fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μαϊάμι
Μαϊάμι

Αξιολόγηση: Καλό

Μαϊάμι

Βρεθήκαμε στην Καλαμαριά και δοκιμάσαμε την κουζίνα του Μαϊάμι, ενός ιστορικού για τους θεσσαλονικείς ψαροφαγικού προορισμού. Μια κουζίνα με άνεμο φρεσκάδας και ανανέωσης.

 

Ξεκινώντας να επισκεφθώ το εστιατόριο Μαϊάμι για πρώτη φορά και μη γνωρίζοντας ουσιαστικά σχεδόν τίποτε για την εστιατορική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, δεν αντιστάθηκα και ξεφύλλισα λίγο την ιστορία του. Πρόκειται λοιπόν για έναν από τους παλιότερους προορισμούς στην παράλια της Νέας Κρήνης. Άνοιξε τις πόρτες του το 1936 από τον Δημήτρη Μαμάη ως αναψυκτήριο (όπως και αρκετά ακόμη σημεία στην ιδία γεωγραφική ζώνη), που σέρβιρε στους λουόμενους της εποχής εκείνης, την ψαριά της ημέρας για να συνοδεύσουν το ούζο τους. Τρεις γενιές μετά, οι σημερινοί ιδιοκτήτες Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και Δημήτρης Μαμάης (πήρε το όνομα του παππού), συνεχίζουν να υπηρετούν την ιδία γαστρονομική ταυτότητα, εναρμονισμένοι με τις επιταγές του σήμερα.

Μαϊάμι - FlagInLife
Πηγή: maiamirestaurant.gr

Η σημερινή εικόνα του εστιατορίου Μαϊάμι, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που του χαρίζουν την αύρα ενός σύγχρονου γαστρονομικού προορισμού, διατηρώντας παράλληλα και μικρά ψήγματα από την ταυτότητα του παρελθόντος. Οι επιμελώς φθαρμένοι μπουλμέδες, τα περβάζια στα παράθυρα, η εντυπωσιακή ξύλινη είσοδος με ανεξίτηλα πάνω της τα σημάδια από την πατίνα του χρόνου, όλα αποκαλύπτουν στον επισκέπτη κομμάτια της 70χρονης ιστορίας πίσω από την φωτεινή επιγραφή με το όνομα Μαϊάμι.

Μαϊάμι - FlagInLife
Πηγή: maiamirestaurant.gr

Τα ηνία της κουζίνας τα δυο τελευταία χρονιά έχουν δοθεί σε μια νεαρή και ταλαντούχα μαγείρισσα. Την Σοφία Τεφτσή. Σε μια σύντομη συζήτηση που είχα μαζί της, μου ανέφερε εκτός των άλλων τη σπουδαία Γιώτα Κουφαδάκη ως μαγειρικό της μέντορα. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να λαβώ το απαραίτητο ερέθισμα ως προς τις επιρροές των πιάτων που θα έβγαιναν από την κουζίνα του Μαϊάμι. Ο σωστά δομημένος και απόλυτα κατανοητός κατάλογος, ξεκινά μ’ ένα όμορφο εισαγωγικό σημείωμα της σεφ ως προς την μαγειρική της κατεύθυνση και συνεχίζει με τις επιμέρους ενότητες. Σούπες, ωμά και όστρακα, κρύα και ζεστά ορεκτικά, μαγειρευτά θαλασσινά, ζυμαρικά, ψάρια για τηγάνι και σχάρα.

Μαϊάμι - FlagInLife
Ψαρόσουπα

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις νέους ανθρώπους, όπως η Σοφία Τεφτσή, να υπηρετούν με πάθος μια ελληνική θαλασσινή κουζίνα έχοντας σαν οδηγό τις συμβουλές της κορυφαίας Ελληνίδας μαγείρισσας Γιώτας Κουφαδάκη. Οι όποιες αστοχίες (μικρές ή και μεγαλύτερες) δεν μπορούν να αλλοιώσουν την γενική εικόνα μιας ταλαντούχας και με σαφή προσανατολισμό μαγείρισσας. Τρανό παράδειγμα μερικά από τα πιάτα που δημιουργεί στο Μαϊάμι και είχα τη χαρά να δοκιμάσω την ημέρα της επίσκεψης μου.

Μαϊάμι - FlagInLife
Κολοκύθια αυγολέμονο γεμιστά με γαρίδες

Κολοκύθια αυγολέμονο γεμιστά με γαρίδες, καλαμάρια με πολλά μυρωδικά και ένα αχνιστό χριστόψαρο αυγολέμονο, φανερώνουν την αδιαμφισβήτητη ικανότητα της σεφ στην κατσαρόλα και τις παρασκευές της. Μικρή παραφωνία, η προσθήκη μιας όχι και τόσο πετυχημένης beurre blanc με άνηθο στο χριστόψαρο, δείγμα μιας ξεκάθαρα δημιουργικής διάθεσης. Ο τρόπος που την χαλιναγωγεί ο κάθε μάγειρας, φανερώνει εν μέρει και την μαγειρική του ωριμότητα. Ένα παραδοσιακό κοζανίτικο πιάτο με αρνί στην λαδόκολλα, το Καταφιώτικο, εδώ μεταμορφώνεται στην κορυφαία στιγμή της επίσκεψής μου. Το αρνί είχε αντικατασταθεί από ψάρι ημέρας, η ντοματένια σάλτσα αναμεμειγμένη με τους χυμούς του ψαριού και αρκετό κοκκινοπίπερο ήταν πολύ γευστική, και το σύνολο έντυναν τραγανές πατάτες και φρέσκα μυρωδικά.

Μαϊάμι - FlagInLife
Συκιός στην σχάρα

Οι ικανότητες της σεφ στο τηγάνι και τη σχάρα, έγιναν ορατές όταν μπροστά μας ήρθαν μικρά, ζουμερά και τραγανά μπαρμπουνάκια, αλλά και ένας συκιός στην σχάρα άψογα ψημένος με την ελαφρά ροζ απόχρωσή στην σάρκα του να μαρτυρά του λόγου το αληθές. Υπάρχουν αρκετά πιάτα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και σημείωσα να δοκιμάσω την επόμενη φορά, όπως η σαλάτα με αχλάδι ποσέ, σπανάκι, και αποξηραμένα φρούτα και οι λουκουμάδες μπακαλιάρου με 2 σκορδαλιές, καρύδι και παντζάρι, ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα που εισήγαγε στο μενού η σεφ.

Μαϊάμι - FlagInLife

Προς το παρόν κρατώ σαν εικόνα το μοναδικό θέαμα που αντίκρισα από το τραπέζι μου, την ώρα που έδυε ο ήλιος, με τις βάρκες στον Θερμαϊκό κόλπο να δημιουργούν μικρές φωτεινές γραμμές που τις έντυναν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
Έως την επόμενη φορά λοιπόν.

Μαϊάμι
Εστιατόριο θαλασσινών
Διευθ: Θέτιδος 18, Καλαμαριά, 551 32
Τηλ: 2310 447996
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-00:00
Τιμή: 40-80€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα