fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η Ταβέρνα του Οικονόμου

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Καλό

Η Ταβέρνα του Οικονόμου

Η Ταβέρνα του Οικονόμου: Σημείο αναφοράς μιας κουζίνας που τείνει να εκλείψει.

 

Στα Άνω Πετράλωνα, στη διασταύρωση της οδού Τρώων με την Κυδαντιδών, ανάμεσα σε μεζεδοπωλεία και μοντέρνα στέκια η Ταβέρνα του Οικονόμου εξακολουθεί να υπάρχει. Εδώ και 92 χρόνια φέρνει στα Πετράλωνα κόσμο από όλες της γωνίες της Αθήνας σε πείσμα των καιρών και του ανταγωνισμού.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ή Ταβέρνα έχει περάσει στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη Κωσταντίνου Διαμαντή, ο οποίος διατήρησε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα κρατώντας ανέπαφο τόσο το περιβάλλον, όσο και το φαγητό της. Στο εσωτερικό ο χώρος παραπέμπει σε αστικού τύπου ταβέρνα των μέσων του 20ου αιώνα με απλά ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες, ενώ τους τοίχους κοσμούν μεταξοτυπίες από έργα πολύ γνωστών Ελλήνων ζωγράφων για χρόνια θαμώνων του μαγαζιού. Στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί το στίγμα δίνουν διάσπαρτες ελιές που αγκαλιάζουν περιμετρικά την ταβέρνα και ανάμεσα τους λίγα τραπέζια. Η πελατεία, που συναντήσαμε την ημέρα της επίσκεψης μας ήταν ένα ποικιλόμορφο μείγμα πελατών, ξεκάθαρη απόδειξη της διαχρονικότητας της. Άνθρωποί που έχουν περάσει μια ζωή στα τραπέζια της αναμιγνύονται με νεανικές παρέες που ανακαλύπτουν την ομορφιά του παραδοσιακού Ελληνικού φαγητού.

οικονομου

Εδώ οι κατσαρόλες και τα ταψιά, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με ζυμωτό ψωμί μέχρι να έρθουν οι γίγαντες από την Καστοριά, ζωντανοί και αρωματικοί. Τα λαδερά ήταν εξαιρετικά, μελωμένα, άλλα όχι υπερβολικά ψημένα και με καλή αίσθηση ντομάτας. Δοκιμάσαμε τσακώνικες μελιτζάνες αλλά και μικρές μπάμιες, όλα σαν βγαλμένα από τα χέρια παλιάς νοικοκυράς.

Το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες που ακολούθησε ήταν νόστιμο, παρά το γεγονός ότι οι πατάτες που το συνόδευαν ήταν μάλλον άτονες γευστικά. Το κοκκινιστό μοσχαράκι με νόστιμη ντοματένια σάλτσα και χοντρό μακαρόνι σωστά βρασμένο, ήταν ένα πιάτο καλομαγειρεμένο και με σπιτική νοστιμιά.

Καθε πιάτο που δοκιμάσαμε κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Η Κουζίνα στην Ταβέρνα του Οικονόμου εδώ και σχεδόν ένα αιώνα παραμένει καθημερινά ή ίδια, χωρίς γευστικές εκπλήξεις. Υπηρετεί πιστά ένα κομμάτι της γευστικής παράδοσης του τόπου μας που δυστυχώς τείνει να εκλείψει. Αξίζει με το παραπάνω την επίσκεψη.

Η Ταβέρνα του Οικονόμου
Κλασσική Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
Τηλέφωνο : 210 3467555
Τιμή: 20-25 Ε (χωρίς το κρασί)
Ώρες λειτ: Βράδυ, Σαβ/Κυρ και μεσημ/

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα