μικρό καφενέ σε μια παραδοσιακή ταβέρνα-φάρο γαστρονομικού πολιτισμού και σημείο σύνδεσης δυο λαών με κοινές μαγειρικές καταβολές και μνήμες.
Το εσωτερικό της ταβέρνας θυμίζει τραπεζαρία χωριάτικου σπιτιού. Λευκό, φωτεινό με τα τραπέζια στρωμένα με κεντητά ριχτάρια, σερβίτσια, μικρά διακοσμητικά ασημικά σκεύη και το τζάκι να ορθώνεται στην γωνία, βρίσκεται σε έναν απρόσμενο προορισμό, καταμεσής ενός άγριου αλλά πολύ φιλόξενου τόπου.
Μυρωδιές από πουρνάρια που καίγονται για να δημιουργήσουν την απαραίτητη θράκα, ξυλόφουρνοι, γάστρες και ταψιά συνθέτουν το μαγέρικο συμπάν της Νεδιμέ. Και στην μέση όλων τα φαγητά της. Γεμάτα θαλπωρή ενώνουν γευστικά δυο ολόκληρους κόσμους.
To χιουνκιάρ με την μελιτζάνα από το δικό της μποστάνι είναι το πιάτο αναφοράς, στην Γαλάζια Χάντρα. Τις οθωμανικές μαγειρικές καταβολές ανακαλύπτεις σε μια σειρά από λιγότερο γνωστά, εξίσου, όμως, σπουδαία πιάτα. To iskender kebap με λεπτοκομμένα και μαριναρισμένα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος σοταρισμένα στο τηγάνι με βούτυρο, που σερβίρεται με λεπτές πιτούλες akitma, σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και καυτερή πιπεριά.
Αλλά και οι λεπτές κρέπες από σιτάρι που φτιάχνονται πάνω από την φωτιά, μέσα σε στρογγυλά πέτρινα ταψιά, τα λεγόμενά saci. Εδώ η Νeδιμέ χρησιμοποιεί το ίδιο saci που μαγείρευαν και οι προγιαγιάδες της, φτιαγμένο από πυλό. Τις κυνηγητικές περιόδους οι κρέπες γεμίζονται με κρέας από ορτύκια και μπεκάτσες, μετατρέποντας τες σε μια αξέχαστη λιχουδιά.
Το γεμιστό αρνί με συκωτάκια συνοδεύει πιλάφι με πρόβειο βούτυρο και ρεβίθια, ενώ από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν διάφορες πίτες με πιο ξακουστή αυτήν με τον μαγειρεμένο λαγό.
Ντόπια κρέατα στην σχάρα, τουρσιά με λαχανικά από τον κήπο της, (εξαιρετικό το λάχανο και το καρότο) και φυσικά το δικό της χειροποίητο ψωμί έρχονται να συμπληρώσουν και να αναδείξουν την μαγειρική ταυτότητα μιας ερασιτέχνισσας μαγείρισσας που χάρις στην αγάπη της για την ελληνική και τουρκική κουζίνα έχει καταφέρει να προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της βορείου Ελλάδος αλλά και την γείτονα χώρα.
Μικρά και λαχταριστά σεκέρ παρέ, σαραγλί και μπακλαβά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από εδώ. Όνειρο της, όπως μου είπε, είναι να καταφέρει να μετατρέψει την ταβέρνα σε ένα μεγάλο εστιατόριο, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες, όπου θα μεταλαμπαδεύει την αγάπη της για το παραδοσιακό φαγητό δημιουργώντας αυθεντικές γεύσεις και μαθαίνοντας στις νεότερές γενιές την απαρχή όλων. Το ψωμί, το τυρί και το βούτυρο. Της το ευχόμαστε ολόψυχα.
Γαλάζια Χάντρα
Μεσημβρία, Αλεξανδρούπολη, Έβρος, τηλ.: 25510 965510
Ωράριο: Tετάρτη-Δευτέρα 11.00-00.00, Τρίτη: Κλειστά