Ένα ιστορικό αρχοντικό μιας άλλης εποχής, που ξεπερνά τον έναν αιώνα ζωής. Εκσυγχρονισμένο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αισθητική του χώρου. Μια κουζίνα που τιμά την Ελλάδα και, μαζί της, τη Θράκη και τη Μακεδονία. Παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, άρτια τεχνική και ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Οι κανόνες της δημοσιότητας και της «αλίευσης» αναγνωστών ή χρηστών απαιτούν ειδήσεις και προβολή γεγονότων ή χώρων συμβατών με το νόμο των μεγάλων αριθμών. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η λογική να αποκλείει από την προβολή και τη δημοσιότητα πρωτοβουλίες και αξιόλογα εγχειρήματα, των οποίων το μοναδικό «μειονέκτημα» είναι ότι δεν συμβαίνουν στην πρωτεύουσα ή σε μία από τις δύο – τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό, ειδικά σε ό,τι αφορά τις Ελληνικές γεύσεις και τη μεγάλη παράδοση της χώρας μας στον τομέα της γαστρονομίας, είναι καταστροφικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η Αθήνα, παρά τον πληθυσμό της, παραμένει ουραγός στην ανάδειξη της Ελληνικής κουζίνας, ενώ αντίθετα οι προσπάθειες που την τιμούν συχνά μένουν στο παρασκήνιο – απλώς επειδή ανθίζουν σε μέρη με πολύ λιγότερα «ευήκοα ώτα».
Σε πολλούς ίσως φανεί περιττός και άνευ λόγου ένας τόσο μεγάλος πρόλογος. Λάθος. Έχουμε ταξιδέψει πολλές φορές στην Ξάνθη, έχουμε επισκεφθεί αρκετούς χώρους και φτάσαμε ακόμη και μέχρι την Κοττάνη (στην ταβέρνα του Τζεμίλ), επειδή μας είπαν πως αξίζει. Όσο κι αν ρωτήσαμε, όμως, κανείς δεν μας μίλησε για ένα εστιατόριο που για λόγους – που θα καταλάβετε στη συνέχεια – επιβάλλει μια υποχρεωτική στάση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον κάτοικο της πόλης.
Το εστιατόριο «Παλαιά Πόλις» βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ξάνθης, η οποία στο σύνολό της αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Εξίσου σημαντικός, τόσο ιστορικά όσο και αισθητικά, είναι και ο ημιυπόγειος χώρος που το φιλοξενεί. Η αναδιαμόρφωση του έγινε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και με τη χρήση παραδοσιακών υλικών, ώστε το σύνολο να αποπνέει την αισθητική και τις ευαισθησίες μιας άλλης εποχής, που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο εξοπλισμό το καθιστούν πραγματικά «place to be».
Ας περάσουμε όμως στο πιο βασικό: τη γευστική πρόταση. Αυτή στηρίζεται ξεκάθαρα στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, με έντονα θρακιώτικα στοιχεία. Η επίκληση της παράδοσης, ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της για να κάνει ένα δείπνο απολαυστικό. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η δεξιότητα της κουζίνας στη διαχείριση της πρώτης ύλης και στην ανάδειξη όλων των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η Ξάνθη διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με τη θάλασσα όσο και με τη γη, με την πεδιάδα αλλά και με το βουνό. Αυτή η γειτνίαση συμβάλλει καθοριστικά στην πληρότητα και την απόλαυση κάθε πιάτου.
Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς, τη γευστική ποιότητα και την αισθητική του χώρου δεν μπορείτε να τις κατανοήσετε πλήρως μόνο διαβάζοντας. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και θα προτείνουμε λίγα πιάτα που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Ο Ξανθιώτικος καβουρμάς είναι ένα από αυτά, όπως και η πατσάγκα (ρολά από φύλλο με μοσχαρίσιο παστουρμά, λιαστή ντομάτα και φέτα). Στα ζυμαρικά, αφού δοκιμάσετε το καπνιστό σκουμπρί, μια εξαιρετική συνέχεια είναι τα πέτουρα Ξάνθης με κόκορα κρασάτο. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε ένα ωραίο αυγολέμονο πιλάφι. Εμείς, πιθανότατα, θα σταματούσαμε κάπου εδώ ή θα αναζητούσαμε κι άλλα πιάτα της ίδιας φιλοσοφίας που θα μας «έκαναν κλικ». Επειδή όμως το καλό κρέας κατέχει πρωτεύουσα θέση στις προτιμήσεις του κοινού, η «Παλαιά Πόλις» προτείνει και εξαιρετικές κοπές από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε γράφοντας πολλά ακόμη. Αν το κάναμε, όμως, θα σας στερούσαμε τη γοητεία της ανακάλυψης. Γι’ αυτό, απλώς σας προτείνουμε να πάτε.