To αποδεικνύει η πρόσφατη έρευνα της Chef’s Pencil, η οποία ανέλυσε τα μενού σε περισσότερα από 500 εστιατόρια, βραβευμένα με αστέρι Michelin στην Ευρώπη και έφτιαξε έναν χάρτη με τα 25 πιο οικονομικά, τα οποία προσφέρουν ένα «menu du jour», ελληνιστί μενού της ημέρας, που συνήθως σερβίρεται στο μεσημεριανό γεύμα με 30 ευρώ ή και λιγότερο, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο για ένα προσιτό γεύμα με αστέρι Michelin.
Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, καλό είναι να έχετε κατά νου, που μπορείτε να χαρείτε ένα υπέροχο δείπνο χωρίς να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας.
Ο ιστότοπος δημιούργησε επίσης μια λίστα με τα 10 κορυφαία από τα πιο προσιτά βραβευμένα εστιατόρια στην Ευρώπη, επτά από τα οποία βρίσκονται στη Γαλλία. Ωστόσο, την πρώτη θέση κέρδισε το L’Antic Molí που βρίσκεται στην περιοχή Ulldecona, δύο ώρες μακρυά από τη Βαρκελώνη, όπου ο σεφ Vicent Guimerà Sales σερβίρει ένα γεύμα 20 ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της Ουγγαρίας στη λίστα, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος γαστρονομικά, καθώς διαθέτει επτά εστιατόρια με αστέρια και τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Η Βουδαπέστη, μάλιστα, ψηφίστηκε ως ο δεύτερος πιο υποτιμημένος προορισμός για φαγητό στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμφανίζεται στη λίστα, καθώς τα εστιατόρια του υπερβαίνουν το κριτήριο του ανώτατου ορίου των 30 ευρώ.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο προσιτά εστιατόρια της Ευρώπης με αστέρια Michelin.
1. L’Antic Molí, Ισπανία – 20 € το άτομο
Εκτός από ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ισπανία, το L’Antic Molí, που απέχει περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βαρκελώνη, είναι το πιο προσιτό εστιατόριο με αστέρι Michelin στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται, στην καρδιά της Ισπανίας, σε έναν πρώην αλευρόμυλο, είναι περιτριγυρισμένο από πράσινο και έχει όμορφη πανοραμική θέα. Επιπλέον, όπως λέει ο σεφ του, Vicent Guimerà Sales, είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη φιλοσοφία του Slow Food, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και στους ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή «Terres de l’Ebre» και τους παραγωγούς της, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων και το κόστος.
Carretera Ulldecona – La Sénia, KM 10, 43550 Ulldecona, Tarragona, Ισπανία
2. La Robe, Γαλλία – 24 € το άτομο
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το εκλεπτυσμένο εστιατόριο La Robe στο Montaigu της Γαλλίας, στην περιοχή Pays de la Loire. Η τραπεζαρία, που απλώνεται σε δύο ορόφους, έχει μια ιδιαίτερα οικεία ατμόσφαιρα. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιάτα του σεφ Xavier Giraudet σε προσιτές τιμές ή απλώς επιλέξετε το μενού με 24 ευρώ το άτομο.
3 Pl. Larevellière Lépeaux, 85600 Montaigu, Γαλλία
3. Hostellerie la Montagne, Γαλλία – 25 € το άτομο
Αυτό το όμορφο εστιατόριο βρίσκεται στο ήσυχο χωριό Colombey-les-Deux-Églises όπου έζησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Charles de Gaulle (και θάφτηκε αργότερα), γι’ αυτό και η τραπεζαρία του ονομάζεται «A la table du General» (στο τραπέζι του Στρατηγού). Ο σεφ Jean-Baptiste Natali χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά για να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή κουζίνα, που αποτελεί μια σύγχρονη αντίληψη της γαλλικής γαστρονομίας και προτείνει ένα «menu du marché», (μενού της αγοράς), που ξεκινά από 25 ευρώ, και αποτελείται από ένα ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.
10 rue Pisseloup, Colombey-les-Deux-Églises, 52330, Γαλλία
4. Les Clefs d’Argent, Mont-de-Marsan- 25 € το άτομο
Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε ένα άλλο γαλλικό εστιατόριο, το Les Clefs d’Argent στο Mont-de-Marsan. Ο σεφ Christophe Dupouy προσφέρει ένα μενού που ερμηνεύει τις γεύσεις της περιοχής μέσα από το δικό του σύγχρονο εξωτικό πρίσμα. Πρόκειται για μια «très chic» επιλογή, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το «Le Menu Retour du Marché», με τρία πρωτότυπα και προσεγμένα πιάτα, που παρασκευάζονται από τα υλικά της ημέρας και την έμπνευση του Christophe, διαθέσιμα μόνο για μεσημεριανό από Τρίτη έως Παρασκευή.
333 Av. Martyrs de la Résistance, 40000 Mont-de-Marsan, Γαλλία
5. Essência, Ουγγαρία – 25 € το άτομο
Το Essência, στη Βουδαπέστη, είναι το εστιατόριο με επικεφαλής ένα ζευγάρι Πορτογαλο-Ουγγρών, τον Tiago και την Éva Sabarigo. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πρωτότυπο μενού που βασίζεται στην ουγγρική και την πορτογαλική κουζίνα, επιλέγοντας το «fusion» γευσιγνωσίας-μενού που συνδυάζει τις δύο κουλτούρες. Βεβαίβως, δεν λείπουν οι προτάσεις για μεσημεριανό που ξεκινούν από 25 ευρώ το άτομο.
Sas u 17, 1051, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
6. Hotel Restaurant Le France – 26 € το άτομο
Το Hotel Restaurant Le France είναι μια πολύ φιλόξενη διεύθυνση στην καρδιά του Haut-Doubs που φημίζεται για τους καταρράκτες και την ωρολογοποιία. Εδώ, ο σεφ Hugues Droz δελεάζει με δημιουργικά πιάτα, που συνδυάζουν γεύσεις, τοπικότητα, εφευρετικότητα και εξαιρετική τεχνική. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε ένα ζεστό περιβάλλον, όπου το design συναντά την τοπική κουλτούρα, με εκλεπτυσμένες διακοσμητικές λεπτομέριες. Ο Hugues Droz προσφέρει επίσης, σε όσους ενδιαφέρονται, ένα γευστικό master class μαγειρικής.
8 place Maxime-Cupillard, Villers-le-Lac, 25130, Γαλλία
7. Le Mascaret – 26 € το άτομο
Το Le Mascaret στεγάζεται στους χώρους ενός πρώην οικοτροφείο θηλέων στην Blainville-sur-Mer, μια μικρή πόλη της Νορμανδίας και διαθέτει αυλή και κήπο με βότανα. Το αναμφισβήτητα μπαρόκ σκηνικό, διαθέτει μοντέρνες πινελιές, ενώ το μενού περιλαμβάνει γαλλικά πιάτα που συνδυάσουν την παράδοση και τη νεωτερικότητα. Τα εξαιρετικά δημιουργικά πιάτα του σεφ Philippe Hardy σερβίρονται και στην «la petite table» μεσημεριανή εκδοχή, με 26 ευρώ ανά άτομο. Υπάρχουν επίσης πρωτότυπα και μπαρόκ δωμάτια, σε περίπτωση που θέλετε να περάσετε τη νύχτα σας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
1 Rue de Bas, 50560 Blainville-sur-Mer, Γαλλία
8. Silabario, Ισπανία – 27 € το άτομο
Το εστιατόριο Silabario βρίσκεται στο Vigo, στην περιοχή της Γαλικίας, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας. Το σκηνικό του αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, δεδομένης της τοποθεσίας του κάτω από τον τολμηρό avant-garde γυάλινο θόλο στην έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Real Club Celta de Vigo. Ο σεφ Alberto González Prelcic ετοιμάζει μια γευστική σειρά από πιάτα που σέβονται τις παραδόσεις της Γαλικίας, με φρέσκια αντίληψη και υλικά από την τοπική αγορά σε πολύ προσιτή τιμή. Το μενού, με 27 ευρώ το άτομο, διατίθεται από Δευτέρα έως Πέμπτη για μεσημεριανό και βραδινό, ενώ την Παρασκευή σερβίρεται μόνο το μεσημέρι.
Rúa do Príncipe, 36202 Vigo, Pontevedra, Ισπανία
9. Auberge du Cep, Γαλλία – 27 € το άτομο
Το Auberge du Cep βρίσκεται σε μια διάσημη διαδρομή κρασιού της Βουργουνδίας, στην περιοχή Beaujolais. Επικεφαλής του εστιατορίου είναι ο σεφ Aurélien Merot, ο οποίος ξεχωρίζει για εμβληματικά πιάτα με άκρως γαλλικό στιλ, που γιορτάζουν το terroir της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στα jus και τις σάλτσες. Προσφέρει πολλά μενού γευσιγνωσίας που συνδυάζονται με την αξιοσημείωτη επιλογή τοπικών κρασιών. Δοκιμάστε το «menu du marché Grille-Midi» με 27 ευρώ, που σερβίρεται καθημερινά για μεσημεριανό γεύμα, εκτός Σαββάτου και επίσημων αργιών.
11 Rue des Quatre Vents, 69820 Fleurie, Γαλλία
10. La Grange de Belle-Église, Γαλλία – 27 € ανά άτομο
Φιλόξενο, ήσυχο και ταυτόχρονα κλασικό και κομψό το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο La Grange de Belle-Église στο Belle-Église, στην περιοχή της Άνω Γαλλίας, εκφράζει την πεμπτουσία της γαλλικής γαστρονομικής στάσης. O σεφ Marc Duval στην κομψή και άνετη σάλα του εστιατορίου με θέα σε έναν υπέροχο κήπο, σερβίρει κλασικά γαλλικά πιάτα με υλικά υψηλής ποιότητας και μεγάλη ποικιλία από κρασιά και σαμπάνιες Μπορντό. Το «menu du marché» είναι διαθέσιμο το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (εκτός αργιών) και αγαπά τα φρέσκα εποχικά προϊόντα.
28 Bd de Belle Église, 60540 Belle-Église, Γαλλία
A` Δημοσίευση: 22.10.22 Updated: 31.03.23