fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Οικείο
Oikeio

Διονύσης Κούκης

Βαθμολογία: 13,5/20

Οικείο

Στην καρδιά της σικ συνοικίας των Αθηνών αντέχει στον χρόνο και γεμίζει.

Για να είμαι ειλικρινής, αν και παλαιότερα είχα πάει αρκετές φορές, το οικείο είχα χρόνια να το επισκεφτώ. Τελικά έγινε και αυτό πρόσφατα χάρη σε μια μικρή έρευνα που κάνω για τα ”τραπεζάκια έξω” στους δρόμους που περιβάλλουν την πλατεία και κυρίως στο τρίπτυχο Λουκιανού, Πλουτάρχου και Καψάλη.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να σχολιάσει για το συγκεκριμένο εστιατόριο που συχνά είναι γεμάτο μέσα έξω είναι το είδος της κουζίνας. Σε μια περιοχή που η μόδα και οι τάσεις κυριαρχούν το να βρεις ένα μαγαζί που ”δουλεύει” με εργαλείο την κλασσική ελληνική κουζίνα είναι άξιο θαυμασμού και ενός μεγάλου μπράβο. Ένα δεύτερο, άξιο προσοχής, στοιχείο είναι το γεγονός ότι το Οικείο είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια της Αθήνας (14 αν δεν κάνω λάθος) που ο Guide Rouge θεωρεί άξια αναφοράς η βράβευσης. Το γεγονός δε ότι φιλοδωρεί τον συγκεκριμένο χώρο με το κόκκινο ανθρωπάκι ”σχέση ποιότητα τιμής” σημαίνει ότι βρίσκει την ποιότητα επαρκή για να πάει παραπέρα και να κάνει την σύγκριση με την τιμή. Ας αφήσουμε όμως αυτά καταμέρος και ας ασχοληθούμε με το δια ταύτα της επίσκεψης.

Καταρχήν ο εσωτερικός χώρος, ισόγειο και υπερώο είναι φιλόξενος, ζεστός και με διακοσμητικά στοιχεία που δένουν με την φιλοσοφία του μαγαζιού. Τα εξωτερικά τραπέζια τα οποία γέρνουν λίγο λόγω της κλίσης του δρόμου έχουν παρέα το πράσινο της Πλουτάρχου και γεμίζουν εύκολα. Γενικά η κράτηση είναι μάλλον σκόπιμη. Σ ε ότι αφορά το μενού είναι αρκετά μεγάλο με περισσότερες από 35 προτάσεις χωρίς της σαλάτες και είναι καθαρόαιμο ελληνικό. Δοκίμασα αρκετά πιάτα τα οποία στο σύνολο τους κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η σπανακοκεφτέδες με γιαούρτι επι παραδείγματι έχουν την πρέπουσα γευστική ένταση και δηλώνουν τόσο την παρουσία του γιαουρτιού όσο και αυτή του σπανακιού. Πρωτότυπη ήταν και η στριφτή γιαουρτόπιτα με καλή συνολικά γεύση χωρίς ζυμαρίλες. Στα κύρια πιάτα η σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα χαρακτηρίζεται από σωστό ψήσιμο, ενώ το λεμονάτο αρνάκι είναι λίγο αδιάφορο γευστικά και με αόρατο το λεμονάτο στοιχείο. Σε γενικές γραμμές και τα υπόλοιπα πιάτα που δοκιμάστηκαν είναι τις ίδιας λογικής. Θετικό στοιχείο για την συνολική εικόνα είναι και το σέρβις. Γρήγορο, πρόθυμο και επαγγελματικά φιλικό. Με βάση όλα αυτά μπορώ να πω ότι το Bib gourmand του Guide Rouge κάθε άλλο παρά άδικο είναι και είναι σημαντικό το ότι δίνεται σε έναν χώρο που ασχολείται με την κλασσική ελληνική κουζίνα. Νομίζω ότι για όλους αυτούς τους λόγους το Οικείο είναι άξιο προσοχής.

Οικείο
Κλασσική Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 2107259216
Ωράριο: Μεσημέρι- Βράδυ Κυριακή κλειστό
Τιμή: 20-30Ε (χωρίς το κρασί)

Περισσότερες Κριτικές

9 Ιανουαρίου 2024

3 Ιανουαρίου 2024

25 Δεκεμβρίου 2023

6 Δεκεμβρίου 2023

28 Νοεμβρίου 2023

23 Νοεμβρίου 2023