fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Riesling: Το διάσημο γερμανικό σταφύλι που έχει κατακτήσει τον κόσμο
Riesling

Riesling: Το διάσημο γερμανικό σταφύλι που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Μερικές βασικές γνώσεις γύρω από το Riesling και 3 ετικέτες που σας προτείνουμε για να το απολαύσετε.

 

Το Riesling, από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολύπλευρα σταφύλια για παραγωγή κρασιού στον κόσμο, μέχρι τα 90s το έβρισκες μόνο στη Γερμανία. Tα τελευταία 30 χρόνια όμως, υπάρχει σχεδόν σε κάθε οινοποιητική ζώνη στον κόσμο. Πριν από αυτό, (στις δεκαετίες των 50s-80s), μια άλλη γερμανική ετικέτα κυριαρχούσε στον κόσμο του κρασιού. Μιλάμε για το Blue Nun, ένα μαζικά παραγόμενο και ευκολόπιοτο κρασί, καθώς η γλύκα του ισορροπούσε (ή κάποιες φορές υπερτερούσε) τη φυσική οξύτητα του σταφυλιού. Παρόλα αυτά, η μαζικότητά του δεν ήταν σε ευθεία αναλογία με την ποιότητά του, έχοντας φτάσει να συνδέσει το όνομα του σταφυλιού με το μαζικά παραγόμενο, γλυκό και ενίοτε κατώτερης ποιότητας κρασί.

 

Η ιστορία του Riesling

 

Με την καθοδική πορεία του Blue Nun και την εμφάνιση σημαντικών οινοποιών στην οινική σκηνή, ξεκινάει εκ νέου η ανοδική πορεία του σταφυλιού Riesling, που έχει φτάσει να κατακτήσει τον κόσμο, τόσο λόγω της ποιότητας των κρασιών που δίνει, όσο και λόγω του πολύπλευρου χαρακτήρα του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. To Riesling, είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού, του είδους Vitis Vinifera, που προέρχεται από την περιοχή του Ρήνου. Σύγχρονες μελέτες με DNA μάλιστα, έχουν δείξει ότι μακρινός πρόγονός του είναι η γαλλική ποικιλία Gouais blanc, ένα σταφύλι διαδεδομένο κατά τον Μεσαίωνα.

μπουκάλια με κρασί Riesling
Πηγή: Instagram

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξή του, εμφανίζονται πίσω στο 1435, στην καταγραφή της αποθήκης ενός κόμη στην περιοχή του Russelheim. Το 1477, το Riesling κάνει την εμφάνισή του και στην περιοχή της Αλσατίας, ενώ το 1552 το βρίσκουμε στο βιβλίο “Herbal”, του Γερμανού Βοτανολόγου Hieronymus Bock.

 

Τα χαρακτηριστικά του

 

Το Riesling χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη οξύτητα και παράλλλα θεωρείται και ως ένα από τα πιο εκφραστικά σταφύλια παγκοσμίως. Αυτό γιατί είναι ικανό να δώσει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τον τόπο στον οποίο θα καλλιεργηθεί.

σταφυλια riesling
Πηγή: Instagram

Έτσι, σε ψυχρά κλίματα θα δώσει κρασιά με υψηλή οξύτητα και λεπτό σώμα, με τα αρώματά του να θυμίζουν λάιμ, γιασεμί και πράσινο μήλο. Αντίθετα, σε πιο ζεστά κλίματα θα δώσει κρασιά με πιο γεμάτο σώμα και τα αρώματά του θα σας θυμίσουν κηρήθρες, μέλι και τροπικά φρούτα, όπως ο ανανάς ή το ώριμο βερίκοκο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό άρωμα στα Riesling, που δεν είναι άλλο από το άρωμα της βενζίνης!

αμπελοτοπια με riesling
Πηγή: Instagram

Η ιδιαίτερα υψηλή οξύτητα του σταφυλιού, δίνει τη δυνατότητα στους οινοποιούς να παράγουν γλυκά κρασιά, ώστε να εξισορροπήσουν αυτήν την ιδιαίτερα έντονη αίσθηση που σου αφήνει η οξύτητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, δηλαδή η οξύτητα και τα αρκετά υπολειμματικά σάκχαρα, είναι πρώτης τάξεως φυσικά συντηρητικά για το κρασί. Έτσι, μην εκπλαγείτε από το πόσο πολύ και όμορφα παλαιώνουν τα Riesling.

 

Οι σημαντικότες περιοχές καλλιέργειάς του

 

Σήμερα, το Riesling είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία της Γερμανίας, με συνολική επιφάνεια να αγγίζει τα 23.596 εκτάρια γης. Σημαντική περιοχή για το σταφύλι αποτελεί και η Αλσατία (άλλωστε είναι ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή του Mosel, στη Γερμανία, όπου το σταφύλι βρίσκεται σε αφθονία). Επιπλέον, θα τη βρείτε σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία και στις ΗΠΑ, κυρίως στις πολιτείες του Oregon και της Washington.

 

3 ετικέτες, για μπείτε στον μαγικό κόσμο του Riesling

 

Dr. Loosen Erdener Treppchen Kabinnett

Το Kabinett είναι το πιο ελαφρύ, πιο λεπτό στυλ Riesling στη Γερμανία, που παράγεται από τα πρώτα τρυγημένα σταφύλια από τα καλύτερα αμπελοτόπια.

μπουκαλι κρασιου Kabinett
Πηγή: winebtb.com

Η ζύμωση διακόπτεται με ψύξη, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο τελικό αλκοόλ (συνήθως 7,5-8,5%) και μέτρια σε ποσότητα υπολειμματική γλυκύτητα, που εξισορροπεί υπέροχα την οξύτητα. Γεμάτο φρούτα και άνθη τόσο η μύτη όσο και το στόμα, δοκιμάστε το αρκούντως παγωμένο.

 

Emile Beyer Riesling Les Traditions

Η οικογένεια Beyer έχει μακρά παράδοση στην Αλσατία, που ξεκινάει από τον 16ο αιώνα.

μπουκαλι riesling tradition
Πηγή: cellartracker.com

Πρόκειται για ένα ελαφρύ και απολαυστικό Riesling, με αρώματα ανθικά και φρουτένια, με δροσερή οξύτητα, η οποία δένει αρμονικά με ελάχιστη γλύκα.

 

Charles Smith Kung Fu Riesling

Πρόκειται για ένα νεοκοσμίτικο Riesling, από την πολιτεία της Washington, το οποίο έχει ζυμώσει σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

μπουκαλι με Kung Fu riesling
Πηγή: Instagram

Στη μύτη θα βρείτε μάνγκο και ροδάκινο, ενώ η οξύτητά του και μια ιδέα μεταλλικότητας στο στόμα θα το κάνουν ιδανικό ταίρι με ένα ψάρι.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα