FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ρίζες – Το χωριό του μπάρμπα Γιάννη
Rizes-table

Ρίζες – Το χωριό του μπάρμπα Γιάννη

Οι «Ρίζες» είναι ένα αυθεντικό αγροτουριστικό κατάλυμα λίγο έξω από τη χώρα της Μυκόνου, στην περιοχή Άνω Μερά, που αναβιώνει την παραδοσιακή ζωή και κουλτούρα του νησιού

 

Μέσα από το παραδοσιακά διακοσμημένο σπίτι, τους κήπους, τα οικόσιτα ζώα και τα workshops, οι επισκέπτες βιώνουν την καθημερινότητα και τα έθιμα των προγόνων μας. Η οικογένεια Ζουγανέλη, συνεχίζει την παράδοση με σεβασμό και μεράκι. Στις Ρίζες οι επισκέπτες μαθαίνουν μέσα από βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής και παρασκευής ψωμιού, αυθεντικές τοπικές συνταγές με φρέσκα προϊόντα από τον αγρό.

Επιπλέον, οργανώνονται εκδρομές με βάρκα ώστε οι επισκέπτες να ανακαλύψουν την ομορφιά της Μυκόνου από την οπτική της θάλασσας. Με σεβασμό στην παράδοση, οι Ρίζες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει πολιτισμό, φύση και αυθεντική φιλοξενία.

Κατά την παράδοση «Χωριό» στο νησί της Μυκόνου είναι η αυτόνομη κατοικία, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο ανεξάρτητων κτισμάτων, στην οποία η οικογένεια από τα παλιά τα χρόνια, παρήγαγε τα προς το ζην από τη δική της γη και οικόσιτα ζώα. Εκείνα τα χρόνια, οι ανέσεις λιγοστές…στο σπίτι έκαιγε μια λάμπα πετρελαίου. Οι άντρες δούλευαν τη γη ή ήταν στα καΐκια για να φέρουν στο σπίτι τα προς το ζην. Οι γυναίκες βοηθούσαν και εκείνες και πέραν της ανατροφής των παιδιών, συμμετείχαν ενεργά στις αγροτικές εργασίες.

Στις «Ρίζες» που επισκέφθηκα φέτος, γνώρισα από κοντά την οικογένεια Ζουγανέλη, που αναβιώνει τη ζωή μιας άλλης εποχής του νησιού και μας μεταφέρει την κουλτούρα τους.
«Χωριό» για αυτούς είναι ο ξυλόφουρνος που ο γιος της οικογένειας – ο Γιάννης (ακούει στο όνομα του παππού, στον οποίο ανήκε έκταση) – ζυμώνει και φουρνίζει το ψωμί και το φαγητό της ημέρας, ακούγοντας μουσική από αξημέρωτα. 

Έχουν δικά τους ζώα, που θα τα δεις φτάνοντας στη φάρμα. Ένα τυροκομείο που παρήγαγαν μέχρι πρότινος το δικό τους τυρί. Ένα αμπέλι που φροντίζουν τα σταφύλια και όταν πάει καλά η σοδειά φτιάχνουν το δικό τους κρασί. Δεν λείπουν το μποστάνι με τα φρέσκα λαχανικά και τα δέντρα με τα ζουμερά φρούτα. Είναι το σπίτι που μεγάλωσαν την οικογένειά τους και το ζευγάρι μένει μόνιμα εκεί χειμώνα – καλοκαίρι, με τις συνθήκες που ζούσαν οι παππούδες και οι γονείς τους και όχι με τις σημερινές ανέσεις. 

Αλλά όπως μας είπε η Γιώτα – η σύζυγος του Νικόλα Ζουγανέλη – που μας ξενάγησε στη φάρμα, το αγαπούν και ζουν εκεί από επιλογή, θέλοντας να συνεχίσουν την παράδοση.
Ζουν σε ένα από τα έξι σπίτια που βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα και είναι χτισμένα με την παραδοσιακή Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική. Η τουαλέτα είναι εκτός σπιτιού όπως ήταν τα παλιά χρόνια.

 

Τα υπόλοιπα πέντε σπίτια, νοικιάζονται και μπορεί κάποιος να επιλέξει να μείνει σε ένα από αυτά και να νιώσει ότι έχει μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα πλούσιο πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο στην καρδιά του αγροκτήματος. Η ταβέρνα τους λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το μεσημέρι και όλα τα λαχανικά είναι από τον κήπο τους.

 

Η χωριάτικη που δοκιμάσαμε, ήταν με κατακόκκινη, λαχταριστή τομάτα και ατζούρι Μυκονιάτικο και πετρωτή (ντόπιο τυρί) από το νησί. Η μόστρα με χειροποίητο παξιμάδι και ντόπια κοπανιστή.
Η παραδοσιακή κρομμυδόπιτα Μυκόνου, με τροβολιά (τοπικό ανάλατο τυρί) και φύλλο ανοιγμένο στο χέρι από μια συνταγή της μάνας του Νικόλα. Το Μυκονιάτικο λουκάνικο με τα μυρωδικά του και οι χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες αφράτοι και καλοτηγανισμένοι.

 

Τα κρεατικά τους ψήνονται στον ξυλόφουρνο και έχουν πάντα και κάποια μαγειρευτά ημέρας.

Δραστηριότητες

Κάποιες Κυριακές οργανώνονται γλέντια με παραδοσιακή μουσική και σαμπούνες και ψήνουν κρέας αντικριστά. Επίσης, αν οι επισκέπτες θελήσουν, μπορούν να κάνουν βόλτα με αγροτική άμαξα στο αγρόκτημα και στα χωράφια. Ένα ιδιωτικό μάθημα μαγειρικής, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να συλλέξουν φρέσκα υλικά, απευθείας από τον κήπο της φάρμας. Με καθοδήγηση από τους ανθρώπους της φάρμας, δημιουργούν αυτοσχέδιες συνταγές με βάση το ψάρι ή το κρέας, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.
Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, οι επισκέπτες απολαμβάνουν το γεύμα που ετοίμασαν, βιώνοντας μια αυθεντική εμπειρία “farm to table”.

 

Υπάρχει η δυνατότητα για τον επισκέπτη – μέσα από μια μοναδική διαδρομή προς τις δυσπρόσιτες και άγνωστες σε πολλούς, πλαγιές της Μυκόνου – να φτάσει με ξεναγό σε ένα μικρό παλιό και παραδοσιακό Μυκονιάτικο σπίτι (κελί) στην κορυφή του βουνού.
Στην αυλή του σπιτιού έχει ετοιμαστεί ένα πλούσιο γεύμα, που αποτελείται από τα πιο γνωστά Μυκονιάτικα εδέσματα και παραδοσιακά πιάτα, συνοδευόμενα από την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει η φύση και μια μαγευτική θέα προς το απέραντο γαλάζιο! Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι κρασί! 

Επίσης είναι εμπειρία και μια γραφική βόλτα που οργανώνεται με σκάφος προς τις πιο ξεχωριστές και απομονωμένες παραλίες του νησιού, μακριά από την πολυκοσμία.

Για μένα αυτό το αγρόκτημα – και σε αυτό ίσως συμβάλει πολύ το ότι οι δικές μου ρίζες είναι από το νησί – είναι ένα ταξίδι πίσω στις ΡΙΖΕΣ μας… Μια διαδρομή στο χρόνο και την ιστορία της αυθεντικής Μυκόνου του τότε!

Rizes Mykonos Folklore Farmstead

Άνω Μερά, Χώρα, Μύκονος ΤΚ 84600
Ωράριο: Καθημερινά από νωρίς το πρωί - 21:00
Τιμή: 30€
- 50€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.