fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Βενετσιάνικο Πηγάδι
Βενετσιάνικο Πηγάδι

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Αξιοσημείωτα Καλό

Βενετσιάνικο Πηγάδι

Το Βενετσιάνικο Πηγάδι στην Κέρκυρα, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του Γιάννη Βλάχου, παίζει πλέον σε Ελληνικό ταμπλό με δημιουργικό οίστρο και αρχοντικό προφίλ.

 

Η περιοχή του Καμπιέλο είναι η πιο παλιά και συνάμα πιο γραφική συνοικία στην Κέρκυρα. Διάσημη για τον αέρα Νότιας Ιταλίας που αποπνέει, τη χαρακτηρίζουν τα δαιδαλώδη και αδιέξοδα σοκάκια, τα αρχοντικά με τις έντονες εναλλαγές χρωμάτων στους τοίχους και τα παραθυρόφυλλα, και οι χαρακτηριστικές ναπολιτάνικες  πολύχρωμες μπουγάδες που κρέμονται από τα σκοινιά των σπιτιών. Περπατώντας ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στα στενά δρομάκια του Καμπιέλο με προορισμό το Βενετσιάνικο πηγάδι, αφέθηκα στη γοητεία της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να φθάσω στο εστιατόριο με μια μικρή καθυστέρηση.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife
Πηγή: corfuland.gr

Το Βενετσιάνικο πηγάδι στεγάζεται σε ένα οίκημα με τυπικά ενετικά χαρακτηριστικά σε μια από τις γραφικότερες πλατείες της Κέρκυρας. Την πλατεία Κρεμαστής. Τους καλοκαιρινούς μήνες από τα τραπέζια στην πλατεία, ο επισκέπτης ατενίζει το αυθεντικό μαρμάρινο σκαλιστό ενετικό πηγάδι στο κέντρο της. Ένα από τα εννέα ιστορικού χαρακτήρα κομψοτεχνήματα του 17ου αιώνα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Παλιά Πόλη. Στην απέναντι γωνία, στέκεται μεγαλοπρεπής η εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής. Η είσοδος στην πλατεία γίνεται από μια φαρδιά σκαλινάδα που καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό μακρύ θόλο.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife

Ανάμεσα σε βουκαμβίλιες και όμορφα αναρριχητικά φυτά που χαρίζουν την απαραίτητη δροσιά, με περίμενε το τραπέζι μου. Οι κρατήσεις εδώ βλέπετε υπακούουν στον κανόνα των δυο time slots: 19:30 και 21:30. Καθώς διάβαζα τα δυο σετ μενού του εστιατορίου, παρατήρησα μια ευδιάκριτη στροφή της κουζίνας σε δρόμους ξεκάθαρα ελληνικούς με κερκυραϊκές επιρροές, αλλά και συνταγές από ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής κουζίνας. Τα μαγειρικά ηνία έχουν δοθεί εδώ και λίγους μήνες στον έμπειρο κερκυραίο σεφ Σπύρο Αγιούς  με σκοπό τη δημιουργία ενός συγχρόνου μενού με φινέτσα, δημιουργικότητα, υψηλές τεχνικές και μια έκδηλη ελληνικότητα στα πιάτα.

Τα μενού έχουν τον τίτλο «Κόμισα» και «Κόμισα Γράντε» και είναι 6 και 8 σταδίων αντίστοιχα. Υπάρχει και ένα τρίτο vegetarian μενού γευσιγνωσίας έξι σταδίων, με ενδιαφέρουσες συνθέσεις, όπως ένα καπνιστό παντζάρι με πίκλες από φρούτα εποχής, κρέμα αμυγδάλου, λάδι δυόσμου και καπνιστές μελιτζάνες σαβόρε με πιπεριά και βασιλικό.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τετράδα από καλοσωρίσματα, ήρθε μπροστά μου εναλλάσσοντας γήινες και θαλασσινές μικρό-συνθέσεις, όπως το δίδυμο (καρπάτσιο σουπιάς με καπνιστή πανσέτα). Κατόπιν, ακολούθησε ένα εξαιρετικό προζυμένιο ψωμί συνοδευόμενο με βούτυρο από τριαντάφυλλο και φιστίκι.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife

Σε όλα τα στάδια του μενού, ήταν έκδηλη η διάθεση του σεφ να υπηρετήσει ένα μοντέλο υψηλής τεχνικής απόδοσης και αισθητικής αρτιότητας. Υπήρξαν στιγμές με αναμφίβολη επιτυχία και κάποιες με μικρές αστοχίες. Το μπουρδέτο ήρθε μπροστά μου σε μια αφαιρετική μορφή, αφού φιλέτα πεσκανδρίτσας εναλλάσσονταν στο πιάτο με μύδια, βλίτα και πουρέ κολοκυθιού σε μικρές ποσότητες, για να τα ντύσει όλα μια ισορροπημένη σάλτσα μπουρδέτο. Ένα καρπάτσιο στείρας με αγκινάρα κονφί, καρότο τουρσί και λάδι από μοσχολέμονο με δυόσμο, με τον τίτλο «Αλά Πολίτα», ήταν μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα σύνθεση, με τα λαχανικά όμως να αναζητούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, σε ένα πιάτο με σαφείς αστικές καταβολές.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν χωρίς αμφιβολία το λεμονάτο κατσικάκι. Λάδι δυόσμου, βερίκοκα και μια εξαιρετική σάλτσα από παστά λεμόνια, ντύνουν ένα μελωμένο κατσικάκι, που με την προσθήκη ενός τραγανού κολοκυθοανθού  δημιουργούν την καλύτερη μαγειρική στιγμή της Κόμισας.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife

Άκρως επιτυχημένο ήταν ένα pre dessert που άνετα στεκόταν και σαν μια σύνθεση ικανή που θα ολοκλήρωνε το δείπνο μου. Τραγανά φύλλα αγριοσυκιάς, παγωτό κουμκουάτ, κρέμα περγαμόντο και κερκυραϊκή αφράτη φογάτσα στη βάση.

Βενετσιάνικο Πηγάδι - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Βενετσιάνικο Πηγάδι διαχρονικά παίζει το κρασί. Το κελάρι του Γιάννη Βλάχου κρύβει ξεχωριστούς οινικούς θησαυρούς σημαντικής σπανιότητας που λίγα εστιατόρια κατέχουν, σε μια κάβα που αριθμεί περί τις 1000+ φιάλες. Όπως μου είπε ο ίδιος: « Είμαστε επικεντρωμένοι στα κρασιά του Παλαιού κόσμου». Το art de la table και το σέρβις υπό την καθοδήγησή του restaurant Manager Σπύρου Καζιάνη είναι υψηλού επιπέδου, αντίστοιχο αστεράτων εστιατορίων, αν και δεν έλειψαν μικρές στιγμές αμηχανίας.

Το Βενετσιάνικο Πηγάδι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα γαστρονομικό τοπόσημο για την Κέρκυρα. Από φέτος θα λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες φιλοξενούμενο στο ιστορικό κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας.

Βενετσιάνικο Πηγάδι
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Πλατεία Λίλη Δεσύλλα 1, Κέρκυρα, 491 00
Τηλ: 26615 50955
Ώρες Λειτ: καθημ. 19:00-23:30, Κυρ. κλειστά
Τιμή: 3 Μενού Γευσιγνωσίας:
Κόμισα 100€ pp + 48€ wine pairing
Κόμισα Γκράντε: 125€ pp + 65€ wine pairing
Χορτοφαγικό μενού: 80€ pp + 48€ wine pairing

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα