FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
Restaurant

Grande Dame Athenian Tavern

Νίκης 46, Αθήνα, TK 10558

Περιγραφή

Ένα παραδοσιακό κτίριο με μεγαλοαστικά χαρακτηριστικά φιλοξενεί ένα καθαρόαιμο αστικό εστιατόριο με ενδιαφέρουσα αισθητική και κουζίνα που διατηρεί σοβαρά στοιχεία της παράδοσης, ενώ παράλληλα υπηρετεί τη σύγχρονη γεύση με έμφαση στο κρέας

 

 

Όπως λέει – και διδάσκει πλέον τα πάντα – η τεχνητή νοημοσύνη, η έκφραση Grande Dame υποδηλώνει μια «μεγάλη» (με την έννοια της μεγαλοσύνης) κυρία, με βασικά χαρακτηριστικά την κομψότητα, το αριστοκρατικό, αστικό στυλ και τις βαθιές γνώσεις στον τομέα της. Δεν γνωρίζουμε αν, ο Γιάννης Σολάκης όταν σχεδίαζε το εστιατόριο και του έδινε το όνομα Grande Dame, είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του. Πιθανότατα όχι. Όπως θα δούμε όμως, η επιλογή αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη.

Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Νίκης στον αριθμό 46, που σήμερα στεγάζει το εστιατόριο, έχει ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική του και τη συνολική του εικόνα, είναι βέβαιο ότι την εποχή που χτίστηκε, ο χαρακτηρισμός «αριστοκρατικό» του ταίριαζε γάντι. Άλλωστε, με τη φειδώ αισθητικής που χαρακτηρίζει την Αθήνα – τότε και ακόμη και σήμερα – το συγκεκριμένο κτίριο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς.

Ο επισκέπτης, περνώντας το κατώφλι του εστιατορίου, βρίσκεται σε έναν χώρο με κυρίαρχο στοιχείο τα ασπρόμαυρα πλακάκια. Μπορεί να μοιάζουν ξεχασμένα για τη σημερινή εποχή, ωστόσο αποπνέουν μια αίσθηση αστικισμού που χάνεται – αν δεν έχει ήδη χαθεί. Την εικόνα ενισχύει το mix & match των επιμέρους διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων. Ο συνδυασμός τους χαρακτηρίζεται από κομψότητα και δημιουργεί μια συνολικά ενδιαφέρουσα αισθητική, που σου επιτρέπει να αισθάνεσαι άνετα και οικεία στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο στοιχείο που χαρακτηρίζει μια Grande Dame – τις βαθιές γνώσεις στον τομέα της – η παρουσία και μόνο του Γιάννη Σολάκη αρκεί για να το επιβεβαιώσει.

Ανάλογη φιλοσοφία mix & match συναντάμε και στο μενού. Η κλασική Ελληνική κουζίνα είναι απολύτως παρούσα, κυρίως στα ορεκτικά και στην Αθηναϊκή σαλάτα, η οποία είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Ειδικά για τον ξένο επισκέπτη, ένα ποτ-πουρί από μικρά πιάτα αντίστοιχου περιεχομένου προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα του τι σημαίνει ελληνική κουζίνα του μεζέ και των αλοιφών. Φυσικά, αυτή η επιλογή δεν περνά απαρατήρητη ούτε από τον Έλληνα πελάτη – το αντίθετο μάλιστα.

Όσον αφορά τις σύγχρονες τάσεις και τη λατρεία του κρέατος, το εστιατόριο διαθέτει μια χειροποίητη εγκατάσταση που επιτρέπει το αργό ψήσιμο με κάρβουνα, αξιοποιώντας τόσο τη φλόγα όσο και τον καπνό. Η ποικιλία των κρεάτων είναι υπεραρκετή, η ποιότητά τους πολύ καλή και το ψήσιμο όπως πρέπει, ή,  για τους αμετανόητους, όπως το ζητήσουν.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιος πρότεινε ως προορισμό βραδινής εξόδου χώρους στην περιφέρεια της Πλάκας, η απάντηση ήταν συνήθως χλιαρά αρνητική. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν χώροι που αξίζουν, και με το παραπάνω, ως προορισμοί μιας βραδινής εξόδου. Το Grande Dame είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς.

 

Πληροφορίες

Καθημερινά 13:00 - 00:30
Τιμή: 40€
- 60€
Κατηγορία:

Chef: Γιάννης Σολάκης

Διακρίσεις: FLAG GREEK CUISINE AWARDS 2025 CITATION

Τοποθεσία

Νίκης 46, Αθήνα, TK 10558

Σχετικά Άρθρα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.