Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η λέξη «κιτς» χρησιμοποιείται κυρίως υποτιμητικά για την περιγραφή έργων τέχνης ή εν γένει αντικειμένων των οποίων η αισθητική θεωρείται ψεύτικη, επιτηδευμένη ή ευτελής. Ενίοτε, δηλώνει και έλλειψη καλού γούστου. Στην περίπτωση όμως του μικρού μπιστρό στην οδό Ολύμπου, πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, με το χαριτωμένο όνομα «Κιτς και σε έφαγα», η λέξη «κιτς» λειτουργεί απλώς ως λογοπαίγνιο.
Μιλώντας πιο σοβαρά για αυτό το μικρό και γοητευτικό εστιατόριο, αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι δημιούργημα δύο γυναικών. Η μία, η Λένα, είναι εκείνη που «παράγει» τέχνη, μετασχηματίζει την πρώτη ύλη σε γευστικές δημιουργίες. Η δεύτερη, η Μαρία, είναι συντηρήτρια έργων τέχνης και υποστηρίζει τη Λένα, και οι δύο ρόλοι άλλωστε, συνδέονται άμεσα μέσα από μια κοινή σχέση με την τέχνη.
Αυτό το ενδιαφέρον mix and match, η μίξη δηλαδή δύο καλλιτεχνικών οπτικών, έχει περάσει και στο χώρο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που εκπλήσσει, που σε κάνει να το παρατηρείς διαρκώς και που τελικά το βρίσκεις χαριτωμένο, καθώς καταφέρνει να μεταμορφώσει ένα κοινό και αδιάφορο ισόγειο πολυκατοικίας σε χώρο με χαρακτήρα.
Το «Κιτς και σε έφαγα» όμως δεν είναι μόνο αισθητική, είναι και φαγητό. Οι ρίζες του μενού βρίσκονται μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στην πατρίδα της σεφ Ελένης Τοδούλου, την Ήπειρο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή όπου το κόστος λειτουργίας ενός εστιατορίου και η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κοινού δυσκολεύουν την πορεία πολλών επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η Μαρία και η «σύντροφός της εν όπλοις» τόλμησαν, και όπως φαίνεται, οι φίλοι του φαγητού, εκτιμώντας το ως πολιτισμικό αγαθό, τις στήριξαν.
Όσον αφορά το «τι θα φάμε σήμερα», τα πράγματα είναι απλά: το «Κιτς και σε έφαγα» προτείνει μια καθαρόαιμη ελληνική κουζίνα με Ηπειρώτικο χαρακτήρα. Τα περισσότερα προϊόντα φτάνουν από την Ήπειρο και προέρχονται, όπου είναι δυνατόν, από μικρούς παραγωγούς που ασκούν βιολογική καλλιέργεια. Ό,τι βγαίνει από τα χέρια της Μαρίας και φτάνει στο τραπέζι είναι ενδιαφέρον και αξιόλογο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω – και επισημαίνω – τα πράσα στη σχάρα, την προβατίνα στο ζουμί της, γεμάτη δύναμη και χαρακτήρα, καθώς και τα γλυκάδια. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες προτάσεις, αρκετές για να ικανοποιήσουν τις γευστικές προτιμήσεις ακόμη και μιας μεγάλης παρέας.
Το «Κιτς και σε έφαγα» είναι ένας χώρος με ενδιαφέρον φαγητό, καλλιτεχνική αύρα και δύο δημιουργούς με τις οποίες αξίζει πραγματικά να συζητά κανείς.