FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
Restaurant

Όλυμπος Νάουσα

Λεωφ. Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54624

Περιγραφή

Το Όλυμπος Νάουσα, για εμάς τους σύγχρονους επισκέπτες ή κατοίκους της πόλης, είναι ένα εστιατόριο. Για την ακρίβεια, είναι ένα εστιατόριο που έλειπε από μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη. Έλειπε όμως και από την εστιατορική σκηνή της πόλης, η οποία είχε, και συνεχίζει να έχει, ανάγκη από κορυφαίους χώρους αφιερωμένους στην υψηλή γαστρονομία, χώρους που συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν τη γαστρονομική της παράδοση.

Εκτός αυτού όμως, το Όλυμπος Νάουσα είναι και ένα μνημείο τέχνης, πολιτισμού και παράδοσης. Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το εστιατόριο και το boutique hotel ON Residence αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα που σηματοδοτεί τη δημιουργία της νέας πόλης, αυτής που χτίστηκε πάνω στα αποκαΐδια της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917. Το πολυτελές κτίριο, μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής, με νεοκλασικά και Belle Époque στοιχεία, άρχισε να λειτουργεί το 1927, περίπου την ίδια εποχή (συμπτωματικά) που άνοιξε τις πόρτες της η διάσημη Coupole στο Montparnasse.

Το Όλυμπος Νάουσα λειτούργησε αδιάκοπα από το 1927 έως το 1994. Επανήλθε εξίσου μεγαλοπρεπές, τριάντα χρόνια μετά, χάρη στο ενδιαφέρον της οικογένειας Τορνιβούκα. Το σημερινό Όλυμπος Νάουσα ξαναζωντανεύει αυτόν τον ιστορικό χώρο και φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζεται από τη φινέτσα, την κομψότητα και το γαστρονομικό επίπεδο μιας αστικής κοινωνίας που συμβαδίζει με την ιστορία και την παράδοσή της.

Όπως είναι περισσότερο από προφανές, ένας χώρος με τέτοιο πολιτιστικό και ιστορικό βάρος δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει γευστικές δημιουργίες που δεν σέβονται την κληρονομιά του. Ούτε και θα μπορούσε να υπηρετήσει την υψηλή γαστρονομία χωρίς επίκεντρο την ελληνικότητα. Με το στόχο τοποθετημένο τόσο ψηλά, η επιλογή του ανθρώπου που θα αναλάμβανε τα ηνία της κουζίνας δεν ήταν εύκολη. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχθηκε, ήταν απολύτως επιτυχημένη.

Ο Executive Chef Δημήτρης Τασιούλας πιθανότατα δεν είχε προορισμό τη γαστρονομία. Προερχόμενος από μεγαλοαστική οικογένεια του Πόντου, σπούδασε ψυχολογία, αλλά τα γονίδια από τη μεριά της μητέρας του τον οδήγησαν τελικά στον χώρο της κουζίνας. Με ένα γεμάτο «δισάκι» εμπειριών, το επιτυχημένο Σεμπρικό, το δικό του χώρο Thria, και συνεργασίες με μεγάλα εστιατόρια της Ευρώπης, ανέλαβε το απαιτητικό project του Όλυμπος Νάουσα. Και φυσικά, πέτυχε.

Η κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις καταβολές του. Διακρίνεται από μια ξεκάθαρη ελληνικότητα με μεγαλοαστικές επιρροές, που προέρχονται τόσο από τις ρίζες της οικογένειάς του όσο και από τις διεθνείς εμπειρίες του. Στα πιάτα του, η παράδοση ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο με τις σύγχρονες αντιλήψεις, χωρίς ποτέ να προδίδει την ελληνική της ψυχή.

Σκόπιμα δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πιάτα: το μενού αλλάζει συχνά. Η συνολική πρόταση, όμως, μπορεί να περιγραφεί σωστά μόνο όταν κάθεστε σε ένα τραπέζι του Όλυμπος Νάουσα, κοιτάζετε το πιάτο και το δοκιμάζετε «με το μυαλό και το μάτι», όπως έλεγε πριν από χρόνια ο τότε PDG της Michelin.

Πληροφορίες

Καθημερινά 07:00-11:00, 13:00-23:30
Τιμή: 70€
- 100€
Κατηγορία:

Chef: Δημήτρης Τασιούλας

Διακρίσεις: FLAG GREEK CUISINE AWARDS 2025 1 ΑΣΤΕΡΙ

Τοποθεσία

Λεωφ. Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54624

Σχετικά Άρθρα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.