«Φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε. Ήλιος λες και τελείωσε ο χειμώνας». Οι στίχοι του Νίκου Παπάζογλου μού ήρθαν στο νου, καθώς αυτό το ανοιξιάτικο βράδυ του Μάη, η Σαλονικιώτικη αύρα ενός καφενείου μάς παρέσυρε και, ενώ ήμασταν στον Κεραμεικό, νομίζαμε ότι τρώγαμε κάπου στη Θεσσαλονίκη.
Στο πάτωμα μωσαϊκό και πέτρα στους τοίχους, που έχει παραμείνει ατόφια από τότε που ο χώρος αποτελούσε μέρος παλιού λατομείου της περιοχής. Οι λεπτομέρειες που σε κερδίζουν, είναι οι κεραμικές δημιουργίες της Κατερίνας Λατούφη.
Το Σεράμικο είναι αδερφάκι του Σέμπρικο, που λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη και είναι δημιούργημα της Σάντρας Αγοροπούλου και του αδερφού της, Ηλία.
Το μενού έχει αναλάβει ο βορειοελλαδίτης Chef Γιώργος Μποϊδάνης, οπαδός των καθαρών γεύσεων, που με τη βοήθεια των μυρωδικών και των μπαχαρικών, που δε λείπουν ποτέ από τα μαγειρέματα στη Βόρεια Ελλάδα, με τα πιάτα του ξυπνά αναμνήσεις. Το μενού στηρίζεται σε ελληνικές πρώτες ύλες και στις μικρασιατικές ρίζες του chef, καθώς και στην εποχικότητα.
Δοκιμάσαμε το νέο καλοκαιρινό μενού και ξεχώρισα κάποια πιάτα, τα οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα.
Ξεκινήστε με την τοματοσαλάτα Καλύμνου, με μελιτσάνα και ξύγαλο, όπου το κρίταμο έκανε τη διαφορά! Τα ψητά φασολάκια με σάλτσα ρομέσκο, φρέσκο κρεμμύδι και κάπαρη σκόρδου, μην τα χάσετε! Πολύ γευστικές και οι κροκέτες κόκορα κρασάτου με γραβιέρα και μαρμελάδα πιπεριάς.
Το chevre ψήνεται και σερβίρεται με κομπόστα φρούτων και φιλέ αμυγδάλου. Το πιάτο που δε φεύγει ποτέ από το μενού είναι τα χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγό μάτι. Το ριζότο τομάτας με nduja, ξύγαλο και chips από κρεμμύδι, θα το χαρακτήριζα αδύναμο και ατυχές πιάτο.Σε όσους αρέσει το συκώτι, θα πρότεινα αυτό το πιάτο καθώς είναι ωραίος ο συνδυασμός με μανιτάρια και δενδρολίβανο.
Καλό αρμενοβίλ έχω γευτεί μόνο στη Θεσσαλονίκη και μπορώ να πω ότι αυτό εδώ, που συνδυάζεται με σάλτσα σοκολάτας αμαρέτο και καραμελωμένα αμύγδαλα, ήταν ισάξιο.
Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη και διαθέτει αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες με τους μικρούς παραγωγούς.