Λένε ότι πίσω από κάθε διάσημο άντρα κρύβεται πάντα μία γυναίκα. Στην περίπτωση μας, η γνωστή αυτή ρήση αλλάζει και γίνεται «Πίσω από ένα καλό εστιατόριο κρύβονται δύο γυναίκες». Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η ιστορία του γνωστού, στους Αθηναίους, και όχι μόνο, εστιατορίου της περιοχής του Καρέα «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους, ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή.
Η ιστορία ξεκινάει από τη Σχοινούσα το 1992, όταν η κυρία Ποθητή άνοιξε το μικρό εστιατόριο της και φίλευε τους τουρίστες με ό,τι καλό προσέφερε το μποστάνι της ή η ψαριά που έφερνε η βάρκα τους. Κάποτε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τα παιδιά μεγάλωσαν (πέντε παρακαλώ) και τρία από αυτά «πάτησαν» στον Καρέα και το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» έγινε πραγματικότητα.
Εδω μπαίνει στο παιχνίδι και το δεύτερο όνομα, αυτό της Φιλίτσας Καραμανλή. Ήρθε στο νησί για λίγο, ερωτεύτηκε το μεγάλο γιο της Ποθητής, τον Αντώνη, κι έμεινε.
Το επιμύθιο είναι απλό. Η Ποθητή έβαλε τα θεμέλια της ποιότητας και η Φιλίτσα έχτισε πάνω τους μια κουζίνα, πάντα ελληνική αλλά πιο σύγχρονη, και με πινελιές λίγο φευγάτες.
Προφανώς το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» δεν είναι στις Κυκλάδες. Όμως, θυμίζει καράβι – σκαρφαλωμένο με ένα μαγικό τρόπο – στο βουνό που αφήνει το μάτι του επιβάτη (για την ακρίβεια, του πελάτη) να μαγεύεται από το θαύμα της θάλασσας του Σαρωνικού και τον κάνει να νομίζει ότι βρίσκεται στις Κυκλάδες. Η συγκεκριμένη εντύπωση παραμένει ζωντανή και όταν κοιτάμε την ψαριέρα με την τεράστια ποικιλία της, που ο Άγγελος Κωβαίος τα φέρνει καθημερινά από το νησί του, τη Σχοινούσα και από τις γειτονικές Κυκλάδες.
Επειδή όμως η πρώτη ύλη μικρή σημασία έχει, αν δεν υπάρχει η δεξιότητα του σεφ, η κουζίνα, έχει κι αυτή με τη σειρά της έναν άξιο καπετάνιο – τη Φιλίτσα Καραμανλή, για την οποία ήδη μιλήσαμε. Ξεκινώντας αντίστροφα, θα μιλήσουμε για την άψογη διαχείριση των ψαριών. Πριν από αυτά, υπάρχουν τα ορεκτικά και τα πρώτα. Εξαιρετικά οστρακοειδή, γευστικά ωμά, όπως το tartare τόνου με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, αλλά και πολλά ακόμα, antipasti, όπως θα λέγαμε στα Ιταλικά.
Το μαγείρεμα της Φιλίτσας διακρίνεται για τη γνήσια ελληνικότητα του, αλλά και για την ικανότητα της στο να ενσωματώνει καινούργια πράγματα με μέτρο, που κάνουν το σύνολο να φαίνεται πιο σύγχρονο και πιο φρέσκο. Ψάχνετε για κάτι καλύτερο; Δεν χρειάζεται, θα έλεγα!